Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почувствах се лично засегнат, когато научих за арестите във фонда за лечение на деца в чужбина.
И не толкова, защото една, макар и малка, част от моята заплата всеки месец от повече от 10 г. се превежда автоматично по банкова сметка на същия този фонд. А защото да крадеш от тежко болни деца, това наистина е дъното.
Рекет над родителите, които не знаят от напрежение на кой свят се намират, директно отклоняване на средства от фонда в лични сметки... Всичко това надхвърля границите на конвенционалната корупция и арогантност. По-гадно е дори от циганските телефонни банди, които вземат с измама последните пари на пенсионерите.
Още от създаването на този фонд имаше съмнения за злоупотреби и корупция. Имаше и присъди срещу държавата. И това ясно показва, че проблемите там умишлено не са решавани дълги години, за да се превърнат днес в неуправляема криза.
Но каква е причината за този грозен скандал?
След като 8 служители от фонда начело на шефа му Павел Александров бяха арестувани директно по време на съвещание, по случая се изказаха толкова хора с коренно различни тези, че да се ориентираш в тази каша, стана по-трудно, отколкото за ползата и вредата от АЕЦ “Белене”, за която бяха хвърлени милиони само за манипулация на народа.
Oт пръв поглед правят впечатление няколко заблуди. Първата е, че голямата далавера във фонда е от лечението на деца в чужбина. Само на последното съвещание на съвета е трябвало да се вземе решение за операции извън България за едва 9 деца и, забележете, за 29 други - за закупуване на медицински изделия (имало е и случаи на съотношения 4 към 50 в полза на медицинските изделия).
Да, същите тези изделия, при които една шина за счупен крак може да струва 30 лева на едно място и 120 - на друго. Ниша, в която от дълги години умишлено не се създава ред за реално ценообразуване, за да има картели между фирми вносители, частни клиники, държавни болници.
Корупционна система, при която разликата между реалната цена и офертата на фирмата може да бъде 10-15 пъти.
И днес благодарение на натиск от страна на обществения съвет към фонда медицинските изделия вече се купуват не от частни фирми, а от болници, но няма гаранции, че самите те са провели успешен търг, за да се снабдят с тях на незавишени цени.
Втората голяма заблуда е, че фондът работи прекалено мудно. Тук трябва да сме наясно, че винаги ще има недоволни майки, защото става въпрос за най-скъпото им и по тази причина ние не можем да ги виним. Добре е обаче да знаем две неща - първо, съветът гласува светкавично и това става дори чрез интернет, дори и от чужбина, така че оттам забавяне няма.
Второ, когато обаче една майка посочи определена болница извън България, а оттам откажат лечението, защото нямат капацитет или защото смятат, че не могат да помогнат на детето, но майката продължава да настоява, тогава какво може да се направи?
Друг много чест проблем е, че за разлика от чужбина българските лекари много по-рядко признават, че всякаква операция би била излишна и детето няма шанс. Оттук започва прехвърлянето на топката от една болница в друга и се губи наистина ценно време, но не от фонда.
Аз не познавам арестувания директор Павел Александров и нямам никакво намерение да го защитавам. Само питам, когато го отстрани през 2013 г., защо министър Таня Андреева не каза, че го маха за корупция, както смело разказва днес. Защо самата Таня Андреева, както и министрите след нея отказват срещи с обществения съвет към фонда, който настоява за създаване на ясни правила и критерии за работа, които минимализират възможностите за корупция?
И още един въпрос... Защо веднага след арестите проф. Владимир Пилософ бе назначен за шеф на фонда, след като същият този Министерски съвет го отстрани като член на съвета наскоро? Доказан професионалист в педиатрията, проф. Пилософ бе предложил съветът да бъде разделен на лекари и общественици и вторите да не се бъркат в решенията на съвета, а само да набират средства.
Това обаче не е ли още една възможност за корупция? И не става ли въпрос в крайна сметка за натиск от страна на много мощни български лобита за продажба на скъпи операции и медицински изделия?
Ще разберем след време в съда, когато стане ясно дали ефектният арест не е бил просто кратък бенгалски огън, както много често се случва.
Но едно е сигурно - болните деца ще продължат да страдат, ако няма ясни правила и се работи “на тъмно”.