Няма как - ще ядем буболечки
Представете си човечество, което е оставило кланичния добитък на мира като кравите в Индия и се изхранва с насекоми. Такова човечество ще диша чист въздух, няма да гладува и ще живее по-дълго. Преди това обаче то трябва да се научи да си затваря очите, когато си отваря устата.
Думата ентомофагия произлиза от гръцките думи ентомон (насекомо) и фагеин (ям). Да, тази дума означава точно това - ядене на насекоми, на техните яйца, ларви и какавиди. Включва и ядене на членестоноги, които не са насекоми, а паяци, стоножки и др.
Най-вкусни за ентомофага са щурци, скакалци, мравки, бръмбари, гъсеници, бамбукови и брашнени червеи, копринени буби, скорпиони и тарантули.
Над 1000 вида насекоми са били ядени от хората. Това са над 200 вида пеперуди и молци, към 350 вида бръмбари, 300 вида мравки, пчели и оси, над 200 вида скакалци, щурци и хлебарки.
Днес по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) 2 милиарда души по света консумират насекоми от общо 1900 вида.
Терминът “ентомофагия” покрива яденето на насекоми само от човека, тъй като има много насекомоядни животни, както и растения. С насекоми се “хранят” и гъби, вируси и бактерии, които обитават насекомото и са в симбиоза с него - те се означават като “ентомофагуси”.
Преди да се появят оръдията на труда, насекомите са били най-достъпната храна за човека. Доказателства за това има в пещери в САЩ и Мексико. В анализирани копролити (вкаменели изпражнения) от пещерния човек са открити несмлени остатъци от мравки, бръмбари, ларви, въшки, кърлежи и акари. Това не е изненада, тъй като и днес повечето маймуни са насекомоядни. Шимпанзетата например ядат главно термити и мравки.
В китайската провинция Шанси са намерени артефакти от 2000-2500 г. пр.Хр., свързани с насекомоядство. Това са разрязани пашкули от дива копринена буба (Theophilia religiosae), което предполага, че какавидите са били изядени. Нищо чудно - и днес в Япония след извличане на коприната от пашкула какавидата се използва в кулинарията.
Практики на ентомофагия съществуват и днес. За нас, българите, тя е необичайна и предизвиква отвращение. За западната цивилизация е даже табу. Но по света насекомите са храна и даже основен източник на белтъчини за около 3000 етнически групи.
В Колумбия, Венецуела, Мексико и Северна Бразилия е традиция да се яде мравката Ama laevigata. За да се сготви, крилцата и крачката се отстраняват, после мравката се потапя в солена вода и се пече на плоча. Смята се за сватбен дар и деликатес, но и афродизиак. Днес в Колумбия мравките се продават пакетирани и се изнасят основно за Канада и Япония. В джунглата на Амазонка от мравките се приготвя гъст пикантен сос с голяма трайност поради консервиращото действие на мравчената киселина.
В южната част на Африка живее пеперудата Gonimbrasia belina. Размахът на крилете й стига 12 см. Те са богато оцветени в бежово с червени, зелени и кафяви нюанси. Гъсеницата стига 8-10 см и също е шарена. Нарича се “мопани”, тъй като се среща по дървото мопани (Colophospermum mopane). Тя е любимо ядене на местните и основен източник на белтъчини. Гъсениците се събират от жени и деца. Ядат се сурови или сготвени с гарнитура от зеленчуци. Преди това вътрешностите се изстискват като от паста за зъби. Месото е жълто и крехко. Мопане се консервират чрез сушене или опушване, в саламура или в доматен сос с чили. Кутии с мопане може да се намерят дори в селските бакалии.
За Ботсвана, Намибия, Южна Африка и Зимбабве събирането, преработката и търговията с мопане са икономически отрасъл. Стоковият оборот възлиза на няколко милиона ранда (5,70 ранда = 1 долар). Само Република Южна Африка търгува с 1,6 милиона кг гъсеници годишно.
Мопане все още не се отглежда, тъй като в природата я има в изобилие. Но култивирането ще бъде изгодно, тъй като за 1 кг гъсеници отиват само 3 кг листа от дървото.
