Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юан Гонг помага за цялостно култивиране на живота

Когато започва кариерата си на чи терапевт още на 20 години, китайският чигонг експерт Юан Тце вече знае онова, което било добре известно на лечители като Хипократ, Парацелз, Авицена и Ли Сизен, прочут билкар от времето на династията Мин - болестите имат общ корен с проблематичните черти в характера на човека. Той е свързан с болестите, които ни застигат. Един експерт по култивиране на живота може да предвиди опасността от някоя болест, като познава характера на пациента си.

Модерните наръчници по психология казват, че характерът е уникална сбирка от поведенчески, морални и мисловни качества, присъщи на индивида, които определят реакциите и отношението му към света и живота. Понякога тези черти са толкова непоклатими и дълбоко вкоренени, че личността може цял живот да бъде техен заложник с всички възможни позитивни или негативни последици.

Успехите и провалите в живота са огледалото на характера. Според лекарите от древността това важи и за болестите. Фрагментарните им изказвания по въпроса, стигнали до нас, не убягват на Юан Тце. Той започнал да наблюдава как мисловните схеми влияят на състоянието на чи в тялото и органите му.

Забелязал, че след практикуване на чигонг за известно време характерът на човека започва да се променя. Например установил, че чигонг кляканията правят ума отворен и схватлив за нови идеи. А упражнения, които укрепват чи на белите дробове, лекуват и хронична тъга.

Онези, които практикували Юан Гонг, за да лекуват бъбреците си, се отървавали от безкрайни страхове и притеснения. Култивирането на 5-те шин качества - доверие, открито сърце, обич, благодарност и дълбоко уважение - било оздравителен балсам за болните сърца.

Тези наблюдения потвърдили казаното от древните лекари: съзнанието и болестите са в тясна връзка. За Юан Тце въпросът бил какъв точно е нейният характер? Какво в съзнанието води до патологични изменения в тялото? И какво е съзнание?

Тези въпроси отвеждат далеч отвъд чигонг практиката. Но всъщност имат съвсем пряка връзка с нейния оздравителен капацитет. Юан Тце открил, че ако не промени вкоренените начини на мислене, човек трудно може да се надява на физическо изцеление. Резултатът ще е временен. Това е така, защото чи е мощна сила, но без посока. Накъде да върви и в какво да се превърне, се определя от доминиращата информация, към която чи е закачено. Нашето съзнание, т.е. мислите, убежденията, културата, историята, създават тази информация. Често повтаряната мисъл или емоция привлича и задържа всяко ново чи, пристигнало в тялото. С времето това струпано чи се превръща в материя, да речем, в невронна връзка в мозъка.

От гледна точка на чи теорията разликата между една идея и един материален обект се състои в гъстотата и качеството на струпаното чи. Както елементите в таблицата на Менделеев се превръщат един в друг с растежа на атомното тегло.

Когато осъзнаят тези невидими връзки, много от практикуващите Юан Гонг започват да живеят поновому - с повече грижа и внимание към своето и чуждото чи. С други думи, спонтанно започват да лекуват себе си и хората наоколо.