Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Султанка Петрова
Султанка Петрова

Хората с трайни увреждания като липсваща ръка или крак вече да не преминават преосвидетелстване от ТЕЛК на всеки 3 години, както е в момента. Те обаче ще имат право по-всяко време да подават молби за съпътстващи заболявания, за да могат да си увеличат процента на неработоспособност. Това ще залегне в реформата за ТЕЛК и инвалидните пенсии, съобщи зам.- министърката на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Други заболявания, които не водят до инвалидизиране, ще отпаднат от методиката за издаване на решения за трудоспособност. Освен това се предвижда преразглеждане на някои решения. Причината е, че в момента има цели махали и квартали с хора, болни от астма и диабет, даде за пример Петрова.

До 31 октомври работна група от експерти трябва да предложи нова методика за определяне на ТЕЛК-овите решения. Трябва да има един контролен орган, който да следи за фалшиви документи. В момента проверката се извършва само по документи, а това не дава добър ефект, коментира Петрова. Според нея точно слабият контрол е причината една трета от ТЕЛК решенията да са неправомерно издадени.