Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да се радвате, дори времето да е лошо.

Mнозина изследователи признават, че съзнанието е тера инкогнита в западната наука. Изучаването му изправя учените пред безброй трудно решими дилеми. Една от тях е, че някои функции на съзнанието изглеждат подозрително близки до религиозния сюжет.

Например китайската медицина смята, че Шън (духовният аспект на живота) не умира с тялото. След смъртта на плътта той преминава през преходна фаза (времето между два живота) и след това се “заселва” в друго тяло и пътешествието му продължава от точката на прекъсване. Както в телевизионен сериал, новият епизод започва там, където е свършил предишният.

Този континуитет е нужен на природата, за да осигури достатъчно голям терен за рафиниране на Шън чи, т.е. материала на духа. Това тласка еволюцията на човешкия вид, а липсата му води до упадък и самоунищожение. С други думи, Шън е не само големият “бос” в живота, но и лидер на човешката еволюция.

Повечето религии говорят за задгробен живот или прераждане, макар всяка да разказва за това с различна доза патос и вдъхновение. Но тъй като пропастта между религия и наука зее от векове, концепции като тази за дълголетието на Шън стоят или в “ничията земя” между религия и наука, или в предания, литературни сюжети, легенди, фолклор и чиста мистика. Но най-често попадат в категорията “религиозен предразсъдък”.

Не така стоят нещата за китайската мисъл.

Шън не само не е

религиозно понятие,

ами е смятан за

най-важния стълб

на здравето

Материалът, от който е изграден, е много високо рафинирано чи, а то притежава уникалната способност да провокира промени както в материята, така и в енергийните полета. Иначе казано, Шън има власт, която се разпростира над всеки аспект на живота и над всеки сантиметър от тялото.

Каквито и да са били различията между китайските медици в миналото, те били единодушни в едно: човешкият живот е единство от 3 свързани аспекта - тяло, чи и Шън. Връзката им е дълбока и неразривна.

За китайския лечител всяка болест се причинява или от външна причина (например студ или вятър, проникнал в тъканите), или от вътрешен фактор, който неизменно отвежда към Шън. Каквато и да е причината за нея, нито една болест не е ограничена на едно място в тялото, в един орган или тъкан.

Има ли нарушение по каналите на комуникация между Шън, чи и плътта, признаците могат да се открият и в трите аспекта на живота. Затова лечението започва с анализ на тяхната връзка. Когато се проследи до първоизточника му, вътрешният причинител на болести най-често се оказва заровен в непознати още дълбини на Шън.

В някои от модерните учебници по китайска медицина Шън се обсъжда в уводните глави заедно с чи, преди още да се говори за патология и лечение. Но тъй като не се вмества в модерните категории на мислене, много от тия учебници го изоставят след първата глава, за да се превърнат в наръчник за симптоми, билкови рецепти и схеми за акупунктура.

Без Шън като свързващ компонент обаче картината на много болести остава неясна, а причините - необясними. Да говорим за симптоми, без да вземем предвид ролята на Шън, е все едно да говорим език, без да разбираме смисъла на думите му.

За Юан Тце, създателя на науката за живота (Рен Шуе), Шън е това, което е бил за авторите на древните медицински текстове: даденост, която не се поставя под съмнение. Той заимства от тях понятието и го поставя в центъра на нова теория на съзнанието. Освен това Юан Тце го подлага на сериозен, многогодишен изследователски експеримент. Целта му е да установи как Шън се намесва в състоянието на здравето.

Това изправя Юaн Тце пред големия въпрос: как да се обяснят връзката и разликите между Шън и съзнание? Рен Шуе казва, че

Шън има няколко

нива и само едното

от тях е съзнанието

Функциите му - мислене, въображение, емоции, интуиция, психика, всеки повече или по-малко съзнателен акт, са вратички към Шън. Много от онова, което наричаме “чудеса” на човешкия дух, са намеци за истинския потенциал на Шън, който предстои да се открие.

Случаите на спонтанно самолечение, енергийните терапии, внезапните приливи на сила, надхвърляща човешките норми, ясновидските способности на някои хора - всички тези странни и необясними явления са пътни знаци, сочещи към непознати още способности на Шън. Когато китайската медицина говори за безбрежен човешки потенциал, се има предвид Шън. Когато хората на Запад говорят за същото, се има предвид съзнанието.

За Шън се знае малко, защото за чи, неговата градивна единица, се знае малко. Повечето патологични изменения в тялото започват с мисловна матрица в съзнанието. Тя влияе на поведението на чи. Какво са тия матрици? В мозъка това са фиксирани връзки между невроните, които ни карат да реагираме винаги по един и същи начин на едни и същи дразнители. С други думи, те организират постъпващата информация по един и същи начин. Учените ги наричат невронни връзки, а ние ги знаем като “навици” или мисловни схеми.

Ако си представите мозъка като компютър, матриците, организиращи информацията, са неговите програми. С натискане на един и същи бутон на екрана излиза една и съща информация. Например, ако имате навик да се ядосвате на “лошото време”, всеки дъжд ще ви изкарва от равновесие. Дъждът е бутонът, които вади на екрана на съзнанието ви как сте хванали хрема при последното застудяване. Ето я матрицата: студ = хрема. С минимум разход на енергия съзнанието поднася готова формула. И почваме да кихаме, преди да сме хванали хремата.

Онова, което Шън знае, а съзнанието - не, е, че такива матрици могат да работят в наша полза или в наша вреда. Откъде Шън знае това? Понеже е “господар” на живота, той държи под наблюдение всеки милиметър плът и е във връзка с чи вън и вътре в тялото.

Докато човек се тюхка, че лошото време пак ще го вкара в беля, Шън вижда как черният дроб, който не понася гневните изблици, почва да разбърква целия чи трафик в тялото. Това води до изменения в тъканите, органите, клетките, биохимията и биофизиката на живота, познати като “симптоми”. И обратно, ако имате матрица да посрещате с радост и благодарност всеки нов ден независимо какво е времето, вашето чи ще работи с ентусиазъм и всеотдайност за здравето ви. Щастливите трудно ги лови хрема.