Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Става суха при анемия, диабет, авитаминоза, болни бъбреци. Сърбеж в носа е сигнал за тумор в мозъка.

Кожата е най-големият телесен орган и върху нея се “изписват” както емоциите, така и болестите. Тя казва много, стига да има кой да я слуша. Човек трябва да познава и да следи кожата си постоянно, за да потърси лекар при нужда.

При анемия кожата става бледа, суха и губи пигментацията си. Косата вече не е еластична и лъскава, става суха, тънка и чуплива. Ноктите изтъняват, разслояват се, хлътват и се чупят. Езикът се зачервява и се изглажда като “полиран”.

При дефицит на витамини от групата В се появява себореен дерматит, кожата се зачервява и се лющи, ъгълчетата на устата се сцепват. Ако не достига витамин С, кожата става бледа, суха и се лющи, има хеморагии (капилярни кръвоизливи), венците кървят, устната лигавица се зачервява.

При хронична чревна инфекция кожните промени са заради нарушено усвояване на витамини, белтъци и соли. Кожата изсъхва, лющи се фино, изтънява на места и се появяват пигментации.

Гломерулонефрит и пиелонефрит оцветяват кожата в жълтеникаво. С напредването на бъбречната недостатъчност кожата изсъхва, набръчква се и се лющи. Появяват се упорит сърбеж и обриви заради отлаганите токсични вещества в кожата.

Болните бъбреци се познават и по отоците. Според вида им кожният лекар насочва пациента си и към нефролог. При сърдечни проблеми са възможни отоци по краката. Когато се натиснат с пръст, следата от него не изчезва веднага.

Няма хормон, чийто увеличен или намален синтез да не предизвиква специфични кожни промени. Така е, защото кожата е огледало и на хормоналната дейност. При хиперактивна щитовидна жлеза тя е топла, влажна и с червен дермографизъм (чувствителна на допир и натиск), сърби и космите се разреждат. При ленива жлеза пък кожата е суха, бледа, жълтеникава, студена, залющена, с чупливи косми и нокти.

При болестта на Адисон (хронична надбъбречна недостатъчност) има пигментации по дланите, мамилите, средната линия на корема, гениталиите и гънките, повишено потене, разреждане на космите в подмишниците и пубиса.

Стриите също може да са сигнал за ендокринен проблем. Това е линейна атрофия, при която се късат еластичните влакна в дермата. Може да са физиологични (при бременност или при бърз растеж през пубертета) или патологични - при някои болести или приемане на кортикостероиди.

Петна по кожата избиват и заради черния дроб. Ако са много, те са сигнал за карцином. Добре е всички петна и бенки да се проверяват веднъж в годината от лекар с дерматоскоп за ранно откриване на рак.

Други симптоми при болести на черния дроб са мъчителен сърбеж, множествени паякообразни вени и разширени вени по корема (капут медузе).

И при диабета има характерни кожни промени. Болестта се съпровожда със сърбеж и изсъхване на кожата, диабетна дермопатия и гангрена, гъбични и бактериални инфекции на кожата и лигавиците. При хора с диабет се срещат по-често циреи, инфекции на космените фоликули и на кожата около ноктите и по клепачите. Жълти петна (ксантоми) по ръцете, краката и задните части издават лош контрол на кръвната захар. Те се появяват заради повишени липидни нива в кръвта. Ксантелазмите по клепачите (мастни натрупвания) подсказват смущение в мастната обмяна.

За поликистозата на яйчниците са характерни акне, хипертрихоза и нередовен цикъл.

Лишеите са безобидни и минават бързо, но може и да са заради някаква екзема. Себорейният дерматит се проявява със зачервявания и люспи освен по окосмената част на главата и по веждите, по брадата или около мустаците на мъжете.

Повишеното окосмяване може да е индивидуална особеност, но и признак за ендокринни смущения. Продължителният прием на някои медикаменти може да доведе до хипертрихоза.

Болестите на съединителната тъкан също имат кожни прояви. При лупус еритематозус те са първо по лицето - червенина по брадичката, бузите и челото (т.нар. пеперудообразен еритем), която е характерна и за системния лупус.

Розацеята в началото трудно се различава от лупус и затова се прави хистологично изследване. В по-късен етап носът се уголемява и зачервява (ринофима), което не е заради пиянство, макар да го наричат “уиски нос”.

Дерматомиозитът освен с мускулна слабост и болки в мускулите се характеризира и с еритем около очите, който е като очила.

Специфична червенина по бузите е симптом за проблеми с митралната клапа.

Характерен за тумор в мозъка е сърбежът на ноздрите. Той е силен, постоянен и не се среща при други видове рак и при болести на нервната система. Промените при злокачествени заболявания не са само по кожата, но засягат и ноктите, и космите. Синдромът на жълтите нокти е забелязван при болни от рак на белия дроб. Бели нокти пък има при рак на панкреаса с чернодробни метастази. Глосит (възпалена лигавица на езика) има при рак на белия дроб и на хранопровода.

Ракът върви и с други кожни проблеми - акантозис нигриканс, множественни себорейни веруки, булозен пемфигоид, кератози на дланта (виж вдясно). При булозния пемфигоид например по кожата се появяват мехури. Той се появява във възрастта над 60 г. и изисква подробен скрининг за наличие на тумор някъде в тялото.