Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЪСМЕТ: Нона Йотова успя да стигне до парламента.
КЪСМЕТ: Нона Йотова успя да стигне до парламента.

Нона Йотова и параолимпиецът Михаил Христов ще извадят късмет

Извън партийните кандидати влизат още бившите шампиони по културизъм Пламен Христов (“Воля”) и по кикбокс Владимир Вълев-Питбула (ГЕРБ)

Кумът на Стоичков не се класира

От 30 актьори, музиканти, спортисти и популярни фигури в листите на партиите депутати ще станат само певицата и актриса Нона Йотова (БСП), параолимпиецът Михаил Христов (БСП) и бившите шампион по културизъм Пламен Христов (“Воля”) и по кикбокс Владимир Вълев-Питбула (от ГЕРБ с преференции). Това показва проверка на "168 часа".

В предизборната кампания всички формации се надпреварваха кой да покани по-популярни личности, така че да спечели симпатията на избирателите. Повечето от тях бяха поставени на неизбираеми места или влязоха в листите на неуспели да попаднат в парламента политически сили.

Невероятният късмет на Нона Йотова да се класира в Народното събрание се дължи на факта, че в 24-ти столичен район

не е имало достатъчно преференции

за друг кандидат. Тя ще изпадне, ако бъдат преброени 7% предпочитания за някой друг от листата. Например при положение че хората са гласували за феномена 10/10.

Както се случи със съседната софийска листа на 25-и район, където параолимпиецът Михаил Христов е пренареден от десетия Николай Цонков. Звездата на състезателя със специални потребности изгря, защото БСП успя да вкара петима депутати от листата.

По формулата 10/10 влиза бившият футболист на “Ботев” (Пловдив) Димитър Георгиев (БСП), който в момента е бизнесмен. Той има 5031 преференции.

Извън парламента остана и Таню Киряков. Точният му прицел не можа да му помогне, защото столетницата го беше поставила на задно място в Русе.

За разлика от Нона Йотова колегите й от актьорската професия

нямат шанса да

влязат в парламента

"Да, България" на Христо Иванов разчиташе на актьорите Веселин Калановски, Филип Трифонов и съпругата на Ивайло Захариев Миряна Захариева. В листите на новата дясна формация влизаха още вокалистът на "Остава" Свилен Ноев, Васил Гюров от "Кале” и “Ревю”, издателят от едно от най-големите издателства - "Жанет-45", Манол Пейков, синдикалистът Пламен Даракчиев и музикалният мениджър Виктор Лилов. Всички те

не успяха да се доберат до заветното депутатско място

Някои артисти бяха включени в предварително обречени списъци. Като Любен Чаталов, който кандидатства от името на Коалиция на недоволните (БСД-Евролевица, Българска социалдемократическа партия, Християнсоциален съюз). Формацията, начело с бившия шеф на ЦСКА Александър Томов, спечели едва 5945 гласа в цялата страна. Това прави 0,17%. Също в този непрестижен списък на Коалиция на недоволните беше и състезателят по водна топка Борис Къркеланов, който дори фигурираше на две места - в Монтана и в 23-ти столичен район.

Част от популярните млади лица се отказаха в последния момент преди кампанията. Така постъпиха нашумелите актьори Луиза Григорова и колегата й Любомир Ковачев. Звездата от "Стъклен дом" и "Дървото на живота" беше кандидат за реформаторите. Но дори да не се беше отказала в последния момент, нападната от всички страни, че това не е работа за нея, младата звезда нямаше да стане депутат. Любомир Ковачев имаше покана от БСП, но и той се оттегли преди кампанията.

Светльо Витков и Венци Мицов от "Хиподил" са едни от големите губещи в тези избори. Те не само че не станаха народни представители, сключвайки коалиция с Реформаторския блок, но партията им "Глас народен"

изгуби държавната

си субсидия

В последните години скакауецът неизменно успяваше да се класира за дотации от бюджета за партийна дейност.

Очаквано извън класацията на 240-те народни любимци остана и актьорът Иван Матев, познат като Супер Любо. Той бе независим кандидат, а нито един от свободно кандидатиращите се не успя да влезе в НС. Събра едва 573 гласа, което е 0,02% от избирателите.

Любимецът на жените Калин Вельов не е и очаквал да смени кариерата си.

Той изначално беше поставен на достатъчно непрестижното 8-о място в столична листа на ГЕРБ.

Същото важи и за главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, който

беше на 8-о

място в Хасково

в партийната листа на Бойко Борисов.

Прочулият се с директния си сблъсък с Волен Сидеров в НАТФИЗ през 2015 г. актьор Евгени Будинов също попадна в задните редици на герберите. Той бе 9-и в 25-и МИР.

Световният шампион по кикбокс Владимир Вълев-Питбула удари големия джакпот. Той беше на 11-о място при ГЕРБ във Варна, което е и номерът на бюлетината на партията. Заради множеството преференции Питбула ще е депутат.

Генералската партия издигна две футболни легенди - Петър Зехтински от "Ботев" (Пловдив), който е девети, и локомотивеца и международен съдия и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов, който бе с едно място пред колегата си.

Коалицията на Радан Кънев "Нова република" реши да кандидатира в столичния 24-ти район поета Любен Лачански, но на "почетното" 14-о място. Но дясната формация не успя да се класира.  

Но дясната формация не успя да се класира.

Режисьорът Борис Панкин не можа да помогне на АБВ и "Движение 21" да стигне заветната 4-процентна бариера. Нищо не помогна - нито дори представлението в Народния театър "Да, г-н премиер", което Панкин завърши с думите: "Да, г-жо премиер Дончева."

Същата формация издигна за водач в Габрово футболната легенда Пламен Марков, но и той си остана с участието в кампанията.

ДПС заложи в 24-ти столичен район на друга спортна звезда от близкото минало - национала Емил Кременлиев. Столицата не е най-силната избирателна област на хората на Доган. Така че бронзовият медалист от незабравимото американско лято през 1994 г. не би трябвало да е очаквал да стане депутат.

Най-малката парламентарна група - тази на Веселин Марешки, не включва известни личности. В списъците на аптекаря нямаше актьори, а само спортисти.

Извън парламента остана четвъртият в Пловдив-град - бившият изпълнителен директор на "Локомотив" (Пловдив) Николай Почеканов. До заветното място в Народното събрание се добра шампионът за ветерани по класически културизъм Пламен Христов.

ШАНС: Параолимпиецът Михаил Христов ще стане народен представител.
ШАНС: Параолимпиецът Михаил Христов ще стане народен представител.
ЗАГУБА: Светльо Витков отпадна и от парламента, остана и без субсидия.
ЗАГУБА: Светльо Витков отпадна и от парламента, остана и без субсидия.
СЕФТЕ: За първи път ще има депутат културист - бившият шампион Пламен Христов (“Воля”).
СЕФТЕ: За първи път ще има депутат културист - бившият шампион Пламен Христов (“Воля”).
ДЕПУТАТ: Световният шампион по кикбокс Валентин Вълев-Питбула удари джакпота, понеже номерът му в бюлетината съвпадаше с номера на ГЕРБ.
ДЕПУТАТ: Световният шампион по кикбокс Валентин Вълев-Питбула удари джакпота, понеже номерът му в бюлетината съвпадаше с номера на ГЕРБ.
ПРЕЦАКАН: Калин Вельов участва за спорта.
ПРЕЦАКАН: Калин Вельов участва за спорта.
АУТ: Свилен от "Остава" няма да има кариера на депутат.
АУТ: Свилен от "Остава" няма да има кариера на депутат.