Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еля Дишли бе в неизвестност от началото на юни.
Еля Дишли бе в неизвестност от началото на юни.

Изчезналата в Украйна българка е убита с удар и натъпкана в куфар

Еля, дете на Зия Дишли, който е бил в 36-ото НС от ДПС, е убита след удар с тъп дървен предмет

Ръката и кракът на Еля Дишли били счупени, гаджето ѝ е арестувано

Изчезналата българска студентка Еля Зия Дишли, която бе обявена за издирване на 6 юни от полицията в Украйна, е убита. Трупът на 24-годишното момиче беше намерен в куфар, захвърлен в отдалечено езеро, съобщават украински медии. Българското външно министерство потвърди информацията, че младата жена е намерена мъртва. Според следствието

смъртта е в

резултат на

черепно-мозъчна

травма

след удар с тъп дървен предмет, съобщи сайтът “Галка”.

24-годишната Еля Дишли е от разградското село Езерче. Тя била студентка четвърта година в Стоматологичния факултет на Държавния университет в Ивано-Франкивск в Украйна. Момичето, което е дъщеря на депутата от 36-ото народно събрание от ДПС Зия Дишли, изчезна в нощта на 31 май срещу 1 юни, но беше обявена за издирване едва на 6 юни.

Разследващите отнасят към моргата тялото на младото момиче, което било омотано с тиксо.
Разследващите отнасят към моргата тялото на младото момиче, което било омотано с тиксо.
В понеделник, 12 юни, тялото бе намерено в куфар на дъното на езеро в Рогатински район край града, съобщи украинският сайт 0342.ua. Предполага се, че

момичето е

било убито в

апартамент на

ул. “Гарбарска”, където било видяно за последно, след което трупът му е бил превозен с такси до близката гора.

Властите намериха личните ѝ вещи закопани в гората. Под земята били заровени раница, гердан и телефоните на Еля. По тялото на девойката има следи от насилствена смърт.

В Украйна имало и представители от България, които искали да вземат тялото на Еля, но полицаите им отказали, обяснявайки, че трупът е в моргата.

24-годишната Еля била студентка по стоматология.
24-годишната Еля била студентка по стоматология.
Когато бе обявена за изчезнала, за Украйна отпътува брат ѝ - зъболекарят в Разград Осман Дишли. След завръщането му в България дошла ужасната вест за смъртта на момичето.

“Бащата и братът на Еля заедно с техни близки тръгнаха за Украйна, за да приберат тялото. Очакваме ги в сряда вечерта или в четвъртък”, каза пред “24 часа” окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Според местния сайт “Фиртка” куфарът бил пълен с камъни, а

тялото на

момичето било

омотано с тиксо

За последно Еля се чула с майка си на 31 май и после връзката по скайп прекъснала. В първите дни на юни братът на момичето, който също учил в Украйна, тръгнал да търси сестра си.

Преди седмица близките на Еля се обадили за съдействие в прокуратурата в Разград покрай тяхна близка, която работела като преводачка по дела. Разградските прокурори се свързали с украинските си колеги, които се заели с издирването.

Представител на властите отваря куфара с тялото.
Представител на властите отваря куфара с тялото.
“Момичето е намерено в Западна Украйна - там, където живеело и учело. Убито е в дните между 31 май и 12 юни, но нямаме официално информация каква е точната причина за смъртта”, каза прокурор Тодоров.

Той разбрал от украинските сайтове, че гаджето ѝ Елдар е разпитвано в полицията, но консулът ни в Украйна нямал информация дали младежът е заподозрян. В Украйна

имало версии, че

младежът е бил

зависим от

алкохол и

наркотици,

но нашите власти нямат потвърждение за това.

Еля беше обявена за национално издирване със следното съобщение от 6 юни: “Тя е около 160 см висока, слабо телосложение, косите ѝ са тъмноруси, дълги. На дясното ухо има две сребърни обеци, на лявото - три. Родена е през 1993 г. Била е облечена в сини джинси, розова или черна тениска, черни маратонки. Носела е черна раница от изкуствена кожа, мобилен телефон Ейч Ти Си и още един - айфон 6S.”

