Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Велев
Александър Велев

БНР спира предаванията на радио "България" за чужбина и оставя в ефира само на турски език. Онлайн остават и предаванията на руски и английски. Редакциите на други езици се закриват.

Заради съкращението на програмите журналистите на радио "България" излязоха днес на протест пред сградата на БНР. Според генералния директор на националното радио Александър Велев обаче това не е съкращение, а реформа.

"Всички обществени радиа в Западна Европа спряха предаванията си за чужбина. Един продукт се прави, за да се потребява. Когато никой не го използва, няма нужда той да се произвежда", каза Велев. Факт е, че и Би Би Си, и Дойче веле прекратиха предаванията си за чужбина. В крайна сметка те бяха продукт на Студената война, когато бяха един вид "черни станции".

Журналистите в радио "България", което е част от БНР, са на друго мнение. Те дават за пример сръбското и румънското радио, които са започнали да излъчват предавания на китайски. Според тях закриването на чуждите редакции към радио "България" ще доведе до провинциализиране на страната ни.

От БНР е депозирано искане в Съвета за електронни медии за промяна на лиценза на националното радио. Само след такова решение на СЕМ радио "България" може да бъде закрито. Впрочем искането на БНР е от няколко месеца, но СЕМ все още не се е произнесъл. Иво Атанасов - член на СЕМ, обяви, че е против подобно закриване. Направи го обаче в профила си във фейсбук, тъй като очевидно въпросът не е дискутиран на заседание на съвета.