Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1713 г. проф. Бернардино Рамацини от университета в Падуа обяснява по-голямата честота на рака на гърдата при монахините в сравнение с омъжените жени с “неестествената” липса на секс. Според него тя причинява “нестабилност” в женските гърди.

Днес онкологията е установила, че рискът да се развие този вид рак е свързан с високите серумни нива на естрогена, а не на прогестерона (хормона на бременността). Две статистики правят впечатление – все по-късната възраст на първата бременност в развитите страни (днес тя е 28-30 г.) и все по-ранната възраст на заболеваемостта от рак на гърдата.

И така, когато сексът по различни причини не води до забременяване, това повишава риска от рак на гърдата. Епидемиологичните данни сочат, че при бездетните жени той е по-висок. Обяснението е, че във фертилна възраст естрогените се произвеждат от яйчниците. Но в менопаузата синтезът на естрадиол се измества в мастната тъкан и жените физиологично дебелеят. Ако прекалят, това ще им изиграе лоша шега. Защо е така? Защото естрогенът е свързан и с костната плътност. Колкото жената е по-пълна, толкова по-голяма е тежестта върху костите й. Повече естроген - по-здрави кости, но и по-висок риск от рак на гърдата. В менопаузата естрогенът физиологично не стимулира полово активните органи, а костите, съдовете и мозъка. В резултат хем спада желанието за секс, хем се повишава рискът от рак.

А как е с мъжете?

В харвардското издание “Болести на простатата 2016” са публикувани резултатите от две проучвания - американско и австралийско. Изводите и от двете са, че без значение как се еякулира, еякулацията е наслада, което снижава риска от рак на простатата. Американското изследване е върху огромен брой мъже на различна възраст - 29 342 души, и обхваща периода 1992-2000 г. Заключението е, че за тези, които еякулират повече от 21 пъти в месеца, рискът да развият рак на простатата е с 33% по-нисък в сравнение с мъжете, които еякулират по 4-7 пъти.

В Австралия при изследвани 2338 души изводът е, че 5-7 еякулации седмично свалят риска с 36% в сравнение с 2 еякулации седмично, като броят на партньорите не оказва влияние. И двете проучвания не дават обяснение на този факт. Но статистическите данни са категорични – повече секс означава по-малък риск от рак на простатата.

В темата за рака и секса и при двата пола своя роля имат и човешките папилома вируси (НРV). Това е голяма група вируси, някои от които причиняват рак, а други - брадавици по гениталиите. Най-опасни са щамовете 16 и 18. Предават се при полов контакт - стандартен, орален и анален. Напоследък с промените в сексуалните практики зачестиха болестите на пениса, маточната шийка, гърлото и ануса, свързани с тази инфекция. Статистически това изглежда така – HPV са причина за около 70% от случаите на рак на маточната шийка, за 5% от случаите на рак на пениса и за 26% от случаите на рак на гърлото. Най-фрапантно е увеличението при рака на гърлото, който основно се свързваше с пушенето, алкохола и лошата зъбна хигиена. Така че зад едно зачервено гърло може да се крие и опасна инфекция с онкогенен вирус.

Хубавото е, че имунната система е в състояние да се справи с инфекцията, което и най-често се случва. Лошото е, че се заразяват полово активни хора на 30-35 години. Ако имунната система не успее да елиминира инфекцията, тя бавно - за 10 и повече години - ще доведе до рак. Ето защо профилактичните прегледи и ваксинирането срещу НРV са много важни.