Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВА: Дочев става изкупителна жертва за Божията ръка на Диего.
ЖЕРТВА: Дочев става изкупителна жертва за Божията ръка на Диего.


"Диего Марадона ми съсипа живота. Той е гениален футболист, но малък човек. Нисък е и на ръст, и като личност", казва българинът Богдан Дочев.
Той е страничен съдия, когато Марадона вкарва с ръка най-скандалния гол в историята на футбола.

Действието се развива на четвъртфиналите на Световното първенство в Мексико през 1986 г. Аржентина бие Англия с 2:1. Първият гол на англичаните е дело на Божията ръка.
В един и същи миг Диего става герой в родината си и превръща съдбата на Дочев в ад. Аржентинецът става световен шампион, къпе се в слава и подписва договори за милиони долари. Живее като кинозвезда сред красиви жени, наркотици и много, много пари. До ден днешен той е последният аржентински капитан, вдигнал Световната купа.
Отива от "Барселона" в "Наполи" с рекорден трансфер за това време - 10 млн. долара.
Дочев завършва съдийската си кариера след двубоя, който го дамгосва като участник в мръснишката измама на Марадона
Животът на Дочев се преобръща. Преди световното той е признат от всички като най-добрия български съдия. След скандала с Божията ръка близки до вчера хора започват да го отбягват. "Никой не се застъпи за мен. Оставиха ме сам. Тук не е трудно да те превърнат в изкупителна жертва", признава Дочев. Близките му също започват да усещат, че нещата са се променили и всички бягат от човека, на когото доскоро мнозина са се подмазвали.
Бившият съдия продължава да работи като финансист и да пътува в страната, за да прави ревизии на различни предприятия. От БФС забравят за него. "Беше ми много трудно. Но съм свикнал, че когато човек иска, значи може. Хиляди пъти съм се връщал към тази ситуация и съм я анализирал. Често не ме хващало сън нощем. Нямам вина за това, което се случи. Трябваше да почна да правя нещо друго, за да осмисля дните си. Къщата съм я построил сам камък по камък. От съдия станах строител за удоволствие. Не ме е страх от новото", категоричен е Дочев.
Приятелите му от онова време виждат как той се променя пред очите им. "Престана да идва във Футболния съюз, престана да общува с много от приятелите си, никой не знаеше какво се случва с него. Опитвахме се да го намерим, но все не успявахме. Последно го видях на една снимка и направо не можах да го позная. Беше толкова отслабнал, направо беше се стопил", разказва Пламен Павлов, сега секретар на Съдийската комисия
Минават години и Дочев се пенсионира като професонален финансист. Дълго време категорично отказва да коментира случая с гола на Марадона. Наскоро празнува 75-годишнината си и живее като повечето възрастни българи със скромна пенсия. В селската си къща се радва на градината, кучето Ласи и голямата черна котка. Повечето от приятелите му губят връзка с него и не са го виждали от години. Без вина виновен, българинът и до сега е сочен като човека, виновен за загубата на Англия. Аржентинецът официално признава лъжата си три месеца след двубоя в телевизионно интервю. "Направих го в името на 30 милиона аржентинци", заявява гениалният лъжец.
До ден днешен не е намерил начин да се извини на българския рефер. Продължава да разказва историята за Божията ръка, която му донесе титла на световно и място в историята. За този мач са изписани тонове мастило, но 24 години по-късно Дочев споделя пред "168 часа" цялата истина от първо лице.
Всичко започва на 23 юни 1986 г. Само 4 дни преди Богдан Дочев да празнува своя 50-и рожден ден. Българинът е помощник-рефер на мача Аржентина и Англия. Срещата върви равностойно и първата част завършва 0:0. Англичаните играят прибрано, в защита. В атака разчитат на Гари Линекер, който става и голмайстор на шампионата. В 51-вата минута една случайно центрирана топка лети към наказателното поле на британците. Отнякъде изниква Марадона и скача пред вратаря Питър Шилтън. Диего е с 20 сантиметра по-нисък от Шилтън. На всичко отгоре вратарят има право да играе с ръце в наказателното си поле. Марадона го изпреварва, удря топката с ръка и я праща в мрежата на Англия. "Видях как стана всичко. Имах отлична видимост към ситуацията. Този гол
никога нямаше да бъде признат
ако главният съдия, тунизиецът Бенасьор, се беше допитал до мен. Бенасьор беше изостанал чак на центъра на терена. Оттам няма как да види какво се случва. За мен той не беше готов да свири мач на такова ниво. Марадона бе с гръб към него и съдията не виждаше нищо. След като набута топката с ръка във вратата на Шилтън, аржентинецът продължи да разиграва цирк. Затича се с всичка сила към флагчето за ъглов удар. Там започна да се радва и да поздравява публиката. Бенасьор направо посочи центъра. Той е човекът, който взема крайното решение. Тогава инструкциите на ФИФА бяха категорични. Страничният съдия има право да отсъжда само засади, ъглови удари и тъчове. Може да консултира главния съдия, но единствено в случай че той го попита. Тунизиецът призна гола на Марадона, без дори да ме погледне. Между нас нямаше комуникация. Не може арбитър, който свири в слаби първенства, изведнъж да излезе на такъв форум. За мен е загадка защо на такива хора се поверяват двубои като Аржентина и Англия. Бенасьор знаеше само родния си френски език. Аз говоря немски и испански. Но щяхме да се разберем, ако ми беше поискал мнението", разказва Дочев.
Така Аржентина повежда с 1:0. Малко по-късно Марадона вкарва още един гол. Диего минава като на парад през цялата защита на Англия, финтира и вратаря Шилтън. След което мушва топката в мрежата. Коментаторът на английската телевизия Джими Грийвс хладнокръвно констатира
"Дами и господа, вече всичко е свършено. Марадона унищожи Англия."
След кратка пауза коментаторът допълва: "Може би и Пеле."
Животът на българина Богдан Дочев също тръгва в друга посока. В този момент той е в края на съдийската си кариера. Убеден е, че ако е бил по-млад, е щял да продължи да свири на световно ниво. "Съвестта ми е напълно чиста. Бях отлично подготвен за този мач и физически, и психически. След срещата аз си тръгнах. Главният рефер Бенасьор и отговорникът за съдиите на това световно останаха да си говорят още час и половина в съдийската стая. Какво са си казали - нямам представа. Но приятелите, които имах във ФИФА, си останаха на моя страна. В България не стана така. Нито Футболният съюз, нито държавата. Горе-долу по същото време топарбитърът на Франция Мишел Вотро беше забъркан в афера с подкуп. Твърдеше се, че е взел 30 000 франка за да реши един мач. Вотро заведе дело в Лозана, за да изчисти името си. Имаше пълната подкрепа на президента, правителството и федерацията. И спечели делото. Това никога не може да се случи в България", категоричен е Дочев.
Дори и на 75 години бившият рефер продължава да следи и да анализира футбола. Изглежда поне 20 години по-млад без грам наднормено тегло. Поддържа форма с работа в двора на селската си къща. В нея бяга от лудницата на големия град. Щастлив е, че всичко в къщата и градината е направил сам.
Вече все по-рядко се сеща за случая "Марадона". "Отдавна съм му простил. В моя живот винаги съм държал да бъда честен. Посветих го на футбола и не съжалявам. Всеки сам прави своя избор. Ако правиш нещата така, както трябва, вечер заспиваш спокоен. Не съм сигурен дали и за Марадона е така", казва Дочев.

