Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От нейната имитация се припада 

Все повече хора взеха да говорят, че било безобидно да се пуши трева и че даже било полезно. Но според д-р Александър Канчелов, директор на клиника за терапия на зависимости, марихуаната е “врата” към наркотиците. Броят на пострадалите от нея расте. Има и случаи на изпаднали в кома.

Какво е

“билката”

Според д-р Канчелов изпадналите в кома след пушене на марихуана най-вероятно са пушили не трева, а т.нар. билка. Тя прилича на марихуана, пуши се, но е токсична. “Билка” е букет от синтетични наркотици и води до остро токсично състояние с припадъци като при епилепсия.

“А за марихуаната напоследък много се спекулира, че има благотворно действие върху човешкия организъм. Един от видовете канабис наистина се използва с медицински цели, но само при някои специфични проблеми. Да се пропагандира широката употреба на марихуана с немедицински цели, е погрешно послание. Тя е опасна на първо място за младите хора”, казва д-р Канчелов.

От трева към

по-сериозни наркотици

Изследвания в САЩ показват, че колкото по-ниска е възрастта, при която се пуши марихуана или се пие алкохол, толкова е по-голям рискът след няколко години да се експериментира с по-тежки наркотични вещества. И да се стигне до зависимост от твърди наркотици. Марихуаната е най-масово употребяваното наркотично вещество у нас от години. И процентът на хората, които са я опитали или я употребяват редовно, се увеличава.

Активира центъра

на удоволствието

Пушенето на трева привлича все повече хора, защото им създава усещане на комфорт, приятно чувство и отпускане. “Но редовната й употреба води на първо място до пристрастяване. На второ място – до активиране на шизофреноподобни психотични състояния. Това се случва при 1-3% от пушещите марихуана”, казва д-р Канчелов.

Как продължителната употреба уврежда паметта и как се убива интереса към ученето, как действа на шофиращите, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"