Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добре тренирани спецбригади бяха командировани от Москва, за да всяват хаос по парижките улици и терени.

Английските фенове бяха свикнали през годините да обикалят Европа и света, да се наливат с бира, да пеят песни и да си спретват мелета с полицията. На Острова живееха със самочувствието, че от тях по-страшни няма на планетата и всички трябва да им се поклонят, ако искат да отърват кожата.

Във Франция съотношението на силите рязко се промени. Специално обучени за улични битки руски хулигани пристигнаха в Марсилия, за да воюват с островитяните. Уличните битки за първи път се пренесоха и на стадиона. Домакините не бяха подготвени за руската инвазия и уж добре тренираните полицаи изпаднаха в паника, обгазявайки всичко живо по улиците барабар с майките и децата.

Резултатът от войната на ултрасите е категоричен. Руснаците спечелиха европейското по хулиганство още на старта на футболния турнир. Те точно и затова бяха дошли във Франция. Московски биячи вече се похвалиха пред френските медии, че са организирали цялото пътуване с единствената цел да се бият с англичаните.

Един от най-яростните биячи е 30-годишният Владимир от Москва. В руската столица той работи като пиар в голяма фирма, има съпруга и две деца. С две думи - гражданин за пример.

Със стъпването си на френска земя Владимир тотално се променя и участва в най-кървавите мелета в Марсилия. Рано на другия ден след края на мача с Англия юначагата се връща обратно в своята родина, тъй като се страхува да не го разпознаят по видеозаписите и да не го тикнат зад решетките.

"Организирахме се с още стотина наши момчета, които пътуваха с мен за Франция. От години слушам колко са страшни англичаните. Е, отидохме да им покажем какво могат руските машини. В началото много ни се перчеха, а след това бягаха като уплашени момиченца. Гадното е, че те не спазват кодекса на уличния бой.

Ние винаги излизаме да се бием с голи юмруци, а те хвърляха по нас бутилки и пластмасови столове. Това не ни попречи да им хвърлим здрав бой и да ги научим кой е номер 1 на европейското", разказва Владимир, който е привърженик на "Локомотив" (Москва).

Този отбор съвсем не се слави с най-зловещите ултраси. Music Hall и Happy Guys са двете зловещи фенски организации, които подкрепят "Зенит" (Санкт Петербург). Техните най-сериозни опоненти в кървавите мелета са Aliens и Gladiators от "Спартак" (Москва). Именно членовете на тези фракции бяха сред най-активните биячи в Марсилия.

Но те бяха ръководени от един друг, чисто нов тип хулигани. На видеозаписите от боевете в Марсилия добре се видя група от около 200-300 яки момчета, облечени в еднакви черни екипи и мушнали протектори между зъбите си. Въпросните биячи бяха най-активни в създаването на хаос по улиците на Марсилия. След това именно те успяха да вкарат пиротехника на стадиона въпреки драконовските мерки за сигурност.

Пак те прегазиха стюардите на трибуните, срутиха телената ограда и се нахвърлиха върху англичаните. Биеха се по предварително установен ред - двама държаха жертвата, докато трети я налагаше.

Не се страхуваха да влизат в битка и с далеч по-многоброен противник. Със своята безцеремонност и жестокост те сломиха англичаните и за първи път от много европейски и световни първенства насам ги обърнаха в бяг. "Приличаха повече на спецчасти, отколкото на обикновени запалянковци.

Кой и защо ги прати в страната ни", попита столичният в. "Паризиен". Появата на руските наказателни бригади беше обсъждана на най-високо ниво във Франция. Прокуратурата дори заподозря организирана провокация срещу страната домакин.

"Тези хора бяха специално тренирани за улични боеве и създаването на хаос", обяви на специална пресконференция прокурорът Брис Робин.

В типичния си стил Москва остана глуха към критиките на европейците. Стигна се дотам, че зам.-председателят на руския парламент Игор Лебедев се изказа ласкаво за биячите, които според него били принудени да "защитят националната чест". Според руските медии здравите момчета побеснели на стадиона, след като английските запалянковци започнали да сипят обиди по адрес на президента Владимир Путин и тенисистката Мария Шарапова.

УЕФА очевидно не се впечатли от патриотичните настроения в Русия и заплаши страната с изваждането на националния й отбор от европейското. В този момент подобна мярка изглежда твърде драстична, въпреки че руските главорези

пратиха в интензивното британец, който и в момента се бори за живота си. От Евроцентралата са категорични, че няма да толерират нови прояви на насилие около и във френските стадиони. Англичаните също бяха предупредени с жълт картон. Островитяните може и да загубиха финала на неофициалния кървав боен турнир във Франция, но тепърва ще имат възможност за изява. Интересното е, че английските медии този път не проявяват типичната си арогантност и не хвърлят цялата вина върху руснаците.

"Да, те наистина бяха специално подбрани и тренирани да леят кръв, но и много от нашите запалянковци не се държат като кротки агънца. По традиция феновете ни задръстиха централните площади, опънаха знамената и отнеха възможността на местните хора да следват нормалния си ритъм на живот. Ние си мислим, че изглеждаме безобидни, но не е така. Изглеждаме като хора, заради които си заслужава да преминеш на другия тротоар", писа по случая журналистът на "Дейли Мейл" Мартин Самюел.

И ако англичаните и руснаците са безспорните фаворити в класацията за най-безцеремонни ултраси, то французите поне засега показват изненадващо миролюбиво лице. Дали обаче това не е затишие пред буря, питат френските медии. Местни младежи от арабски произход вече напомниха за себе си, след като се биха едновременно на два фронта - срещу руснаци и англичани. Интересното е, че по време на тези битки гостуващите запалянковци се обединиха срещу арабите и чак след това започнаха да се млатят помежду си. Това беше в Марсилия, но в Париж съотношението на силите е съвсем друго. Младежите от арабските квартали само чакат искрата, която да подпали поредния им бунт срещу всички несправедливости в живота, за които държат отговорни всички други, но не и себе си. Тръгнат ли младежките банди на бой, много трудно ще бъдат удържани. Властите с притеснение наблюдават и ситуацията с германските ултраси, които биха без особен повод украинци, изпречили им се на пътя. Германски националисти се зарекоха тепърва да покажат на какво са способни, за да не се говори само за руските биячи.

Във Франция се чудят как така УЕФА не предвиди какво може да се случи по улиците на френските градове, изготвяйки крайно неподходяща програма за мачовете. Така например Англия и Уелс бяха пратени да играят в Ланс, който е

най-малкият град от списъка с домакините. На островитяните им беше препоръчано да ползват хотелите в съседния Лил, където обаче щяха да дойдат руските запалянковци за мача си със Словакия.

Предпоставките за нови кървави сблъсъци са налице и сякаш отговорните фактори в европейския футбол са се наговорили още повече да нагнетят напрежението. От УЕФА обаче твърдят, че повече няма да допуснат инциденти, заради които в момента се говори повече за бити и арестувани, отколкото за случващото се по терените във Франция. На Русия беше наложена условна дисквалификация, която да се задейства при следващия сериозен инцидент с участието на нейни ултраси.