Реферът ръководи финал за УЕФА

Богдан Дочев е единственият български арбитър, на когото е поверен финал за европейски клубен турнир.
Дочев ръководи съдийската тройка в първия финален мач от Купата на УЕФА през 1983 г. В тази среща белгийският "Андерлехт" приема португалския "Бенфика". Домакините побеждават с 1:0. Мачът реванш в Лисабон завършва 1:1 и ликуват белгийците.
Дочев участва на две поредни световни първенства - през 1982 г. в Испания и през 1986 г. в Мексико. Любопитното е, че винаги е вземал участие в срещи на бъдещите шампиони.
В Испания ръководи двубоя Италия и Камерун, 1:1. След това "адзурите" печелят титлата. В Мексико е на страничната линия на двубоя Англия - Аржентина. Ликуват "гаучосите".

 

Боре Александров, бивш шеф
на съдийската комисия: Българинът пое чужда вина

"На всички, които са близо до футбола, е ясно, че Богдан Дочев пое чужда вина. Тунизиецът Бенасьор трябваше да поиска съдействие от помощника си, а не да решава еднолично, при положение че няма видимост", категоричен е Боре Александров, бивш шеф на съдийската комисия и настоящ методист в БФС. Признава, че не се виждал с Дочев повече от 10 години и са загубили връзка. "Чухме се последно по телефона, имаше някаква годишнина от мача Аржентина - Англия", спомня си Александров. Според него след купищата гафове на световното първенство се е видяло, че понякога несправедливо обвиняваме нашите рефери. "Ако в "А" група не признаят гол като този на Лампард срещу Аржентина, сигурно ще стане война", категоричен е Александров.