Служител на украинската спасителна служба вади куфара ковчег от езерото край Ивано-Франкивск.
Служител на украинската спасителна служба вади куфара ковчег от езерото край Ивано-Франкивск.
От националната полиция в Ивано-Франкивска област съобщиха, че има заподозрян за убийството, който е задържан. Той е 29-годишен студент от Туркменистан на име Елдар. С Еля били гаджета от половин година. “По подозрение в убийство е задържан нейният партньор - 29-годишен мъж от Туркменистан. Сега се обсъждат ограничителните мерки”, се казва в разпространеното от властите съобщение. Зам.-шефът на градската полиция Владимир Гаврилаш съобщи, че по случая е образувано наказателно дело, а заподозреният е отведен в следствения арест.

Полицията смята, че

убиецът е имал

съучастник,

който по-рано учил в една група с туркменистанеца. Той помогнал да закарат трупа в родното му село в Рогатинска област. В хода на разследването ще се изясни неговото участие в престъплението. Всичко зависи от това дали е осъзнавал своите действия и причините за смъртта на момичето.

“Момичето има стройна фигура. Теглото ѝ е между 40 и 45 кг, а тялото ѝ е прилежно опаковано”, посочи зам.-шефът на местната полиция Игор Бабюк. “Закарали са я в района на град Рогатин, явно един от участниците в престъплението е познавал глухата местност”, добави той.

На въпроса защо заподозреният не е напуснал страната досега, Бабюк отговори: “Не знам на какво се е надявал”. Полицията не може да каже точно колко хора са били в апартамента по време на убийството, тъй като основният заподозрян отказва да свидетелства.

Служители на местната спасителна служба вадят от езерото куфара ковчег.
Служители на местната спасителна служба вадят от езерото куфара ковчег.

Според властите българката

е убита

още в деня на

изчезването си

Пред полицията нейна приятелка разказа, че за последно е видяла Еля именно в компанията на Елдар. Двамата били под въздействието на алкохол.

Еля Зия Дишли е записана в общежитието на медицинския университет, но през последните 6 месеца живее в дома на Елдар, студент в същия университет.

Елдар е разпитан още при сигнала за изчезването, но веднага бил освободен. Тогава той разказал, че вечерта с Еля легнали да спят, но тя станала посред нощ, взела телефона си и заминала в неизвестна посока.

“Проблемът е, че сигналът беше подаден много късно. В апартамента не бяха открити никакви признаци за извършено престъпление. Липсваха предмети от бита, дрехи, раница, два мобилни телефона. Момчето, с което е живяла, разказа, че тя се е прибрала късно под влияние на алкохол и наркотици. След това си легнали да спят, а на сутринта я нямало. Не можа да обясни обаче защо не се е обадил веднага в полицията”, разказа полицейски служител на брифинг.

Той посочи, че студенти, живеещи в съседство, са разказали, че в апартамента се чували силни разправии, а може би дори и бой. Гаджето на Еля отрекло. Полицията предполага, че вечерта те са взели наркотици, а след това са се скарали.

“В езерото край село Разцвет намерихме куфар, в който беше натъпкано тялото на жертвата. Извършихме аутопсия, която установи нараняванията. Смъртта е настъпила в резултат на черепно-мозъчна травма. Освен това има фрактури на ръката, крака и синини по шията. Гаджето отказва да даде показания. Какво ще стане по-нататък - ще видим. Има достатъчно веществени доказателства.

Има информация

и за оръжието на

убийството,

но все още се издирва”, разказаха от полицията.

След изчезването на Еля преди две седмици гаджето ѝ успял да си намери нова приятелка - украинка. Тя е отишла да го види в ареста веднага след задържането му в понеделник. Когато полицаите дошли за Елдар, той празнувал рождения ден на новото си гадже.

