Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подозират приятеля туркмен, който често бил посяга

29-годишният Елдар живеел от година с дъщерята на бивш депутат от ДПС

“Пиеше и се друсаше, не съм я убил аз”, твърди заподозреният

Убитата в Украйна българска студентка Еля Дишли най-вероятно е жертва на домашно насилие от страна на гаджето си - туркмена Елдар. Това споделяла самата тя приживе пред приятелки, научи "168 часа".

24-годишното момиче, което е дъщеря на ексдепутата от ДПС Зия Дишли, бе намерено в езеро край село Свиточ, Украйна, в куфар.

В него е

имало и камъни,

за да потъне на дъното.

Той е изваден от водолази от 3 метра дълбочина.

Куфърът, в който е намерено тялото.
Куфърът, в който е намерено тялото.

Студентката по стоматология неведнъж се е оплаквала от туркменския си приятел. С него имала дългогодишна връзка и дори се съгласила да живеят заедно от една година насам въпреки агресията. За поведението му напоследък Еля разказвала пред своя приятелка.

По думите й от известно време четвъртокурсничката

искала да сложи

край на връзката им

окончателно, но не й достигала смелост.

На няколко пъти момичето си събирало багажа, за да си тръгне. Неведнъж тя му заявявала категорично, че връзката им приключва. Елдар от своя страна не приемал това и чрез заплахи не пускал Еля да си тръгне. Това тя не е споделяла дори с майка си, която е последният човек от семейството, с когото се е чула на 31 май.

При разговора момичето не звучало притеснено, дори напротив, говорили си за обичайни неща. У майката не останало каквото и да било съмнение за проблем, научи "168 часа".

На 1 юни обаче телефонът й вече не отговарял и никой не успявал да осъществи контакт с нея. Именно тогава у роднините на Еля

се породили и първите съмнения

за изчезването на младата жена. На следващия ден брат й Осман Дишли, който е стоматолог в Разград, заминава за Украйна с надеждата да открие сестра си, но това така и не се случва.

Дни след изчезването в украинските медии се появи информация, че в нощта срещу 1 юни, когато дирите на Еля се губят,

тя събрала

багажа си и отишла при свой познат

Някъде в малките часове обаче взела телефона си и тръгнала в неизвестна посока.

На 6 юни момичето бе обявено за общодържавно издирване в Украйна. Разпространена бе нейна снимка, както и подробно външно описание, което гласи:

"Изчезналата Еля Зия Дишли е с розова риза, синя жилетка, дънки и сиви ботуши. Специални характеристики - височина 155 см, кафяви очи, лунички по лицето и руса коса."

Разследващите не изключваха варианта самата тя да е решила да избяга, без да казва на никого. Тази версия обаче отпадна, след като в апартамента й в град Ивано-Франкивск

бе намерен паспортът й

Без него тя реално не би могла да отиде където и да било.

Ден след като брат й Осман се прибира в България, той разбира, че сестра му е намерена мъртва.

По информация на украинската полиция тя е била убита в апартамент на ул. "Гарбарска", след което трупът й е скрит в куфар и

транспортиран с такси до близка гора

в местността.

Още не е изяснено как органите на реда са разбрали, че тялото е превозено с таксиметрова кола и дали е установено кой е бил шофьорът и кой е пътникът с куфара.

Съмненията за брутално извършеното убийство падат върху приятеля на Еля - Елдар, с когото според очевидци тя е била за последно. Точно свидетелите са хората, които твърдят, че в апартамента, където двамата живеели, имало купон. Според тях във фаталната вечер и двамата били пияни, а това довело до поредния скандал.

Елдар обаче е категоричен, че

няма общо нито

с изчезването й,

нито с установената впоследствие смърт. Това казал и на брат й, когато Осман отишъл да потърси Еля при него.

Той твърди, че приятелката му злоупотребявала с алкохола и наркотиците. По думите му в нощта на изчезването двамата си легнали, а на сутринта тя просто била изчезнала.

В началото на процесуалните следствия, които започнали още на 12 юни, когато е открит трупът, украинската полиция задържа Елдар за разпит. Веднага след това обаче той е пуснат на свобода поради липса на доказателства срещу него.

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров е човекът, който се

явява главната връзка

между българското консулство в Украйна и семейството на убитата.

Основната връзка между семейството и посолството ни в Украйна е главният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.
Основната връзка между семейството и посолството ни в Украйна е главният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

"Рано сутринта на 13 юни родителите на Еля дойдоха в кабинета ми и тук стана ясно, че намереното тяло е именно на дъщеря им, веднага след това те тръгнаха за Украйна", каза за "168 часа" Тодоров.

Пред него родителите на убитата разказали, че връзката на Еля и туркмена е дългогодишна и знаели за неговото агресивно поведение и закани за насилие.

По думите на прокурора на 12 юни вечерта

е започнала аутопсията

на трупа на Еля. Родителите веднага са разрешили тя да се извърши с надеждата, че така може да се изясни какво точно се е случило с момичето.

В какво състояние е семейството на Еля и какво разказват хората от Разград за тях, четете в хартиеното издание.