Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Баскитаристът на руската група "Любе" Павел Усанов
Баскитаристът на руската група "Любе" Павел Усанов

Музикантът е със счупен череп, но прескочи трапа

Баскитаристът на руската група "Любе" Павел Усанов е в тежко състояние след сбиване в кв. “Истра” на град Димитрово в Подмосковска област. Побоят става след запой в заведение по повод раждането на първородния син на негов добър приятел и съсед.

На 1 април, петък, Павел се прибира сам след стабилна почерпка, когато е нападнат и пребит от трима мъже. Пазачи на жилищния комплекс наблизо се намесват и нападателите побягват.Усанов е откаран в реанимация в тежко състояние и изпада в кома.

Диагнозата му е счупен череп и контузия на мозъка В събота е опериран успешно в московската болница “Склиф” и лекарите дават оптимистична прогноза за него.

Полицията все още търси побойниците, но вече е задържан един заподозрян - Максим Добра. След разпит на посетителите в заведението става ясно, че с Усанов са имали леко спречкване на бара. Добра е мениджър на транспортна фирма и е от с. Чашниково, на 30 минути път от Димитрово. Не е ясно защо е бил в града по това време, тъй като не дава подробни обяснения на семейството си, преди да излезе. Негови роднини и познати се съмняват да е виновен заради прекомерно добрия му нрав, напълно отговарящ на фамилното му име.

Добра обаче отказва да дава показания в полицията

Усанов става член на "Любе" през 1996 г., като заема мястото на загиналия в катастрофа Александър Николаев. Става басист, след като минава всички етапи от конкурс за заместник на Николаев. За него групата пуска обява във вестник. Освен че свири в "Любе", през 2012 г. Усанов основава и оглавява фондацията "Културно-образователно движение", насърчаваща млади таланти. През 2015 г. основава и движението "Родно пространство".

"Любе" е основана в разгара на перестройката през 1989 г. и се прочува със страхотните си текстове и аранжименти. Тя е любимата група на президента на Русия Владимир Путин. Докато СССР търси пътя към демокрацията, група младежи се събират, за да свирят и добиват популярност, запазена и до ден днешен. Музиката им е умело сливане на рокендрол, поп-рок, руски фолклор, военни песни и дори елементи на рап.

Освен добрите изпълнения на живо патриотизмът, честността и смелостта в музиката и текстовете на "Любе" правят групата известна и извън Русия. Популярна е сред различни възрастови групи. Прави кавъри на "Бийтълс", изнася концерти заедно с Алла Пугачова, имат и съвместни проекти с режисьора Никита Михалков. Издават общо 17 студийни албума, като последният - "За теб, родино майко!", излиза през 2015 г. на специалната за групата дата - 23 февруари (Ден на защитника на Отечеството). На обложката на албума има ръка с микрофон във формата на граната.

Тя внушава, че музиката

е "оръжието",

с което "Любе" представя идеите си, обясняват музикантите.

В България любимата група на Путин имаше няколко концерта. През 2009 г. е поканена да свири на предизборен концерт на БСП, а през 2014 г. пее по покана на "Атака".

Вокалистът на групата Николай Растогруев има и политически изяви и е близък приятел на Путин. Въпреки косвените си връзки с политиката и етикета "група на червените" обаче "Любе" има почитатели от всички цветове на политическия спектър.