Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ордьоврите - нарязани тънко, зелето - не много солено

- Проф. Байкова, каква салата да има на трапезата за Нова година?

- Преди салатата се приготвя студен чай с лимон и мед или мента, а може и цитронада с 1/2 ч.л. сода. Те карат остатъците от храна да се движат към края на храносмилателния тракт. Така се освобождава място в него за празничните ястия. Поне след половин час се сервира салата - една зеленчукова и една плодова. Ако със зеленчуковата салата се сервира ракия, тя да е в малки дози, не повече от 50 мл. Даже класическите български чаши са с дозировка 30 мл.

- Коя е вашата любима салата?

- Шопската. Нова година не е семеен празник и може да не знаете кой гост какво предпочита. Затова се слагат две салати. Който пие ракия, ще избере шопската със сирене. Алкохолът е хем водоразтворима, хем мастноразтворима субстанция. С яденето на салатата се забавят резорбцията му и опиянението в началото на новогодишната нощ. Който пие друго, избира плодовата салата заради нейните минерали, витамини, органични киселини, които алкализират организма и имат диуретичен ефект. След половин-един час идва ордьовърът. Може да са тънко нарязани филенца от сьомга, да има сельодка или млечен продукт, или комбиниран - фрагменти от млечни продукти, малко риба, малко филе с гарнитура или подложка от зеленчуци.

- Какво да бъде основното ястие?

- Обикновено е пуйка със зеле или без зеле или голямо пълнено пиле. Може с варени кестени вместо ориз, копър, магданоз, джоджен и спанак. Да се добавят и сухи плодове - стафиди, ошав или сухи кайсии, и някакви семена или ядки - орехи или белен слънчоглед. Тази плънка се гарнира с праз, зелен лук или чесън. Пилето обича “масаж” с масло или зехтин и масло, но кожата не се яде, а се държи само за печенето. Месото се шпикова, като се правят разрези и в тях се слагат като при печено агнешко скилидки чесън, морковче.

За гарнитура към пилето - кисело зеле, но да не е много солено. Или броколи, карфиол, моркови, ряпа, лук, чесън и два нарязани картофа.

Ако няма пиле или пуйка, котлети колкото са гостите - от контрафиле, свинско бонфиле, крехки пържоли, задушени във фолио, със същите зеленчуци за гарнитура като при пилето. Основното ястие стои на масата 45-60 минути с вино и студен чай.

- А след основното ястие?

- Сухи плодове, ядки, семки, орехи, бадеми, кашу или нарязани портокали, ябълки, киви, оформени като слънце. Може да се поднесе грозде с обезсолено сирене. Напитката да е коняк, бейлис, бренди. В 12 часа се казва “наздраве” с шампанско и се сервират петифури за десерт колкото бонбон.

Рецепта за щолен

Проф. Байкова прави щолен за всяка Нова година. Рецептата има още от ученичка в немската гимназия, записана е от австрийката г-жа Енгелман.

Съставки

l 250 г сухи плодове

l 250 г ядки - орехи или бадеми

l 250 г брашно

l 250 г захар

l 250 г краве масло

l 4 яйца

l Ванилия и лимонова кора за аромат

Приготвяне

Разбиват се белтъците със захарта и отделно жълтъците. Кейковото тесто става гъста маса, намазва се с масло и брашно, слага се във форма за печене и се пече във фурна. Щоленът бухва и ухае на масло. Отгоре може да се поръси с кокос. Реже се на тънко и е много траен.