Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХОД: Димана Ранкова отказа да коментира, като не даде достъп и до Димитър Димитров.
ХОД: Димана Ранкова отказа да коментира, като не даде достъп и до Димитър Димитров.
НОВАТА-СТАРА зам.-председателка на Комисията по финансов надзор Димана Ранкова е работила в конфликт на интереси, твърдят независими източници за "168 часа".
Шефката на инвестиционния надзор, който отговаря за търговията на фондовата борса, е одобрявала в продължение на десетилетие проспекти за публично предлагане на ценни книжа на различни емитенти. Част от тези проспекти са били изготвяни и подписвани от фирма, в която почти половината от дяловете е на човека, с когото живее - Димитър Димитров.
"Това е абсолютна истина. Те живеят много отдавна заедно и имат дете - Ния. Наскоро мисля, че сменяха и жилището. В комисията има официално подписани
проспекти
от фирмата на Димитър Димитров - "Димитров, Чомпалов и Тодорова". Това си е абсолютен конфликт на интереси, коментира пред "168 часа" бившата шефка на застрахователния надзор в комисията Ралица Агайн-Гури.
Проверка на "168 часа" установи, че наистина "Димитров, Чомпалов и Тодорова ООД" са били юридически съветници на редица големи емитенти, сред които търговски банки и дружества със специална инвестиционна цел. Според декларация в Сметната палата на Димана Ранкова, тя наистина има близък човек на име Ния Димитрова Димитрова, която фигурира с влог в банка от 3000 евро. Самата Димана Ранкова е декларирала влог
от 89 000 евро
Комисията за финансов надзор, както и самата Димана Ранкова отказа официален коментар по случая. Ранкова заяви, че и Димитър Димитров няма да коментира. Неофициално хора от комисията заявиха, че по закон конфликт на интереси е имало около 2 месеца преди изтичането на предишния мандат на Димана Ранкова, защото Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е влязъл в сила на 31.03.2009 г., а мандатът й е изтекъл в края на май 2009 г. Що се отнася до новия Семеен кодекс, то той е влязъл в действие след края на мандата на Ранкова. Законово нещата наистина стоят по този начин, ако не се взема под внимание моралният аспект на понятието "конфликт на интереси", коментираха юристи пред "168 часа".
Неофициално
отношение по въпроса взе и новият шеф Стоян Мавродиев.
"Действително, ако е било така, през този предходен 6-годишен период, когато Димана Ранкова е била зам.-председател на комисията, това е притеснително и не е добра практика. Като председател на Комисията за финансов надзор ви обещавам да проверя фактите и ако се налага, да взема съответните мерки", ангажира се новият шеф на комисията Стоян Мавродиев пред "168 часа". "Познавам Ранкова отскоро, а за Димитър Димитров не зная нищо и затова не мога да кажа нищо по въпроса за отношенията им. За проблема с назначението и в борда на директорите на Българската банка за развитие също чух от медиите", допълни Мавродиев.
От Министерството
на финансите заявиха, че изборът на състав на комисията е изцяло в прерогативите на Народното събрание.
"Не разполагаме с данни, а и г-жа Димана Ранкова би трябвало да декларира такъв конфликт на интереси, ако наистина съществува, в едномесечен срок след назначението. Не мога да определя дали има конфликт, но даже и да има, то това не означава, че
Ранкова не може
да заема тази длъжност. Всеки път, когато пристигне проспект за одобрение от тази фирма, то тя трябва да декларира, че е лице в конфликт и това да се има предвид при вземане на решение от страна на комисията", коментира за "168 часа" председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
Според електронната система ДАКСИ Димитър Димитров прехвърля в средата на май дяловете си в "Димитров, Чомпалов и Тодорова" на Йордан Чомпалов. До този момент Димитров е имал най-много дялове - 22 от 50. 21 дяла е държал Чомпалов, а 7 дяла - Тодорова.
По този начин
в момента Димана Ранкова избягва евентуален конфликт на интереси, защото тя е назначена отново във финансовия надзор в средата на юли.
"Това няма никакво значение. През всичките предишни години, без последната, Димана Ранкова бе в комисията и това си е абсолютен конфликт", заяви за "168 часа" бивш отговорен фактор на капиталовия пазар, пожелал анонимност.
"Случаят с Димана Ранкова е бил разглеждан няколко пъти вътре в комисията. Той бе повдиган от предишния зам.-председател проф. Милчо Стоименов, но въпреки
всички доказателства
за конфликт се прие, че това не е достатъчно основание тя да напусне поста си", коментира Ралица Агайн, която по това време е била нейна колежка в КФН.
Бившият председател на комисията Апостол Апостолов не беше особено конкретен. Той призна, че има бегла представа от случая, но заяви, че никога никой не се е оплакал в комисията, че даден проспект е бил прокаран само защото е изготвен от "Димитров, Чомпалов и Тодорова".
"168 часа" изпрати и специално запитване до новата фирма на Йордан Чомпалов. Отговор не дойде до редакционното приключване на броя, а самият Йордан Чомпалов заяви, че вече няма нищо общо с Димитър Димитров и отказа връзка с него.

СВЕТОСЛАВ ВЛАДИМИРОВ
ИВАН ПЕТРОВ

Димитър Димитров
Димитър Димитров