Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Щандът на КК "Труд" продаваше най-новото издание от тефтерчето на Левски с разчетен текст , четвъртото издание на книгата на топжурналиста Росен Янков "Предателите на Левски" и пъзела "Залавянето на Левски край Къкринското ханче".
Щандът на КК "Труд" продаваше най-новото издание от тефтерчето на Левски с разчетен текст , четвъртото издание на книгата на топжурналиста Росен Янков "Предателите на Левски" и пъзела "Залавянето на Левски край Къкринското ханче".

Показаха оригинала, факсимиле и електронно копие

Стотици граждани се редиха на опашка в централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, за да зърнат джобното тефтерче на Апостола на свободата вчера. Това стана само за 5 часа - между 9 и 14 ч и при строгата охрана на фирма, пожелала да бди над реликвата безвъзмездно ден преди това.

Светинята бе

извадена от

трезора за

4-и път,

откакто изпада от папка с документи за Ботев през миналия век. Тя бе поставена на показ зад стъклена витрина в чест на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Още преди месеци Националната библиотека обяви 16 юли за ден на отворените врати.

Събитието откри директорът на националната библиотека доц. Красимира Александрова, която окачестви рождения ден на Васил Левски като ден за размисъл и равносметка. Тя прочете поздравителния адрес на премиера Бойко Борисов до всички участници в голямото събитие.

“Васил Левски е стимул да сме по-обединени в усилията България да върви напред, пише министър председателят. 

Събитията около честванията на 180-годишнината от рождението на Апостола са под патронажа на президента Румен Радев, който също изпрати поздравителен адрес. “Вярвам, че днешното събитие ще се превърне в истински празник на българския дух. На обичта към България и нейния велик син Васил Левски.” 

Доц. Красимира Александрова, директор на националната  библиотека "Св. св. Кирил и Методий" открива деня на отворените врати в чест на рождения ден на Левски
Доц. Красимира Александрова, директор на националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" открива деня на отворените врати в чест на рождения ден на Левски
Сред гостите бяха писателят акад. Антон Дончев. “Левски е велик и когато гледаш надалеч, и когато вникнеш в неговото тефтерче. Но главното е достойнството”, каза големият писател. 

“Тефтерчето

на Левски се

превърна в

национална

библия

В него има всичко, което българинът иска да прочете, види, разбере...То ни кара да не забравяме кои сме и откъде идва свободата ни”, заяви бизнесменът Васил Василев, председател на общобългарския комитет “Васил Левски”

Посетители се покланяха пред тефтерчето на най-великия българин като пред икона.
Посетители се покланяха пред тефтерчето на най-великия българин като пред икона.
Проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекарство и информационни технологии (УНИБИТ) изрази надежда, че изложбата за Левски по инициатива министерството на културата и още четири институции, ще предизвика такъв интерес в Европа, какъвто и у нас. Гости на събитието бяха и доц. Венцислав Велев от министерството на културата, Ирина Гъркова от президентската институция, двигателите на проекта за електронното издание на джобното тефтерче на Левски - Пейо Пеев, Мирослав Пастраков, Христо Михайлов, медии, десетки граждани.

Редом с най-личния документ от архива на великия българин националната библиотека показа за първи път и неговото дигитализирано издание.

Посетителите сядаха пред екран още в преддверието на централното фоайе, откъдето можеха да видят

разгръщащото

се виртуално тефтерче от началната до последната му страница. Тази версия, реализирана благотворително от айкидо дружеството “Обелиск” с ръководител Христо Михайлов и двамата компютърни спецове Пейо Пеев и Мирослав Пастраков вече е качена и на сайта на Националната библиотека. От този момент нататък всички желаещи ще могат да качват електронното издание на тефтерчето на Левски чрез специален QR код на мобилните си телефони. Според авторите на проекта това дигитално издание е равностойно на

революция за

паметниците

на България

Виртуалното тефтерче позволява то да бъде докоснато и изследвано от всеки обикновен гражданин.

Академиците Антон Дончев и Михаил Виденов и проф. Стоян Денчев по време на събитието СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Академиците Антон Дончев и Михаил Виденов и проф. Стоян Денчев по време на събитието СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА