Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добре запазено лице, части от шийната мускулатура, зъби и части от костите на долните крайници на атентатора Мохамад Хасан ел Хюсейни в Сарафово.

Това са останките от родения през 1989 г. ливанец, по които антропологът проф. Йордан Йорданов и проф. Добринка Радойнова, шеф на катедрата по съдебна медицина във Варненския медицински университет, са направили експертиза за самоличността му преди 2 г.

Тя е потвърдила информацията на службите и е един от 20-те доклада, с които разполага прокуратурата по взрива в Сарафово през 2012 г., когато загинаха 7 души, между които самият атентатор, а 35-има бяха тежко ранени.

5-има от убитите са израелски граждани, шестият е българският шофьор на автобуса, в който е трябвало да пътуват до Слънчев бряг. Само преди няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че делото влиза в Специализирания съд всеки момент, като по случая са приложени 20 различни експертизи.

Останките от атентатора, който стана известен с образа си от камерите на бургаското летище с раницата на гърба си, са били замразени в Бургас и са предоставени на проф. Йорданов и проф. Радойнова. Те установяват, че терористът е млад човек - около 25-годишен, висок 180 см.

"Разполагахме с меки тъкани, части от коса, части от мозък. Понеже лицевата част на черепа беше добре запазена, видяхме, че имаше поддържано съзъбие, нямаше изоставени коренища. Доколкото си спомням, имаше само един кариес. Другият интересен факт беше, че пломбите по кътниците му бяха амалгамни", разказа проф. Йорданов пред "168 часа". Двамата с проф. Радойнова се поинтересували къде по света все още използват амалгама при запълване на кариесите и се оказало, че това е действащ зъболекарски метод в много държави, вкл. и в България. Така че това нямало как да бъде доказателство за националността на камикадзето.

Тилно-теменната част от главата на Мохамад ел Хюсейни е била отнесена от взрива.

"Разрушението на черепа показваше, че взривът е бил в раницата на гърба на атентатора или някъде зад него, защото задната част на главата му беше направо откъсната. Намерена е на метри от автобуса", каза още проф. Йорданов. Перуката, с която Ел Хюсейни е заснет от камерите на летището в Бургас, не е била запазена. Иначе антропологът установил, че атентаторът е с къса черна коса и няма следи от бели косми.

Ушната мида на терориста обаче била добре запазена и антропологът предложил тя да бъде изследвана допълнително по 15 показателя. Те може да дадат повече информация за извършителя на терористичния акт.

Формата и релефът на ушната мида са нещо като пръстовите отпечатъци - уникални за всеки човек. Националната следствена служба обаче не реагирала на молбата да се направи допълнително изследване на ухото на камикадзето.

По време на антропологическото изследване бил взет и преден зъб за ДНК изследване, но той е обект на друга от експертизите.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че чужди разузнавателни служби са имали информация за атентата в Сарафово. Те обаче са я пазили ревниво и не са я споделили с българското разузнаване, на което отнело цели месеци, за да стигне до нея. Това обаче вече било преодоляно.

"Всеки пази своята територия", коментира главният прокурор.

Терористът Мохамад ел Хюсейни е имал френско гражданство и е ползвал шофьорска книжка на името на Жак Филип Мартен. Установени са двама негови съучастници - австралийският гражданин Мелиад Фара (използвал шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и канадският гражданин Хасан ал Хадж Хасан (използвал шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико). Те се издирват от Интерпол. Напуснали са България още в деня на атентата - 18 юли.