Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2,1 милиона долара за барабаните на Ринго Стар, 400 хиляди за стола, на който седи Джоан Роулинг, докато пише “Хари Потър”, 22 хиляди за мотор на папа Франциск. Когато става дума за търгове, на които се предлагат вещи на звезди, винаги има изненади, защото понякога не най-ценните, а най-нетрадиционните носят големите печалби.

160 хиляди долара се очаква да стигне цената на екземпляр от първото издание на "Капиталът" на Карл Маркс. То ще бъде предложено на търг в Лондон от аукционната къща “Бонамс”. Специалистите обясняват, че това, което прави книгата толкова ценна, е, че копията от първото издание на труда са изключително редки. Освен това конкретно този екземпляр съдържа и лично посвещение от самия Маркс. Той подарява книгата през 1867 г. на своя приятел Йохан Георг Екариус.

Но това всъщност е дори евтино в сравнение с други вещи, купени от колекционери. През годините огромни печалби за аукционните къщи генерират, разбира се, различни диаманти и картини на художници като Пикасо, Гоген, Сезан, Ван Гог, Климт.

Но когато говорим за лични вещи на известни личности, най-скъпо продадената такава е гривната на Уолис Симпсън. Любовницата на Едуард VIII, заради която той дори се отказва от трона, е известна с разточителността си. По поръчка на краля за любимата му от “Картие” изработват уникална гривна във формата на пантера с диаманти и оникс. През 2010 г. бижуто е купено за 12,5 милиона долара на търг на “Сотбис”. Въпреки че купувачът пожелава да остане анонимен, се разбира, че той не е кой да е, а самата Мадона, която точно тогава снима филм за Уолис Симпсън и е изцяло запленена от тази жена, заради която кралят е готов на всичко.

Истината е, че винаги по-скандалните, странните и принадлежалите на ексцентрични личности вещи се продават най-скъпо. Сред най-странните неща, предлагани на търг, неизменно са гробът на Елвис Пресли и надгробната плоча на Мерилин Монро. През 2012 г. срещу 100 хиляди долара е пусната в продажба частната крипта, където първоначално е положено тялото на краля на рока, преди да бъде преместено в имението му “Грейсланд”. Доста екстравагантното предложение веднага привлича почитатели, които копнеят да закупят правото след смъртта си да бъдат положени там, където е “лежал” техният идол. Все пак идеята привлича и много критици и търгът е прекъснат с протест.

Без скандали обаче е продадена надгробната плоча на Мерилин Монро от гробищния парк "Уестууд вилидж". Верен почитател я купува за 215 хиляди долара. Малко над 10 хиляди долара пък плаща фен за още по-странна вещ на секссимвола - рентгенова снимка от болницата в Лос Анджелис.

Критики има и към търг, организиран миналия месец, на който се предлага риза, изцапана с кръвта на Джон Ленън. Става дума за дрехата на портиера, който се опитва да окаже първа помощ на музиканта в деня, когато той е застрелян. Бялата риза, част от официалната униформа на служителя във входа на Джон и Йоко, предизвиква гнева на много почитатели, но организаторите на търга се обосновават, че това е парче история – дори и тя да е мрачна. Те оправдават портиера, че не се възползва от смъртта на Ленън, а просто иска да разкаже разтърсващ момент от своя собствен живот. Цената от 40 хиляди долара обаче поставя това твърдение под въпрос.

Колкото и да е тъжно, е факт, че смъртта на известните личности неизменно прави вещите им изключително ценни за колекционери. Само няколко месеца след неочакваната кончина на Принс през април тази година е организиран търг с негови дрехи. За почти 100 хиляди долара е купено якето на певеца, което той носи в емблематични сцени във филма Purple Rain, излязъл през 1984 г. Продадени са също две бели копринени ризи, ботуши на Принс, както и гердан от перли и брилянти. Интересното е, че за 15 хиляди долара е предложено дори писмо, което Пол Маккартни пише до Принс, в което го моли за финансова помощ за училището за сценични изкуства в Ливърпул, на което британецът е патрон.

Почти 400 хиляди долара пък достига неочаквано цената на стола, на който Джоан Роулинг седи, докато пише първата книга от поредицата за Хари Потър. На търг в Ню Йорк обикновеният на външен вид предмет е купен за пет пъти повече от очакваното. Самата авторка е поставила надпис върху стола и на него има изрисувана светкавица, както върху челото на малкия магьосник. 10% от печалбата са дарени за благотворителност.

Над 5 хиляди долара пък плаща фен, за да се сдобие с кичур коса на Мик Джагър. Аукционната къща "Бонамс" предлага тази “вещ” на вокалиста на "Ролинг стоунс", за която се твърди, че е съхранявана от семейството на неговата бивша приятелка Криси Шримптън. Тя е гадже на Мик, докато той още е студент, но предвидливо преценява, че той ще стане известен. Затова, когато музикантът се подстригва, Криси запазва един кичур за всеки случай.

Сред други странни вещи, предлагани на търг, е и мотор на папа Франциск. През 2013 г. Harley Davidson на стойност 22 хиляди долара е продаден с благотворителна цел. Папата го получава като подарък от компанията производител след свое изказване, че като млад е обожавал моторите. Той благодари от сърце и дори разрешава събиране на две хиляди рокери на площад “Свети Петър”, но обявява, че няма как лично да кара мотора, затова ще го продаде като част от инициативата за набиране на средства за обновяване на приют за бездомни.

Огромен интерес предизвиква и писмо от Кърт Кобейн до директора на звукозаписно студио Дейвид Гефън. В него вокалистът на “Нирвана” гневно заплашва, че ще разпусне групата и вече няма да участва в записи, ако не се спрат лъжливи публикации в медиите по повод съпругата му. Музикантът е бесен, че списание си е позволило да твърди, че Кортни Лав взема наркотици, докато е бременна. Писмото, оценено на 100 хиляди долара, е от 1992 г. - само две години преди Кърт да се самоубие.

2,1 милиона долара пък достига цената на комплект барабани Ludwig на Ринго Стар, предложени на търг в края на миналата година заедно с още почти хиляда инструмента, дрехи и вещи на членовете на “Бийтълс”.

Коя е най-скъпата продавана плоча на търг, четете в хартиеното издание на "168 часа.