Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виденов към Добрев: Знаеш, че през лятото ти предлагах да оглавиш и партията, и кабинета. Ти отказа

Президентът Петър Стоянов за всичко се допитвал до Иван Костов, който  провел 17 конспиративни срещи с Андрей Райчев

В разрез с версията на Георги Първанов за случилото се на 4 февруари 1997 г. той отказа формирането на второ червено правителство повече от месец преди това, казва Красимир Премянов, шеф на соцдепутатите по онова време.

Все още действащият в момента президент Желю Желев е изявил желание на Коледа през 1996 г. да връчи мандат на БСП за съставяне на второ правителство, но Георги Първанов отказал. Това съобщи пред "168 часа" Красимир Премянов, който е присъствал на срещата.

"Много се закъсня с мандата. След като Жан Виденов подаде оставката си на 22 декември

и през нощта на 23 срещу 24 декември за председател бе избран Първанов, държавният глава ни покани на консултации като най-голяма парламентарна група - разказа Премянов. - Той ни заяви, че може много бързо да връчи мандат, но новият тогава лидер поиска отсрочка. Мотивира се, че няма готовност. Аз бях съгласен, но Първанов отказа. Ако беше приел, може би щеше да има за кратко друг кабинет на БСП. Политическата инициатива щеше да е в наши ръце, а не при СДС. Желев заяви, че може да връчи мандат до края на годината, след това вече трябвало да се чака президентът Петър Стоянов да встъпи в длъжност."

По думите на Красимир Премянов

нямало да се стигне до щурма на парламента

на 10 януари 1997 г.

и до отказа от мандата на 4 февруари. Според него Първанов е отказал да изпълни решението на изпълнителното бюро да внесе състав на правителство. Същото му възложил и по-висшият форум - конгресът.

"През годините всички свидетели на случилото се при президента Петър Стоянов на 4 февруари 1997 г. се опитаха да интерпретират фактите така, че да ги покажат в благоприятна светлина", допълни Премянов.

В 9 часа започва редовно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, доминирано от хората на Жан Виденов. То задължава Добрев да предложи на президента състав на правителството. Единствено Стефан Продев е против. В 11 часа на "Позитано" 20 са събрани и червените депутати. Четирима от тях заявяват, че няма да гласуват кабинет на Николай Добрев. Това са Ивайло Калфин, Елена Поптодорова, Росен Карадимов и Николай Камов.

В 12 ч. кандидатът за премиер и лидерът Георги Първанов отиват на среща с президента Петър Стоянов. Тогава все още не постигат съгласие. Според тях те му предоставят две папки - със състава и за отказ от мандат. Държавният глава заявил, че няма готовност със служебно правителство.

По неговите думи обаче той се е опитал да ги убеди, че втори червен кабинет няма никакъв шанс, а те искали да има.

Ситуацията навън

е взривоопасна.

Още от сутринта около президентството е пълно с протестиращи, несъгласни със съставянето на второ социалистическо правителство. Добрев и Първанов успяват да влязат, но за излизане и дума не може да става. Около 13,00 ч. те се измъкват през кухнята на хотел "Шератон", който е в същата сграда с президентството.

По това време при Стоянов на среща идва американската посланичка Ейвис Боулън. Държавният глава звъни на Иван Костов, който прекъсва пресконференция на СДС, за да разбере какво са си говорили на "Дондуков" 2 Стоянов с Добрев и Първанов.

Президентът насрочва Консултативен съвет по национална сигурност за 15 ч. При него още в 14,30 ч. идва Костов. Двамата говорят на четири очи.

Когато Добрев и Първанов трябва да се върнат за КСНС,

отново минават през задния вход на президентството,

за да не бъдат набити

от множеството.

Преди да влязат в залата, Стефан Савов, тогава шеф на групата на СДС, отишъл при Стоян Денчев - заместник-председател на ДПС. Помолил го да съдейства социалистите да върнат мандата.

Вътре Николай Добрев чете списъка с министрите си. Георги Първанов предлага временно ширококоалиционно правителство, което да действа за определени задачи за 3 месеца. Става въпрос за приемането на бюджета за 1997 г., антикризисна програма и въвеждане на валутния борд. Според Петър Стоянов освен този има още два варианта - червен кабинет или отказ от мандат. Премиерът в оставка Жан Виденов напуска заседанието заедно с тогавашния шеф на парламента Благовест Сендов.

"Не знаех, че Добрев и Първанов възнамеряваха да върнат мандата, но вероятно министър-председателят в оставка знаеше", разказа той пред "168 часа". Подозренията му, че Виденов е имал информация, се появили, защото пловдивчанинът още от самото начало не искал да присъства на Консултативния съвет. Но в крайна сметка отишъл само да се увери, че неговото желание за второ социалистическо правителство няма да се реализира.

