Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Науката психоневроимунология изследва връзката между психиката, нервната и имунната система. И доказва, че мислите и емоциите, които те пораждат, помагат на тялото да се излекува.

Има десетки видове невропептиди, които пращат химични послания от мозъка до рецепторите в клетъчните мембрани из цялото тяло. Например ендорфините и енкефалините. Те са продукт на мисловните модели и на физическите упражнения. Така че ако мислите положително и тренирате, здравето се подобрява значително.

“Когато рисуваме негативни мисловни картини или си повтаряме тревожни послания за болести, катастрофи и провали, повлияваме на тялото си”, казва психологът и психотерапевт Силвия Кръстева.

Много хора изпитват тревога и са постоянно в стрес, което подкопава здравето им. Първа стъпка към позитивното мислене е да признаеш пред себе си, че изпитваш тревога или негативно чувство. И тъй като много от тревогите са неоснователни и са просто страх, помислете дали тази тревога или ситуация е ваша, или е натрапена от някого. Ако проблемът е ваш, вижте дали не може да направите нещо. И всеки път, когато осъзнаете, че отново мислите за проблема или че сте започнали да мислите негативно, използвайте нещо, което да ви напомня за първата стъпка - може да е образ, молитва, песен, мантра или картина.

Ако става въпрос за справяне с болест,

отделяйте няколко

мига всеки ден, за

да си повтаряте

изцелителните думи

Може да ги напишете и залепите някъде или да визуализирате мечтания изход в главата си.

При всяка стресова ситуация помислете дали може да я подобрите в момента. Ако не е така, отложете тревогите си за утре. Помислете за нещо, което бихте могли да предприемете в бъдеще, за да подобрите нещата, и си поставете задача.

Важно е и да сте благодарни за това, което имате. Не бъдете в миналото или в бъдещето, а в настоящето и му се наслаждавайте. Простете си за всички провали, трудности, принуди. Приемете се, какъвто сте. Оптимизмът помага и на оперираните да се възстановят по-бързо и снижава зависимостта им от болкоуспокояващи.

Фокусирайте се върху

една проблемна

за вас област,

на която отдавате много време и енергия. Помислете дали свързвате проблема или болката с: картина, звук, материя, температура, миризма или вкус, движение. Вижте в ума си как проблемът или болката ще изглеждат, ще се усещат, ще миришат, ще звучат и какви ще са на вкус, като се разрешат или бъдат излекувани. Всеки от негативните образи заместете с позитивен. Използвайте и думи - те подсилват сигнала от мозъка.

Например “Главата ми се изпълва със светлина, тялото ми се загрява. То е здраво”, съветва Силвия Кръстева.