Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тройно негативен се нарича ракът на гърдата, чиито клетки нямат рецептори за естроген и/или прогестерон, нито за човешкия епидермален растежен фактор НЕR 2.

Среща се при около 15% от болните жени и е опасен. По-рано се разсейва, много малко от тях изкарват 5 г., без да се е развил, и смъртността от него е по-висока.

Този вид рак засяга по-често млади жени в пременопауза и с наднормено тегло. Обичайно се поддава на химиотерапия, но се връща по-бързо от другите типове. След диагнозата болните подлежат на целия обем лечение: хирургично, химио- и лъчетерапия.

Богатата на мазнини храна с високо съдържание на холестерол улеснява тумора да изгражда и разгръща своя система от кръвоносни съдове (ангиогенеза) и поради това да расте по-бързо. Но за разлика от другите тумори в гърдата тройно негативният е податлив на лекарства, които блокират ангиогенезата. Има и билки със същия ефект, например сладък пелин (Artemisia annua).

Оттук и първият съвет към болните:

1. Спрете животинските мазнини!

Преди около век немският химик Ото Варбург изучава обмяната на туморните клетки и открива, че те консумират повече глюкоза от нормалните. Тя им е нужна за процеса аеробна гликолиза, който ги зарежда с енергия за растеж.

Това откритие е фундаментално важно за онкологията. На него се базира един спорен вид химиотерапия - инсулин потенцираната. Създава я д-р Перес, а я доразвива неговият син.

На същото откритие се базира и най-модерното образно изследване на туморите - т.нар. РЕТ скенер. При него в тялото се вкарва специална глюкоза (18 FDG), която попада само в раковите клетки и така ги прави видими на апарата.

На откритието на д-р Варбург се базира вторият съвет, засягащ въглехидратните храни. Това са не само сладкишите и подсладените напитки, но и тестените изделия и картофите:

2. Спрете захарта!

През 2016 г. бе установено, че клетките на тройно негативния рак черпят енергия не само от глюкозата, но и от аминокиселината глутамин. Тя се съдържа в белтъчните храни - най-вече в месото, в млякото, в месните и млечните продукти. От това следва третият съвет:

3. Спрете белтъчините!

От всички видове рак на гърдата тройно негативният е най-потаен. Имунната система не разпознава клетките му и остава пасивна. Билки, които събуждат имунния отговор, са от полза в периодите на ремисия след химиотерапия. Например елеутерокок, саменто, корени на глухарче, а също гъбите рейши, мейтаке и шийтаке.

Тройно негативните клетки се делят много бързо. За да бъдат забавени, трябва да се приемат храни, съдържащи йод и селен. Оттук и четвъртият съвет.

Какъв е четвъртият съвет и каква е връзката с орехите и зехтина, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"