Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

5 юли, малко преди обяд, влизаме в дома на скандалноизвестния архимандрит Дионисий. Човекът, който пусна зарята на връх Великден и прекъсна патриарха, който четеше Светото писание. Отстранен от поста, днес архимандрит Дионисий живее в луксозен двустаен апартамент в столичния квартал "Иван Вазов". Получил го е като наследство от родителите на майка си.

Посреща екипа ни усмихнат. Кани ни в хола. "Хайде да изпием по едно кафе. Аз го предпочитам по-силно, ако искате на вас ще ви сложа мляко", любезно предлага домакинът.

Сервира в малки чашки от фин костен порцелан.

Домът му е изцяло в бароков стил, предпочитаните цветове са в бежово-златната гама. Мебелите са от скъп дървен масив.

Разкошните огледала в коридора са поставени в рамки с богат златист обков. Над външната врата има бежова тежка завеса.

Същата, но по-малка, виси над малкия олтар на Света Богородица в хола - точно до прозореца. Запаленото кандило под иконата създава специфична атмосфера. На другата стена е закачен голям гоблен, посветен на раждането на Спасителя Исус Христос. Подобен има и в коридора, точно до едното огледало.

В хола прави впечатление и над

40-инчов плазмен телевизор

Под дивана е пълно с кашони. В тях прибрал багажа си, след като напуска кабинета си в "Св. Александър Невски".

Въпреки слънчевия ден, в дома е леко затъмнено заради тежките червени и бежови завеси. "Обичам по-тъмното. Когато реша да пиша нещо или да се отдам на мисли, оставям само запалена свещ и една молитва до мен. За да се заредя с енергия понякога си пускам записи с проповедите на Доростолския митрополит Иларион", споделя архимандритът. След което допълва, че е фен и на рок музиката.

Питам го

откъде има пари

за луксозния си

начин на живот

и посещението на престижни столични заведения?

"Родителите ми винаги са ми помагали финансово. Те са едни обикновени и трудолюбиви хора - казва той. - Живея с майка си. Тя работи в магазин, а баща ми почина преди половин година и ми остави наследство. Така се препитавам, тъй като вече не получавам заплата.

А пък и тя не стигаше, за да се издържа човек, живеещ в София. На поста предстоятел на катедралния храм "Св. Александър Невски" получавах 820 лв. бруто", разказва духовникът. Разговорът ни е прекъснат, защото лъскавият му мобилен телефон звъни. След кратък разговор той се усмихва:

"Майка ми подари този "Самсунг" миналата година за имения

ми ден",

споделя Дионисий, докато ни показва гардероба си. Задължителното облекло за божи служители включва различни реквизити.

"Униформата, която ми е необходима, сам си я купувам. Божиите дрехи се шият главно от три шивачки, едната е от Петрич, другата от Асеновград, а третата е от столичния квартал "Обеля". Една цяла униформа не е под 200 лв. Тъй като съм духовник, постоянно трябва да нося расо. Никой не ме е виждал в обикновени дрехи. Вкъщи, ако съм сам, ходя по анцунг", разкрива Дионисий.

Като малък искал да стане Тодор Живков.

"Всеки път, когато пусках телевизора, всички новини започваха с Тодор Живков. Мислех, че това е професия. Но това беше мечтата ми от първи клас", смее се той. По-късно в гимназията той решава да се отдаде на Бога. Оттогава митрополит Иларион бил неотлъчно до него.

"Той беше един от най-важните хора за мен и винаги ме подкрепяше", спомня си Дионисий за своя духовен наставник.

Казва, че от

доста време не е

ходил на почивка.

"Но каква по-добра възможност от сега, когато ми дадоха достатъчно свободно време", усмихва се той.

"В интерес на истината не си се представям на плажа. Ако отида на почивка, със сигурност ще бъде на планина, не обичам морето", категоричен е архимандритът.

Още ефектни снимки от дома на Дионисий и любопитни негови признания - вижте и четете в хартиеното издание на "168 часа".