Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не Стив Джобс е изобретил айфона, чиято 10 годишнина на 29 юни отбеляза целият свят. Защото му казаха да я отбележи. Така, както чества Едисон (човек с начално образование) като "изобретателят на електрическата крушка", без да съзнава, че НЕ Едисон е изобретил въпросния електрически уред. Или Александър Бел - "изобретателят на телефона", който НЕ е изобретявал никакъв телефон, той просто е събрал ведно откритията (няколко патента) на други, останали неизвестни (а значи и бедни) и ги е патентовал на свое име. Точно както е направил и Стив Джобс, иначе успешен мениджър и по-точно търговец.

Много интересна и навременна статия на Брайън Мърчънт (самият той с основание да претендира за статут на изобретател, но не го прави). Митът за самотния гений, в чийто мозък изплува като видение бъдещият "най-продаван продукт на света" (1.2 милиарда айфони продадени досега) няма нищо общо с истината за процеса на научното дирене, който може да бъде дело само на мощни екипи от професионалисти. "Самотният откривател" е просто рекламен трик, улесняващ търговската промоция на продукта, "зарибяването" на милиарди потенциални потребители, които обичат героични истории, защото макар и само във въображението си се отъждествяват с героя. И само заради тази фалшива идентификация са готови да дават пари.

Науката и технологиите са екипна, колективна работа. Между другото, ще научите името на човека, който още през 1993 г. е описал устройството, което днес наричаме айфон. Той се казва ФРАНК КАНОВА-младши. Преди 24 години той създал устройството "Ай Би Ем Саймън" (IBM Simon) - малко по-голям черен правоъгълник с тачскрийн, апс (приложения) и уеб браузър. И... никакъв търговски успех! Обратно, провал. Никой не купувал. Устройството изпреварило времето си, а и самите технологии - те още не били "готови за него", смята авторът.

*коментарът е от фейсбук