Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Противно на масовото убеждение, че смелчакът рискува повече, той е определен от природата да живее по-дълго и да се радва на по-добро здраве.

Как характерът моделира здравето, може да не е очевидно за модерния човек. Но бащата на медицината Хипократ обичал да повтаря, че е по-важно да се знае що за човек е болният, отколкото какви болести има човекът. Така той намеквал, че характерът може да подскаже болестта.

За древнокитайския доктор наблюденията върху характера били част от диагностичното изкуство. Всички китайски медицински книги свързват органите с различни емоции и черти на личността.

Освен телесните си функции всеки орган подсилва някой от щрихите на характера и страда от други. Гневът съсипва черния дроб, който е убежище на ефирната душа, белият се разболява от тъгата и това убива кълна на благородството, далакът отслабва от натрапчиви мисли.

Страхът пък води до слаби бъбреци.

Смелостта не е само въпрос на възпитание. Трябват и здрави бъбреци. Тогава тя идва сякаш като дар от природата. Това опазва живеца (чи еликсир, който се съхранява в бъбреците) и така той може да се погрижи за дълголетието.

Както всичко в китайската здравна философия, връзката бъбреци - емоции е в състоянието на чи. Тази невидима, но могъща сила има важни задачи в двете бъбречни легенчета, затова е приковавала вниманието на лечителите.

Отначало те смятали, че само левият бъбрек отделя чистите от нечистите течности и праща всяка съответно вътре или извън тялото. Другият бъбрек според тях бил порталът на живота, т.е. съхранявал живеца, кодирал целия физически и духовен живот.

Този еликсир идва отчасти от родителите, отчасти от Вселената. Колкото по-силен е този бъбрек, толкова по-здрав, умен и енергичен е човекът.

Щом живецът се изтощи, тялото умира. Чак до времето на династията Мин китайските доктори били убедени, че десният бъбрек е създаден да приютява този живец. В XVI в. обаче се появяват трактати, които “преместват” портала на живота между двата бъбрека. Оттогава къщата на живеца стои там. Сега вече и двата бъбрека имат грижа да опазват целостта и функциите на живеца. Поради това дълголетието се охранява най-добре от здрави бъбреци.