Симулантът Симеоне

Наследникът на Диего Марадона по отношение измамите на терена безспорно е адашът му Диего Симеоне. В един от най-зрелищните двубои на световното във Франция 1988 г. се срещат отново Англия и Аржентина.
Осминафиналът в Сент Етиен ще се запомни най-вече с две неща. Първо, датският съдия Нилсен гони незаслужено капитана на британците Дейвид Бекъм в 47-ата минута. Реферът се подвежда по явна симулация на Диего Симеоне. При резултат 2:2 и с човек по-малко англичаните стигат до трети гол малко преди края на мача. Вкарва Сол Кямбъл с глава. Нилсен отменя гола. Аржентина печели мача с дузпи и се класира на четвъртфинал.


Арбитърът свалял по 5 кг на мач

ПО време на съдийската си кариера Дочев е известен с това, че води желязна подготовка преди всеки двубой.
"Вкъщи имах гири, правех лицеви опори и коремни преси. Спазвах много строг режим. До днес не съм палил цигара, нито пия алкохол. По време на мач се е случвало да тичам повече от някои футболисти и да свалям по 5 кг за 90 минути", казва бившият топсъдия.


Хобито му е да свири на цигулка

Дипломираният финансист Богдан Дочев освен на футбола е и любител на класическата музика. "В къщата си на село имам цигулка и често свиря на нея. Това ме успокоява и е едно от многото ми хобита. Не съм строител, но всичко в къщата си съм направил сам. Ако човек иска, значи и може", категоричен е Дочев.

Стари сметки за уреждане

МАЧОВЕТЕ на световни първенства между Англия и Аржентина винаги са били драматични.
20 години преди Диего Марадона да нокаутира британците с Божията ръка, аржентинците са ощетени от съдията. Световното първенство е в Англия през 1966 г. и на Острова мечтаят за първа титла. Отново в четвъртфинален мач Англия се изправя срещу Аржентина. Съдия е немецът Крайтлайн. Още през първата част той гони без причина капитана на гаучосите Пратин. Твърди, че е бил обиден от аржентинеца.
Но не става ясно как е разбрал какво казва Пратин, защото никога през живота си не е знаел и една дума на испански. За капак на всичко пуска гол от засада през второто полувреме. Изведен е от кордон полицаи, за да не го линчуват аржентинците. По-късно Англия става световен шампион, а Боби Мур ликува с купата.



Светът се раздели на две

СЛЕД скандалния гол на Марадона срещу Англия светът е разделен на две. Гений или измамник е Диего? Английският джентълмен Боби Робсън, тогава треньор на националния отбор на страната си, е отровен до болка: "За нас няма никакво значение, че Марадона вкара първия си гол с ръка. Победи по-добрият отбор. Не може да се отрече, че той е великолепен футболист." Но не всички на Острова са на неговото мнение.
Челното заглавие на вестник "Сън" е "Гол с ръка, видян от милиони!". "Дейли мирър": "Голът с ръка разби сърцата на нашите играчи. Мексико ще запомни Марадона не като блестящ футболист, а като обикновен измамник."
Германската агенция ДПА: "Първият гол бе измамата на века, а вторият - голът на века."

Лъжец: Марадона вкарва прочутия си гол с ръка.
Лъжец: Марадона вкарва прочутия си гол с ръка.
НА ВЪРХА: Дочев е един от най-уважаваните рефери в Европа през 80-те. години
НА ВЪРХА: Дочев е един от най-уважаваните рефери в Европа през 80-те. години
ДЖЕНТЪЛМЕН: Боби Робсън спортсменски признава победата на Аржентина.
ДЖЕНТЪЛМЕН: Боби Робсън спортсменски признава победата на Аржентина.
ТРОФЕЙ: Купата на УЕФА преди един от последните финали. Днес турнирът се нарича "Лига Европа".
ТРОФЕЙ: Купата на УЕФА преди един от последните финали. Днес турнирът се нарича "Лига Европа".
НАСЛЕДНИК: Диего Симеоне (вдясно) продължи аржентинската традиция с измамите на терена.
НАСЛЕДНИК: Диего Симеоне (вдясно) продължи аржентинската традиция с измамите на терена.
Боре Александров
Боре Александров