Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последните години станаха много популярни така наречените бързи кредити. Известни са по този начин защото обикновено се отпускат за кратък период от време и то за малки до средни суми пари. Но в обществото все още продължава да битува схващането, че този тип финансирания представляват риск от големи лихви, некоректно отношение и клаузи, написани със ситен шрифт в договорите.

За да се предпазите трябва да знаете няколко неща, които ще ви помогнат да изберете най-правилната компания, от която да се подпомогнете финансово.

На първо място бързи кредити се отпускат основно от небанкови финансови институции, които изпълняват част от функциите на банките. Въпреки това те се учредяват със значително по-нисък начален капитал. По закон той е в размер на 1 милион лева, направен само със собствени средства с доказан произход.

Законовите небанкови финансови институции фигурират в публичен регистър на БНБ, в който лесно може да се провери дали кредитора, който сте си избрали, присъства там. Членството в Българската асоциация за потребителско кредитиране, от своя страна, е гаранция за спазването на определени стандарти на работа.

Когато говорим за високи лихви трябва да сме наясно с няколко неща. На първо място бързите кредити се отпускат за кратък период от време – стандартно от седмица до 18 месеца. Коректните кредитори обявяват годишния процент на разходите (ГПР), защото той е по-точния измерител на това, което кредитополучателя ще плати, в сравнение с лихвения процент. Това е така, защото ГПР включва в себе освен лихвата, която се начислява върху главницата, така и редица такси и разходи, които по принцип увеличават цената на кредита.

БНБ се явява регулаторен орган на небанковите финансови институции и по този начин следи за коректно и ясно обявените общи условия на дружествата, без наличието на ситен шрифт.

Една от компаниите, които предоставят бързи кредити, както и онлайн кредити, е MicroCredit. Тя съществува на пазара от 2012-а година и предлага три основни продукта за кредитиране, насочени към специфичните потребности на клиентите.

Компанията се гордее с над 1000 обучени консултанти, които компетентно отговарят на всички въпроси, свързани с предлаганите продукти. За петте години на пазара, MicroCredit е обслужила над 200 000 клиенти и е разкрила над 70 локални офиса в цялата страна, като от скоро можете да ги намерите и в търговските обекти на Т-Маркет.

MicroCredit е и една от първите небанкови финансови институции в България, която успешно осъществи частна емисия корпоративни облигации на общ размер от 3 милиона лева.