Приятелят ѝ от Туркменистан редовно я биел

Българката е убита още в деня на изчезването си, предполагат украинските власти. Пред полицията нейна приятелка разказа, че за последно е видяла Еля именно в компанията на гаджето ѝ Елдар.

Двамата били под въздействието на алкохол. По-рано беше съобщено, че в деня на изчезването си момичето било видяно в безсъзнание близо до прага на вратата си от състудент на Елдар. Той обаче обяснил, че момичето е пияно и иска да си почине. Според съседа Елдар редовно биел и заплашвал Еля.

Нейни приятелки твърдят, че Еля и Елдар са официално заедно от 6 месеца, но преди това често се събирали и разделяли. Връзката им била сложна. Еля дори планирала да скъса с него за пореден път в злополучната нощ. Според съседи тогава се чували силни крясъци, а може би дори и побой.

Задържаният гражданин на Туркменистан е заподозрян, че е измъчвал момичето. Сайтът 0342.ua твърди, че разполага с много снимки, свидетелстващи, че студентката била жертва на физически тормоз от приятеля си.

Полицията предпочита да не коментира мотивите за убийството, за да не пречи на разследването, но посочва, че са известни два случая, при които момичето е било бито от партньора си, откакто заживели заедно. Той отрича. 

 

4-и месец съдят бивш руски командос за детето от куфара край Пасарел

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Свит, с колена, притиснати до брадичката, завит в хавлиена кърпа и затворен в куфар - така бе намерен трупът на 5-годишния Никита Плотников в реката край софийското село Пасарел на 20 март 2015 г.

Куфарът е скъп, целият е в кал и тиня, а капакът му от едната страна е хлътнал.

Детето е удушено, по челото му има охлузване с хематом, причинени от удар или падане.

За убийството му на съд е даден бившият руски военен Герман Костин, който е бил командос в Афганистан. В момента той е зад решетките в Софийския затвор.

Полицаи водят Герман Костин в съда.
Полицаи водят Герман Костин в съда.

Делото срещу него тръгна преди по-малко от 4 месеца и вече са изнизаха четири заседания. Поредното е на 17 юли.

Делото се гледа от състав с председател съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд. Идния месец там са призовани за разпит 6-има свидетели. Сряд тях е и брокерка във фирма за имоти, която е разпознала детето по фоторобот. Като видяла рисунката, тя се свързала с познат полицай и му казала, че знае кое е то. Имала снимки на детето и на майка му, която умира по мистериозен начин. 18 дни преди Никита да бъде открит мъртъв в куфара, останки от Анна Плотникова са намерени в резервата “Перла” до Приморско. Тялото е разнесено от животни. Това и напредналият стадий на разложение пречат на разследващите да установят каква е причината за смъртта й. До днес обвинен за убийството на Анна няма.

Срещу Костин са събрани улики само за малкия Никита. Основните са записи от камери по пътя за Пасарел, разпечатки от телефонни разговори в района на Кокаляне и язовира и ДНК експертиза на следи по кърпата в куфара. Мотивът за убийството не е много ясен, но според прокуратурата е свързан със спорове за пари и имоти на родителите на детето. Костин бил семеен приятел на Плотникови. Те се запознават покрай сделка с апартамент в Северен Кипър. Бащата на Никита - Вадим, инвестира в имоти. С Костин имат общи проекти. През лятото на 2014 г., докато Вадим е в Русия, Анна му съобщава, че иска да се разделят. На 13 юли пристига с Костин в България. До септември двамата обикалят из България. С тях е и Никита. Доказателства за любовна връзка между Костин и Анна обаче не са събрани.

Костин отрича да е удушил детето. Той на няколко пъти обявява гладни стачки в затвора. През май 2017 г. в съда се разбра, че управата имала проблеми с него - драскал по стените и имал джиесем, което не е позволено. Костин се оплаква от условията в килията и от влошено здраве. Наскоро той дори бе донесен с носилка в съда, защото имал силни болки в краката и не можел да ходи. Насън стискал челюстите си и така си чупел зъбите. Досега Костин не е давал обяснения пред съда, но има време да го стори.