Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разликата в състава на храните издава нещо много лошо за тези, които са на върха на хранителната верига

МИНИСТЪРЪТ на земеделието Румен Порожанов потвърди, че едни и същи храни от един и същи производител имат различен състав и качество, когато се продават в “добрата стара Европа” и когато купувачите се явяват задръстените тъмни балкански субекти от Булгаристан. Излиза, че не само не е ясно “защо ги ручахме жабетата”, но и че всъщност “ручаме” различни жабета.

1. Прави чест на министъра, че не се “сниши” по живковски и не замете темата по стария нашенски тертип “дайте да не ядосаме чужденците”.

2. Европа не само отдавна е на две скорости, ами и на два вкуса. На ония, “готините”, им харесва мляко с по-плътен вкус.

3. При окончателно излизане на резултатите от биохимичните изследвания държавати ни трябва да постави въпроса пред Европейската комисия с цялата му острота. Това не е въпрос само на контрол, качество и защита на потребителя, това е въпрос на елементарна европейска солидарност. Никога не ми е минавало и през ума, че може да има “хранителна” сегрегация.

4. Ясно, че всяка корпорация има за основна цел да печели, това е нормално. Но е и ясно, че парите на българите не миришат по-лошо от парите например на австрийците. Доста чужди вериги правят достатъчно пари у нас. Та да бъдат така добри да не ни пробутват разни заместители. За същите пари българите трябва да купуват същите стоки.

5. Не съм специалист по храни. Нито по вкуса на млякото, който при тях, “западняците”, бил по-силно изразен. Не знам кое по-полезно - да пия безалкохолни със захар или със сироп от царевица. Но подобна разлика в стандарта е нещо, което компрометира европейската идея повече и от най-голямата хибридна атака. Ей на това му викам да “хакнеш” евроидеята в центъра.

6. Преди няколко дни в “24 часа” прочетох една великолепна мисъл на премиера на Малта Джоузеф Мускат: “Европа се състои от малки страни и от страни, които още не са разбрали, че са малки”. По-добре няма как да се каже. Светът отдавна не е “евроцентричен”. На фона на нови геополитически колоси като Китай, Индия, Бразилия, Индонезия, да не говорим за САЩ и евразийския гигант Русия, дори водещите европейски сили ще стават все по-незначителни. Само обединена Европа може да отстоява своето място в световния ред. Обединена Европа може да има само когато пием едно и също “обединено” мляко.

7. Абсолютно съзнавам, че манталитетът ни на това, че сме “втора ръка” европейци се корени най-вече у самите нас. Историческата ни орис е била такава, че когато там са мислели за метро, ние сме отглеждали основно овце под зоркото османско наблюдение. Когато там се е раждало модерното европейско общество, у нас се раждало ТКЗС-то, и то насила. Има още доста да ги догонваме и като политически традиции, и като поведение, и като отношения в обществото.

Но разликата в качеството и състава на храните издава нещо много лошо за част от тези така развити “западноевропейци”. И то за тези от тях, които са на върха на хранителната верига. Явно някои още са си с “колониален манталитет”.