Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Лондон е топло и сухо, което означава много лоша тревна настилка за тенисистите.

Повече от всякога тазгодишното издание на "Уимбълдън" затвърждава тенденцията за завръщането на тениса към дните, в които голямата четворка доминираше. За първи път от 4 години насам Мъри, Надал, Федерер и Джокович са поставени като първи 4-ма в схемата.

А и след ранното крушение на Вавринка почти не останаха имена, които евентуално могат да притесняват великото каре по пътя му към титлата.

И като стана дума за Вавринка, провалът му беше предопределен от два фактора. Първо, Медведев е в страхотна форма. Той изигра изключителен брой мачове с изключителни резултати по пътя към "Уимбълдън". Вавринка от своя страна имаше ужасен период на трева, а и контузията на коляното също не му помогна. Целият шум около идването на Пол Анакон в неговия екип се оказа по-скоро буря в чаша вода. Ако това партньорство беше създадено с идея за добро представяне на швейцареца на "Уимбълдън", то оценката е негативна.

От останалите поставени, които си тръгнаха още в началото, трябва да споменем Ник Кириос. Неговият проблем беше, че получи контузия по време на "Куинс". Седмица и половина се оказа недостатъчно време за неговото възстановяване. Ако на другите настилки може с някоя болежка да продължиш напред, то на тревата трябва да си здрав и няма прошка, ако някъде по тялото те боли.

Федерер изглежда в перфектна кондиция физически и психически. Всички знаци говорят, че той трябва да е шампион. За мен лично швейцарецът е две нива над останалите като фаворит за спечелването на титлата. От останалите трима - Джокович изкара 45 минути на корта, което не е атестат за уменията му. Надал също имаше лесен съперник. Това в пълна степен се отнася и за Мъри, който в първия мач победи абсолютно непретенциозен тенисист. Хубавото при него е, че тази година той не е притиснат от огромните очаквания на британците.

До последно не се знаеше дали изобщо ще излезе на корта, тъй като до миналата седмица лекуваше контузия. Пресата изпадна в истерия и призоваваше британците да се молят пред негова снимка да оздравее за най-важния си турнир през годината.

Мачът с Бублик показа, че по отношение на движението му по корта проблеми няма и може би тази контузия ако не измислена, то поне беше засилена от неговия щаб именно за да се свали напрежението от плещите му.

Великобритания сега е доволна, че той въобще играе и не пита за титла. Ако махнем Мъри, британците много страдат за нашумелия през последните месеци Дан Евънс, който стигна до 1/8-финалите на Откритото първенство на Австралия. Само че точно преди тегленето на жребия за "Уимбълдън" Евънс даде положителна проба за кокаин и беше отстранен. Така че британското участие би трябвало да приключи още в третия кръг и да остане само Мъри.

Разбира се, при жените е по-различно. Там домакините разчитат на Джоана Конта, че може да дори да стане шампионка. Точно 40 години минават, откакто англичанката Вирджиния Уейд спечели титлата през 1977 г. И тъй като на Острова са царе на сравненията, те моментално започнаха да вадят от десет кладенеца вода, за да вдъхнат оптимизъм, че Конта наистина може да триумфира пред родна публика. Да не забравяме обаче, че тревата не е нейната настилка, а и травмата й в гръбнака може в един момент да окаже своето влияние.

За да приключим темата с женския турнир, за мен ще е изненада, ако не се получи изненада в Лондон. Никой не може да посочи при липсата на Серина Уилямс коя трябва да се смята за фаворит. Понеже говорихме за предзнаменования, през 1998 г. за последно чехкиня спечели в Ийстбърн и две седмици по-късно стана шампионка на "Уимбълдън". Става въпрос за Яна Новотна. През 2017 г. чехкинята Каролина Плишкова спечели в Ийстбърн и мнозина виждат в това знак, че тя ще триумфира и в Лондон.

Но нека се върнем при мъжете и да погледнем представянето на по-младите участници, защото свикнахме преди всеки голям турнир да чакаме изненада от тях.

Изкушаващо е да кажем, че в Лондон тя ще дойде от Милош Раонич. Финалист от миналата година с доказани резултати тук и със схема, която не е толкова стряскаща. От друга страна, канадецът е под заплахата да се срине в ранглистата, ако не защити точките от 2016 г. Ще бъде интересно как ще мине през този тест.

Григор Димитров щеше да има отлични шансове, ако просто беше изтеглен малко по-късно в жребия. Двамата с Томаш Бердих останаха последни и ако Григор се беше паднал вместо Бердих в най-долната четвърт, можеше да стигне далеч. Сега пътят минава през неизбежния Федерер. За другите двама млади любимци на публиката през тази година - Зверев и Тийм, трябва да кажем, че това не е тяхната настилка.

Играта им е основана на много движение, а тревата изисква по-скоро да си компактен и с малко движения да вършиш много работа.

И понеже стана дума за тревата, тази година се очертава един сух и топъл "Уимбълдън". Преди 4 години беше дъждовно и се получиха много контузии, но тогава тревата беше в перфектно състояние. Сега е сухо и след първите мачове не остана нищо по основната линия на основните кортове. А големите мачове тепърва предстоят. Тенисистите ще имат най-лошата трева от доста време насам.