Петър Стоянов излиза от залата в 16,45 ч., за да се види със заместник-председателя на Руската Дума Сергей Бабурин, защото срещата била планирана отдавна. След като същия ден вече е говорил с американската посланичка.

По време на импровизираната почивка на продължилия около 4,5 часа Консултативен съвет

Добрев и Първанов

стояли в изолация,

докато останалите коментирали по групички възможните изходи. Тогава Стоян Денчев се приближил към кандидата за министър-председател, който му показал папката със състава на правителството. Заместникът на Доган му заявил, че втори соцкабинет няма как да бъде подкрепен и трябва да върне мандата.

"Каза ми, че те с Първанов могат да се съгласят на такъв вариант само и единствено ако опозицията приеме някои техни изисквания. Основното беше да се запази авторитетът на БСП и достойнството на неговите другари", разказа Стоян Денчев. Тогава той извикал Ахмед Доган и го оставил насаме с кандидата за премиер на БСП.

След като всички се връщат в залата, лидерът на ДПС заявява: "Ние предимно се занимаваме с икономическата страна на кризата, но трябва да ни е ясно, че субстанцията на тази криза е политическа. Естествено на тази основа мисля, че тази идея беше зададена от демократичната левица - да се говори реално и съдържателно за хартата на съгласието. В името на тази харта вече може да се говори реално за отказване от мандата.

Мисля, че само служебен кабинет в случая е

изходът от кризата.

В тази харта виждам конкретни принципи. Примерно - да се запази гражданският мир в страната, да се определи датата на изборите, президентът назначава служебен кабинет... Естествено тези идеи, които се подхвърлиха - да няма политически репресии, да има чужди наблюдатели на предсрочните парламентарни избори - мисля, че са рационални и за тях можем да мислим съвсем конкретно."

След това заместникът на Доган Стоян Денчев изчита написаната от него черновата на декларацията, излязла като документ от Консултативния съвет по национална сигурност. В един момент Георги Първанов отново се опитва да предложи ширококоалиционно временно правителство с няколко задачи. Но Иван Костов го срязва, че отдавна са се отказали от този вариант.

Всъщност той играе основна роля в събитията. Не само говори пред ежедневните митинги като лидер на СДС, но координира всички изяви на опозицията. Президентът Петър Стоянов също се съветва с него за всяка своя изява.

"Няма какво да се лъжем, тогава и Стоянов, и всички чакаха сигнал от Костов. Знаеше се, че той ще стане министър-председател", коментира участник в събитията на 4 февруари.

След решението за връщане на мандата червеният кандидат за премиер и соцлидерът се връщат на "Позитано" 20, за да съобщят решението на Висшия съвет на БСП. Тогава те са обявени за предатели, а Николай Добрев заявява: "Положението е отчайващо. Трябваше да помислим по-рано, че нещо подобно може да се случи." При тази реплика Жан Виденов му отговорил, шокирайки залата: "Знаеш много добре, че през лятото (на 1996 г., б.р.) ти предлагах да поемеш и правителството, и партията. Ти отказа."

Социалисти твърдят, че решението за връщане на мандата е взето от Добрев и Първанов още на 11 януари след щурма на парламента. Но още от лятото на 1996 г. в столетницата тече разнобой и битка за овладяване на партията и кабинета.

Кандидатът за премиер Николай Добрев провел срещи на четири очи с тогавашния лидер на СДС и с американския посланик, съобщават запознати.

"На Копитото са се разбирали как да свалят правителството на Жан Виденов.

Лично съм виждал как в заведение на ул. "Велико Търново" в София Андрей Райчев и Иван Костов провеждаха конспиративни срещи в едно мазе.

4 февруари е кулминацията на всички действия", твърди бившият съветник на Виденов Красимир Райдовски. По информация на други хора секретните разговори между социолога и Костов са били 17 на брой.

"168 часа" се опита да се свърже с Андрей Райчев, за да коментира въпроса, но той заяви, че може да говори с журналисти чак следобед на 3 февруари след излизането на броя.

Райдовски твърди и още нещо. Според него на "Раковска" 134 още през лятото на 1996 г. е бил формиран таен оперативен щаб, който е планирал безредиците, за да се свали кабинетът на Виденов. Шеф на тази група е бил Божидар Попов, който после стана главен секретар на МВР при Богомил Бонев. След убийството на Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. било обсъждано нахлуване в парламента, но решили, че още е рано. Впоследствие атакували Народното събрание по плана на този таен щаб на 10 януари според Райдовски.

Въпреки това според Райдовски СДС няма толкова сериозна роля за свалянето на Жан Виденов от власт, каквато са имали Лукановите хора в БСП.