Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последната компактна група богомили-катари е изгорена през 1278 г. на прочутата Арена ди Верона, където днес пеят най-прочутите оперни певци в света, включително и българи.
Няколко градчета на Апенините от 5-6 години пък отдават почит на богомилите, наричани там катари. Това стана традиция в общината Сирмионе, Северна Италия, край езерото Лаго ди Гарда, където е било убежището на най-дълго оцелелите от тях.
Точно там от 2011 г. всяка година се почита паметта им. "Да си спомним за чудовищната човешка клада", призоваха тогава местни активисти, а на поклонението дойдоха хора от цял свят.
Организаторите се позовават на градските архиви: "На 11 ноември 1276 г. последните 166 катари, приютили се в Сирмионе, са арестувани от военна експедиция, водена от капитана на народа на Мантуа и от Алберто дела Скала". После пленниците са заведени във Верона, където на 13 февруари 1278 г. са изгорени живи на Арена ди Верона".
Смята се, че в Сирмионе се установяват някои от най-видните проповедници на учението след падането през 1244 г. на тяхната последна крепост Монсегюр, в днешна Франция, под напора на кръстоносния поход, известен като албигойски.