Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Cирия е изпитателен полигон за най-новите руски оръжия: крилати ракети, ракетни катери, подводници, дронове и изтребители четвърто поколение и роботи сапьори.

След като Турция свали руски изтребител през ноември, там са дислоцирани зенитните ракети С-400, наследници на прочутите С-300. Руското издание РБК описва какви оръжия са използвани по време на операцията в Сирия.

“Белият лебед” и Х-101

Руските стратегически изтребители показаха далекобойните си възможности, отбелязват експерти от британското издание “Джейнс”. На 18 ноември Русия за първи път използва в бойните действия най-новата си крилата ракета Х-101. Експертите я идентифицират по видео на удари по цели в Сирия, публикувано на сайта на военното министерство. Официално името на ракетата не се споменава, но заглавието на видеоклипа е красноречиво: “Нанасяне на високоточен удар с най-новата крилата ракета от борда на Ту-160”.

Х-101 трябваше да влезе на въоръжение в стратегическата авиация през 2013 г., пише в. “Известия”. Според източник от ВВС при изпитвания е доказано, че отклонението й от целта е до 10 м при пуск от разстояние 10 000 км (при предишната ракета Х-101 отклонението е 25–30 м). Новите ракети са удари в дълбокия тил на противника и няма риск за живота на пилотите. Бойната част на Х-101 тежи до 400 кг. Американският й аналог е крилатата ракета AGM-129. Тя също е снабдена със спътникова навигация (GPS) и инерциална система, но според руската преса е с обсег само 3000 км.

Ден преди удара с Х-101 Русия за първи път задейства в бойни условия стратегическите самолети Ту-160. Това е най-големият в света изтребител с променяща се геометрия на крилата. С ракети Х-101 от борда на Ту-160 бяха нанесени масирани удари по обекти на “Ислямска държава” (ИДИЛ), пише РБК. Ту-160, наричан от летците “Белият лебед”, лети с до 1800 км/ч, а размахът на крилата му при остра маневра е 20-55,7 м. Освен с Х-101 е въоръжен и с ракети от предишно поколение Х-555. Военният министър Сергей Шойгу обяви, че от Русия в Сирия са изпратени освен Ту-160 и самолети Ту-95МС и Ту-22М3. С тях са изстреляни 34 крилати ракети по целите на ИДИЛ.

Най-новата подводница

На 17 ноември новата руска подводница по проекта 636.3 “Ростов на Дон” бе прехвърлена от Северния флот в Новоросийск към Черноморския флот и удари по цели близо до сирийския град Рака - “столицата” на ИДИЛ, съобщи РБК.

Експертът Виктор Мураховски различава части от крилатите ракети “Калибър” на снимки, публикувани от ислямистите. Руските подводници в Средиземно море нямат такива ракети. И той прави извода, че “Калибър” са изстреляни от новата подводница. Според него това е първият такъв случай в реални бойни действия. Ударени са тренировъчни бази, складове с оръжие и боеприпаси, пунктове за дислокация на ислямистите в Сирия. За първи път за използването на “Калибър” съобщи в. “Монд”, а не руснаците. Според Мураховски те искали подводницата да остане в режим на повишена секретност.

Подводниците от проекта 636.3 са от трето поколение и са от най-безшумните в света. Имат екипаж от 52-ма души, потапят се до 300 м и се движат с до 20 възела. РБК допълва, че за първи път “Калибър” са използвани срещу ИДИЛ на 7 октомври. Тогава Каспийският флот прави 26 пуска от 4 малки ракетни кораба “Буян-М”.

Каква техника притежават още руснаците четете в хартиеното издание на "168 часа".