Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Проф. Байкова, има ли разлика в храненето във връзка с половия нагон при мъжа и жената?

- Хормоналните различия на двата пола са причина различни фактори да влияят на либидото им. Има и някои общи като борбата със стреса. Той съпътства живота и би трябвало да се овладее. Ако сте много уморени вечер и раздразнителни, и всичко ви е криво, не ви е до секс. Освен да се научат да се успокояват, мъжете е важно да ядат храни за стимулиране циркулацията на кръвта и притока й в пениса. При жените доброто оросяване овлажнява лигавицата на влагалището и това улеснява акта. Важно е мъжете да стимулират производството на тестостерон, а жените – на прогестерон. Когато нивата на тестостерон са високи, мъжете са с по-силно либидо. Това означава, че приемът на храна трябва да бъде и във връзка с производството на полови хормони, а при мъжете и на сперматозоиди.

- Кои храни стимулират либидото при мъжете?

- Нетлъстото месо, рибата и морските дарове. Защото синтезът на тестостерон изисква цинк, калий, селен, фосфор, калций и аминокиселини, т.е. белтъчини. Наситените мастни киселини от мазните меса потискат либидото. Друга причина за спада му е преяждането. Тиквеното семе е афродизиак за мъжа. В него има много витамин Е и цинк. Да не забравяме и яйцата. Важни са и омега-3 мастните киселини. Има ги в изобилие в морските храни и ядките. В орехи и бадеми - също. Съдържат се и в авокадото. То е полезно и за двата пола.

- Кои плодове са афродизиак?

- На първо място са бананите. Те повишават либидото и активират цялата полова сфера, в която влиза и нервната система. В тях има витамин В2, калий и ензима бромелин, който отговаря за половото желание. Бананът дава на мъжа енергиен тонус по време на секс и му помага да възстанови изгубените калории. Бананите активират синтеза на серотонин, който е предшественик на ендорфините – хормоните на щастието. Все пак е важно при акта да има удоволствие и да се стигне до оргазъм. Желанието активират и плодовете, които съдържат витамин С, каквито са цитрусите. Витамин С има и в ягодите, които повишават броя на сперматозоидите.

- Кои храни и напитки събуждат жените?

- Понякога чаша хладко кафе е достатъчна да възбуди центъра на сексуално желание в мозъка. Шоколадът е известно средство за това. Горещият шоколад, подправен с индийско орехче, стимулира нервните клетки и е афродизиак. Чаша-две вино, но не повече раздвижват кръвта.

- А какво общо имат картофите?

- Те съдържат бета-каротин, който е прекурсор на витамин А - силен антиоксидант и много полезен за лигавичните органи като влагалище и матка. Понеже е мастноразтворим, той повишава и синтеза на женски полови хормони (прогестерон).

Смокините също са афродизиак. Те съдържат аминокиселини, в частност триптофан, който активира производството на ендорфини. Желанието стимулират и зелените листни зеленчуци. Зелената салата и руколата подобряват еректилната функция и това се свързва с микроелементите калий, натрий, калций, селен и цинк в нея.

Много полезна е лъжицата сметана, защото и тя активира синтеза на ендорфини. Лютото също - то стимулира кръвообращението. Зачервяваш се, но не само лицето, а и в половата зона заради притока на кръв и това е важно за мъжете. Лютото въздейства и на центъра на сексуално желание в мозъка.

- Кои билки се смятат за любовно биле?

- Гинко билоба, която се взема за оросяване на мозъка, действа като виагра за мъжа. Кава-кава успокоява нервите, потиска стреса. Женшенът повишава шанса за зачеване на жената. Увеличава притока на кръв в половия орган на мъжа, а при жените – сексуалното желание и серотонина.

Чубрицата също помага, както и кимионът и босилекът. Той и чесънът засилват притока на кръв към половия орган, при мъжа действат възбуждащо. Кардамонът стимулира нервната система, оттам сексуалното влечение.