Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За разлика от други чигонг системи Юан Гонг е композирана така, че да работи върху дълбинните причини за болестите, много от които се коренят в човешката личност. Затова 5 от общо 9-те метода на тази система са “вътрешни”, т.е. имат облагородяващ ефект върху съзнанието и личността, а не само върху тялото.

Китайската концепция за здраве се гради на разбирането, че за да се избави от болести, човек няма как да подмине съзнанието, защото в повечето случаи корените им са там. Но промяната на съзнанието е мудна или никаква, ако тялото боледува.

Този затворен кръг е бил най-голямото предизвикателство за китайската медицинска мисъл през вековете. Появили се много чигонг системи, които се опитвали да го разчупят по един или друг начин. Но за целта е трябвало да се разбере какво е съзнание. За китайските майстори то също е форма на чи, но много фина и рафинирана. Това чи за разлика от чи на материята не познава ограниченията на времето и пространството.

Майсторите на

самокултивирането

изтъкват,

че съзнанието има уникалната способност да въздейства върху всяка форма на чи, включително и материалната. То може да се самонаблюдава и самокоригира, но и да коригира разстройствата (т.е. болестите) в тялото.

Това обаче е възможно само когато съзнанието е в много спокойно състояние, аналогично на това по време на дълбок сън без сънища. Днес измерваме тези състояния с мозъчните вълни, наречени алфа, бета, тета и делта според честотата им. Когато сме будни, мозъкът работи на бета- и алфа-честоти, когато спим - на делта и тета. Интересното е, че мозъкът на децата дори когато не спят, работи на делта-честоти. В това състояние можем да се самоизлекуваме, ако съзнанието “включи бутона” на регенеративните процеси и задвижи целителската способност, присъща на всеки жив организъм.

Макар че са нямали уреди да измерят честотите, източните майстори знаели, че състоянията делта и тета позволяват съзнанието да включи в употреба повече от онова, което използва в нормалното си ежедневно “меню” от алфа и бета. Затова Изтокът познава толкова много методи и практики, които помагат да постигнем делта- и тета-състояние, без да заспиваме. Повечето от тези

практики

произхождат

от Китай

и са били усъвършенствани с векове, докато се постигне оптимален резултат. Най-популярни извън Китай са будистките практики, но това не значи, че те са най-ефикасни: просто на Запад този “внос” количествено превишава останалите.

Каква е рецептата за оздравяване според тази философия, четете в хартиеното издание на "Здраве без лекарства"