Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абдуллах Буюк
Абдуллах Буюк

Около Абдуллах Буюк имало много факти и
обстоятелства, които били обезпокоителни.
Маргарита Попова му отказала убежище

Около Абдуллах Буюк има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни. Така зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев обясни решението на дирекция “Миграция” във вътрешното ведомство да върне бизнесмена в Турция.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък обяви пред Би Ти Ви, че Буюк представлявал заплаха за националната сигурност.

Предаването на бизнесмена стана на ГКПП Капитан Андреево в сряда следобед. Връщането му бе отразено от турски медии, чиито екипи го очакваха на ГКПП Капъ куле. В България новината се разчу, след като Буюк бе вече в родината си.

Бизнесменът, чието име нашумя преди седмица, е сочен от турските власти като поддръжник на Фетхуллах Гюлен. В родината си

той има

обвинение за

участие в

терористична

организация

и пране на пари.

Преди седмица на митинг в Анталия външният министър Мевлют Чавушоглу нарече Буюк “предател”.

Пак Чавушоглу пръв съобщи в сряда, че Буюк ще бъде върнат на Турция. В края на март Софийският градски съд, а после и апелативният отказаха да го екстрадират с мотива, че организацията на Гюлен не е терористична. Другият им аргумент бе, че той може да бъде подложен на репресии в страната си.

Решението на България да предаде Буюк бе похвалено от президента Ердоган в сряда вечерта. “Днес в България беше заловен още един техен (на организацията на Гюлен - б. р.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция”, каза Ердоган пред множество хора, събрали се пред президентския дворец в Бештепе.

“Рано или късно Америка ще трябва да предпочете. Или превратаджийската терористична ФЕТО (т. нар. Фетхуллахистка терористична организация - б.р.), или демократичната страна Турция. Тя е длъжна да направи този избор”, заяви Ердоган.

Буюк бил

задържан от

автопатрул при

рутинна проверка

в района на кв. “Младост” в сряда предиобед. Полицаите спрели колата, в която пътувал. “Той нямал валиден документ. Затова незабавно стартирала процедура по принудителното му отвеждане”, каза Арабаджиев.

Ден по рано, на 9 август, шефът на дирекция “Миграция” в МВР Николай Николов издал заповед за принудителното извеждане на Буюк. “В дирекцията постъпи информация, че пребивава в страната с невалиден паспорт”, каза той. В МВР дошло и писмо от администрацията на президента, че на Буюк е отказано убежище.

От кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова, която има правомощие да предоставя убежище, уточниха, че тя постановила отказ на 27 юли. Причината била, че нямало основание за даване на убежище.

Буюк подал молба на 24 февруари 2016 г. Тя била разгледана от Комисията по предоставяне на убежище, която подпомагала работата на вицепрезидента. Членовете ѝ поискали становище от ДАНС.

“Преди да издам тази заповед, съм извършил всички проверки”, каза Николов.

МВР се допитало и до държавната агенция по бежанците. “Буюк не е правил постъпки за узаконяването си и не е бил в процедура за предоставяне на международна закрила”, каза Николов.

“Ако е бил застрашен, е можел да подаде молба в агенцията”, добави шефът на дирекцията.

Според МВР Буюк се запознал със заповедта за експулсиране, защото говорел английски.

Той отказал да я подпише. Бизнесменът обаче можел да я обжалва, дори от Турция, но това не спирало изпълнението.

От началото на годината МВР екпулсирало по същия начин 500 чужденци, като 31 от тях са турски граждани.

По закона за чужденците обаче принудителното връщане се извършва в присъствието на неправителствени организации и омбудсмана.

“Нямаме разписано задължение да уведомяваме омбудсмана за извеждането на всеки чужденец. Предполагаме, че и няма физическа възможност да присъства ”, каза Николов. Той обясни, че омбудсманът извършвал непосредствена проверка в домовете за настаняване на чужденци.

Николов даде за пример експулсирането на 17 граждани от Кот Д Ивоар миналата година, което било наблюдавано от екип на омбудсмана.

“МВР е нарушило

международното

право,

българската конституция и Закона за бежанците, извеждайки незабавно Буюк от страната, без да му предостави възможност да обжалва пред съда”, заяви обаче омбудсманът Мая Манолова. Според нея експулсирането не трябвало да се изпълнява незабавно.

“Договорки няма, връщаме Буюк в родината му, при семейството му” каза Арабаджиев. За договорки отрече и въ министър Бъчварова, която бе попитана дали в замяна няма да получим от Турция Фарук Бекташ, който уби 2-ма мотористи. (Виж карето долу).

Само за последното денонощие гранични полицаи предотвратиха 8 опита на над 220 мигранти да минат турско-българската граница. Група от 40 души от Афганистан, Пакистан и Непал бе заловена близо до българо-сръбската граница. 26 от чужденците имали карти, издадени от Държавната агенция за бежанците. 

Адв. Димитър Марковски: И да обжалва, Турция няма да го върне

- Видяхте ли се с клиента си Абдуллах Буюк след издаването на заповедта за изваждането му от страната?

- Не. Научих за извеждането му от двамата колеги, с които работихме заедно по казуса. Той вече беше на границата.

- От кв. “Младост”, където е заловен, директно към границата ли е отведен?

- Да, не е бавен. Обжалването на заповедта не спира изпълнението, въпреки че обикновено настаняват чужденците в център поне в рамките на деня. Но при него извеждането се е получило много скоротечно. Лошото е, че даже някой да се ангажира да обжалва заповедта на шефа на отдел “Миграция”, даже и съдът да я отмени, Турция няма да го върне.

- Кога се видяхте за последно?

- На другия ден, след като Софийският апелативен съд му потвърди отказа за екстрадиране и той бе освободен от ареста. Срещнах го на бул. “Витоша”. Той е интелигентно, възпитано младо момче. Дойде и ми благодари. Разменихме няколко думи. Казах му: “Пази се.” 

Издирваният Бекташ, убил 2-ма

мотористи, се криел в Германия

Турският гражданин Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман, най-вероятно се намира в Германия, стана ясно от думите на зам. главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. “Нямам информация, че Бекташ се намира в Турция. По-голяма е вероятността той да е в друга страна. Но не искам да влизам в детайли”, каза Арабаджиев.

Бекташ, който на 24 юли прегази Таня и Бойко Бойкови, живее и работи в Германия. Той избяга в края на юли, след като Софийският окръжен съд го пусна под домашен арест. В началото на седмицата прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Бекташ. Чрез правосъдното министерство бе изпратена и молба за правна помощ до Турция той да бъде търсен и на адреса си в южната ни съседка.

Арабаджиев изрази увереност, че скоро Бекташ ще бъде върнат в България, за да бъде съден. В сряда вечерта над 100 рокери от Монтана, Лом, Берковица, Ботевград и Видин протестираха срещу пускането на Бекташ от ареста. 

Турски полицаи водят Буюк
Турски полицаи водят Буюк
Адвокат Димитър Марковски
Адвокат Димитър Марковски