В Австралия ларвите на пеперудата Endoxyla leucomochla, които са дървояди, са “храната на пустинята” и са били решаващи за оцеляването на аборигените. Ядат се сурови или запечени в гореща пепел. Вкусът им е на бадеми, а месото - като на пиле.
На остров Сардиния традиционно се произвежда “гнило сирене” (Casu Marzu). Това е сирене, което съдържа живи ларви.
Хранителна стойност
По съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини, а също на витамини и минерали ядливите насекоми са пълноценна храна, почти равна на месото и млечните продукти.
Белтъчините достигат до 29% в някои видове и техните ларви. В сухите продукти, приготвени от тях, белтъчното съдържание става 55%. Белтъците съдържат всички природни аминокиселини и всички т.нар. незаменими. Особено богати са на лизин и триптофан, които в житните храни са в дефицит.
Мазнините са 12-18%, като близо 80% от тях са ненаситени, омега-3 и омега-6.
Въглехидратите са 10-15%. Влакнините са 8%, главно от хитиновата обвивка на насекомото.
Почти всички ядливи насекоми са богати на витамини А, В1, В2, В12, Е и др.
Съдържанието на желязо в някои ларви достига 80 мг%, в скакалците то е към 20 мг% (в месото е само 6 мг%). Ларвите са особено богати и на цинк - 26,5 мг% (в месото цинкът е 12,5 мг%).
На ентомофагията се разчита да реши проблема с прехраната в някои райони на света през XXI в. Но отглеждането на насекоми има и екологично значение. Те са по-евтин източник на белтък. От всеки 10 кг фураж скакалците дават 8,5 кг белтък, пилетата - 5 кг, прасетата - 2,8 кг, а говедата - едва 0,8 кг. За производството на 1 кг месо е нужна 10 пъти повече растителна маса, отколкото за производството на 1 кг биомаса от насекоми. Оказва се, че отглеждането на насекоми е 10 пъти по-изгодно от отглеждането на говеда.
Насекомите по-ефективно преобразуват храната и се размножават по-бързо от животните. Женският щурец отделя 1200-1500 яйца за 3-4 седмици, а за излюпването им и следващите стадии на развитие не са нужни грижи. В Тайланд промишлено се отглеждат щурци за храна, като за 2015 г. са произведени 7500 т.
Според ФAO животновъдството е един от големите замърсители на природата и фактор за изменение на климата. Емисиите от него са 18% от всички вредни емисии. То дава 64% от амонячните емисии, водещи до киселинни дъждове, нитрификация и подкиселяване на почвите. Така че отглеждането на насекоми е екологична алтернатива на животновъдството.
Днес табуто върху ентомофагията се руши, макар да има още много бариери, някои от които - непреодолими. Но в интернет рецептите за приготвяне на ястия от насекоми са не по-малко от месните и зеленчуковите.
Най-четени
-
Секретно Инсценирали са разстрела на Романови. Преоблекли фалшивите, за да не ги разпознаят
Има доказателства, че членовете на царското семейство са живели дълги години след 17 юли 1918 г. Сталин ходил да се среща с императора в град Серпухов Разстрел на руското императорско семейство
-
Галерия Дори преди КГБ ДС използва микрокамера за следене. Въпреки това агент "Муха" се измъква от капана
Мухата разбира, че това са паяци, които искат да я подмамят да влезе в мрежата. Изписва на лицето си вежливост и отзивчивост, заявява, че всичко, което интересува дипломатите, ще им бъде съобщено
-
Заслужено ли победи д-р Неделя Щонова в “Денсинг старс”
Пръв темата повдигна певецът Богдан Томов във фейсбук профила си Интересно ми е има ли между моите приятели някои, които смятат, че Неделя Щонова справедливо е победила Натали и особено блестящата
-
Галерия Венелин Венков сравни напускането на "Ку-ку бенд" с живот след затвор
Невена Цонева и Венелин Венков, които бяха част от "Ку-ку бенд", разказаха за своето напускане на групата и причините за това решение. "Тези, които са гледали „Изкуплението Шоушенк" – там накрая
-
Галерия Димитър Стоянович: Хората имат нужда от култура, не само от простотии и шоу
Дразня се, когато се подценява публиката и никога не го правя, казва сценаристът, режисьор и водещ на "Култура.БГ" Свободата в киното е много опасна работа