Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Французите потриват доволно ръце от развитието на европейското по футбол. Засега приходите от турнира далеч надвишават и най-оптимистичните прогнози на домакините. Само феновете са похарчили 800 млн. евро за хапване, пийване и платена любов.

Щедрите ултраси обаче и доста изпочупиха. То не бяха боеве между руснаци и англичани, то не бяха мелета с участието на германци и украинци, то не беше чудо. По улиците хвърчаха бирени бутилки все едно са перца за бадминтон. Много витрини пострадаха, много коли паднаха жертва, много глави бяха окървавени. Поне така излиза от репортажите на информационни агенции, вестници и от видеоклиповете в социалните мрежи. Защото камерите на европейското сякаш бяха на съвсем друга планета, когато избухнаха най-яростните битки между враждуващите агитки. Телевизиите, сдобили се с привилегията да излъчват мачовете от турнира, деликатно подминаха темата с футболните хулигани. Не става въпрос за прищявка на началниците в електронните медии. Нареждането дойде от най-високо място.

Европейската футболна централа забрани категорично на операторите по футболните терени да показват сцени на насилие. Точно и заради това милионите зрители пред телевизионния екран не видяха баталните сцени непосредствено след края на Русия-Белгия.

Веднага след последния съдийски сигнал руски ултраси като по команда нахлуха в сектора на британците и започнаха да млатят яко. В този момент камерите показваха единствено руските футболисти, които изтичаха към сектора със своите и опитаха да ги успокоят.

"Беше изключително странно да гледаме ужасяващия бой по трибуните, а в същото време операторите се бяха фокусирали върху налягалите от умора английски национали. Наложи ми се да вляза в ролята на радиожурналист и да предавам по телефона за моята телевизия", възмутен е белгийски журналист.

Много от частните телевизии по света също попитаха защо

не е имало картинка

от боя между руснаци и англичани, който се превърна едва ли не в международен политически скандал. Чиновниците от УЕФА повдигаха гузно рамене с обяснението, че не са манипулирали по никакъв начин телевизионния сигнал.

"За перфектното телевизионно отразяване на европейското отговарят екипи от Франция, Белгия, Швеция и Англия. Всички те се придържат към установения международен стандарт и ние не можем да им въздействаме", обявиха от футболната централа.

Никой не им повярва. От години УЕФА налага цензура върху скандалите и други по-нестандартни ситуации, които възникват по терените, на които се играят мачове от Шампионската лига и Лига Европа. Спомняте ли си как едно време камерите

хищно преследваха

чисто голи чудаци, които прескачаха загражденията за своята почетна обиколка по терена. Имаше един тип, който дори направи добри пари от голите си демонстрации, след като прибираше луди пари, за да рисува рекламни пана по тялото си. Бизнесът му обаче беше провален от праволинейните футболни функционери, които наредиха на операторите при всяка подобна изява да се съсредоточават върху гнездящите лястовички на стадиона. След това и други любопитни ситуации бяха цензурирани.

Традицията се спазва стриктно и на Евро 2016. Мнозина зрители ще възкликнат, че кървавото меле между англичани и руснаци наистина не е било за показване по телевизията. Но какво да кажем за димните хореографии, които бяха организирани на някои от стадионите. Щяло да има драконовски мерки за сигурност около стадионите във Франция. Другия път! Хърватските фенове внесоха десетки килограми димки, с които добре обгазиха присъствалите на двубоя Хърватия - Чехия. Кротките чешки запалянковци се

скъсаха да кашлят по трибуните, но драгият зрител въобще не разбра какво точно се случва. В този случай камермените проявиха истинско майсторство, показвайки всичко друго, но не и димната завеса, спуснала се над трибуните и част от терена.

"Не е редно УЕФА да преценява какво може да се излъчва и какво не. В крайна сметка всички телевизии са платили солено, за да получат всичко случващо се по стадионите. И като казвам "всичко", точно това имам предвид", гневен е директорът в ARD Йорг Шьоненборн.

В интерес на истината след вдигналия се вой до Бога от УЕФА обещават да смекчат до известна степен цензурата върху телевизионния сигнал.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".