Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близките и приятелите на Кристиян се простиха пред ковчега в къщата на баба му, преди да бъде погребан.
Близките и приятелите на Кристиян се простиха пред ковчега в къщата на баба му, преди да бъде погребан.

Прокуратурата разследва всякакви версии, но водещата е самоубийство

Цялото село Триград, приятели и дори туристи изпратиха в последния му път 16-годишния Кристиян Младенов.

Погребението събра огромно множество след обедната молитва в джамията. На процесията се събраха всички роднини, приятели на бащата на починалото момче Радослав, майка му Румяна и приятели на загиналия Кристиян.

Семейството има още един син, който е по-малък от него. Местни деца разнасяха текст с призив към медиите да не търсят сензации и да не описват със зловещи подробности смъртта на техния приятел.

Момчето бе погребано по мюсюлмански обичай. Заради трагедията с младежа кметът на община Девин Красимир Даскалов отмени празника на Триград “Орфически мистерии”. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли.

“Само Господ може да каже дали се е самоубил, или се е подхлъзнал от скалата. Намерен е под нея. Някой може да изкара теория дори, че е бил бутнат, но какъв е смисълът от теориите, след като детето го няма вече”, коментират хората в Триград.

Прокуратурата разследва всякакви версии, но водещата е самоубийство. Преобладава хипотезата, че ученикът е бил много уплашен от катастрофата, която причини с колата на баща си. Вероятно не е имал време да разбере, че сред петимата блъснати туристи няма мъртви.

Момчето имало страст към моторите.
Момчето имало страст към моторите.
Момчето е избягало в тъмното към скалата, надвиснала над Триградското ждрело. В паниката целта му вероятно е била да се ориентира какво е станало, тъй като от нея има видимост. Същата нощ имало пълнолуние, а и полицейските патрули и линейки са осветявали района допълнително. За да стигне дотам, Кристиян е минал малко под 1 километър по тясна пътечка, която води към съседната Ягодинска пещера.

На една от камерите в гората е засечен, че върви в посока към изхода на селото. Вече е почти ясно, че падането е станало веднага след катастрофата, и височината, от която е излетял, го е убила на място. Аутопсията е установила, че целият е потрошен, а трупът му е бил разложен. Съдебните медици са установили множество фрактури, получени при падането от около 100-метровата скала. Те са категорични, че степента на разложение на трупа съответства на дните, от които е обявено издирването му, т.е. в нощта на катастрофата.

След 13 дни неуспешно издирване и прекратяването му бащата Радослав сам намери загиналия си син. Дни наред спасители, доброволци и неговите близки издирваха момчето с надеждата, че е живо и се крие в гората заради преживения стрес. Затова и разлепяха по дърветата специални съобщения за него, за да разбере, че никого не е убил на пътя, че няма жертви, че пострадалите хора се възстановяват.

Издирването му накрая се превърна в спасителна акция, която по-късно завърши трагично. Бутнатите от момчето петима туристи, които се прибирали от празненство, са добре- на двама им предстоят операции, а трима са си вкъщи. Ранените чрез познати поднесли съболезнования на печерненото семейство. 

На 4-5 метра от мястото, където е намерен, баща му и брат му са минавали неведнъж по време на издирването. Къде е трупът, става ясно от миризмата.

Дори да гледаш направо към тялото, няма как да го видиш. Там са шубраци, заради които се виждаха само 10 см от крака му”, казва кметът на селото Цветан Славков.

Цялото село е в шок от трагедията. Споменават, че момчето е било кротко, възпитано и никого не подминавало, без да поздрави.

Според Славков, ако Триград получаваше средства и отчисления от хилядите туристи, които преминават през пещерата Дяволското гърло, можеше улиците да са осветени и баирите обезопасени. Пътят след пещерата до първите къщи на селото, който е около 2 км, е тесен и неосветен. Само вчера в Триград е имало над 500 автомобила и повече от 1000 туристи едновременно.