Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТПОР: Както в Европа, така и у нас започнаха протести срещу СЕТА.
ОТПОР: Както в Европа, така и у нас започнаха протести срещу СЕТА.

ГМО продукти от Северна Америка ще залеят европейския пазар, ако бъде подписано споразумението СЕТА за свободна търговия между Канада и ЕС. С него тихомълком се заобикаля трансатлантическото търговско споразумение, по-популярно като ТТИП.

Заради многобройните протести в Европа то бе замразено, но САЩ сега опитват отново да се промъкнат на пазара на ЕС, този път чрез Канада.

Според известен наш икономист още от 90-те години повечето компании там са собственост на американски фирми.

"Основните търговски партньори на канадците са американски корпорации, които на 100% зависят

от по-мощния

щатски бизнес",

обясни известен български икономист. Според него американските компании ще заобиколят скандалния ТТИП, като използват канадски фирми за износа си.

"Двете северноамерикански икономики са много тясно свързани - каза пред "168 часа" проф. Иван Ангелов. - Една голяма част от фирмите в Канада са американски, а много от акционерите им са от САЩ и това е така не отсега, а от десетилетия."

Според него

СЕТА е много

сходно с ТТИП,

чрез което щатските ГМО продукти трябваше да нахлуят на европейския пазар. Сега се прави опит това да стане чрез СЕТА.

"Недопустимо е толкова важно споразумение да не се обсъди в парламента, да не се проведе референдум за нещо, което засяга толкова много хора", смята Ангелов.

Смешното е, че много от депутатите, които тези дни ожесточено се караха в Народното събрание, чистосърдечно си признаха, че не са го чели.

"Това споразумение

е 1596 стр.

ситен шрифт и аз наистина не съм запознат добре със СЕТА. Не мога на един прочит да коментирам какви ползи и недостатъци ще има от влизането му в сила - обясни пред "168 часа" икономистът Лъчезар Богданов. - Това споразумение се обсъжда 7 години, но аз не съм детайлно запознат."

В документа между другото е отбелязано, че всички спорове ще се решават от частни арбитражни съдилища.

Примерно българското правителство въвежда някакви санитарно-хигиенни правила и съответната канадска компания веднага сезира частния арбитраж. С оплакване, че търпи загуби, пропуснати ползи, че е дискриминирана и т.н.

"Познайте в чия полза ще отсъди частният арбитраж, не знам дали българското правителство си дава сметка, че оттук нататък

ще бъде съдено за щяло и нещяло",

казва проф. Ангелов.

Според него неминеумо ГМО продуктите от САЩ и Канада ще навлязат на пазара на ЕС през СЕТА.

"Това ще става пряко и косвено - някои компоненти с ГМО ще се влагат в стоки, в чието съдържание това изобщо няма да се отбелязва", казва той. Според него има стотици начини ГМО продуктите да се прокарат, без това изобщо да се разбере.

"Навлизането на ГМО

на пазара на ЕС

е неизбежно",

коментира и известен български икономист. Според него това, което малцина знаят, е, че повечето големи компании отдавна правят експерименти с генномодифицирани продукти в страните от Южна Америка.

"Как ще спреш износа оттам, цяла Европа е залята с месни и зърнени продукти от тези държави заради ниските цени. Там ти пишат каквото съдържание им кажеш", посочи източникът ни.

Според него е въпрос на кратко време ЕС да се предаде и да отвори пазара за ГМО продукти.

"Дали това ще е официално, или ще става както сега по втория начин, няма значение. ГМО е като горски пожар", коментира той.

Според него рано или късно тези сортове зърно ще изместят останалите просто защото са по-устойчиви на различни атмосферни условия. Същото важи и за животните. Новите породи ще изместят старите, които са доста по-неефективни от гледна точка на добив на мляко и месо.

Именно заради това българските и европейските фермери се притесняват, че в един момент просто

ще фалират под натиска на евтините ГМО продукти

от Канада и САЩ.

"Този процес не може да се спре - твърди източникът ни. - Това са транснационални компании, на едно място произвеждат, на друго складират, продават, като минат през 5-6 юрисдикции, не можеш да ги хванеш - нито какви точно са продуктите им, нито къде точно се облагат приходите им."

"Естествено, че ще има фалити на фермери, защото тези селскостопански стоки ще са на много по-ниски цени от нашите, европейските земеделци имат същите притеснения и затова са протестите", твърди и проф. Иван Ангелов.

Според него

най-голямата лъжа

в ЕС е,

че със СЕТА ще се разшири пазарът на българските и европейските фирми в Канада.

"Това са пълни глупости - ядосва се Ангелов. - И канадската, и американската икономика са много по-конкурентни от европейската. За нашите продукти да не говорим - те не могат да се преборят на по-неконкурентния пазар в ЕС, тогава как ще се справят със силно конкурентната среда в САЩ и Канада."

България е една от страните-членки на ЕС, която на 25 октомври подписа споразумението СЕТА с Канада.

Ако това споразумение влезе в сила, се предвижда 98% елиминиране на митата между Канада и ЕС.

Как ще пострадат фермерите, четете в хартиеното издание. 

КАЧЕСТВО: Търговците избягват българското месо, защото е по-скъпо от дълбокозамразеното от чужбина.
КАЧЕСТВО: Търговците избягват българското месо, защото е по-скъпо от дълбокозамразеното от чужбина.