Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ислямисти вербували служители от атомни централи. Готвели се да отвлекат физик, който да им направи “мръсна бомба”.

В Белгия бе застрелян сътрудник на службата за сигурност на АЕЦ „Тианж”, която се смята за първоначалната цел на брюкселската терористична група, осъществила атентатите на летището и в метрото.
Бодигардът е застрелян в четвъртък вечерта, докато се разхождал с кучето си в град Шарлероа. Пропускът му е откраднат, а след това анулиран от централата. В полицейските сводки убийството минава в графа „опит за грабеж”, но в контекста на атентатите на 22 март е възможно да е свързано с АЕЦ. Вече е известно, че братя Бакрауи, ключови участници в атентатите в Париж и Брюксел, в продължение на няколко месеца са следили ядрен топспециалист на Белгия, а органите на реда отдавна имат информация, че терористите са готвели диверсии в ядрени централи, според белгийското списание „Дерниер йор". Според полицията няма терористична следа в случая.
В Белгия има седем
ядрени реактора
в две централи
- “Тианж” до Лиеж и “Дул” до Антверпен. АЕЦ “Тианж” е един от обектите, в които бе извършена евакуация с превантивна цел веднага след атентатите в Брюксел на 22 март, твърди телевизионният канал VTM. Според „Политико” е имало евакуация и в двете атомни централи. Федералната агенция FANC, която наблюдава тези обекти, съобщи, че реакторите в Белгия ще работят с минимален капацитет до следващо нареждане.
АЕЦ “Тианж” е била първоначалната цел на двамата терористи – братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи, и на съучастника им Наджим Лашрауи, подготвил взривните смеси за атентатите в Париж и Брюксел. Но след ареста на друг член на групировката – един от основните заподозрени за кървавия 13 ноември - Салах Абдеслам, тримата вероятно са решили да избързат и вместо АЕЦ са атакували метрото и летището. От момента на ареста на Абдеслам органите на реда в Белгия са започнали поетапно да изземват пропуски на някои служители в АЕЦ “Тианж” поради съображения за сигурност. Преди атентатите на 22 март външната охрана на двете атомни централи в Белгия е била подсилена от военни спецчасти.
На следствието е известно също, че през декември 2015 г. братя Бакрауи са следили и заснемали със скъпа скрита камера основните маршрути
и достъпа до дома на един от ръководителите на белгийската ядрена програма за мирни цели. При обиските след атентатите полицаите са намерили около 10 часа видеозаписи в жилището на приятелката на друг член на терористичната група и ключова фигура в парижките атентати - Мухамед Бакали, арестуван на 26 ноември 2015 г. в Брюксел.
Името му фигурира в прощално „видеозавещание” на Ибрахим ел Бакрауи, открито при обиските
На видеозаписа се вижда домът на един от ръководителите на Центъра за изследване на ядрената енергия в Мол, който се занимава с развитие на използването на ядрените технологии за мирни цели, безопасност на АЕЦ, третиране на радиоактивните отпадъци, защита на населението от радиоактивно облъчване. Екипите на центъра контролират работата на белгийските ядрени реактори. Името на специалиста, чийто дом е заснеман, се пази в тайна, но се знае, че е физик, ръководил изследвания.
Камерата е засякла и двама души, които идват да я вземат
– предполага се, че са Ибрахим и Халид ел Бакрауи, според сп.”Дерниер йор”.
Основната версия на полицията за целта на шпионирането на физика е, че ИДИЛ се е опитвала да отвлече изследователя, за да им помогне за придобиването на радиоактивен материал и направата на „мръсна бомба”. Тази версия се подкрепя от Клод Моник, бивш френски офицер от разузнаването. Списанието отбелязва, че влизането в хранилището за уран е твърде сложно, така че плановете на терористите са били наивни. Факт е обаче, че белгийските терористи са имали за цел и ядрените централи.
Тревожни симптоми в АЕЦ
Някои детайли допълват версията, че терористите са имали ядрени планове. През 2012 г. на корпуса на един от енергоблоковете в Белгия са се разкрили хиляди пропуквания, но след проведена експертиза реакторът е бил пуснат отново. През 2014 г. в АЕЦ “Дул” е била извършена диверсия: неизвестен и неразкрит от следствието престъпник изсипва от системата на парната турбина 65 000 литра масло в аварийния резервоар, което довежда до прегряване на турбината и повреждането й. Прекратена е работата в един от блоковете на централата, но не е намерен виновникът.
Месец по-късно сътрудник на компанията AIB-Vincotte, партньор на “Електрабел”, който е имал пропуск в АЕЦ “Дул”, изчезва. Става ясно, че заминал да воюва в Сирия, където по непотвърдени данни е бил убит. Той обаче не би могъл сам да извърши диверсията, тъй като в този момент е бил извън страната. По-късно в хода на разследването става ясно, че през 2013 г. компанията „Електрабел”, оператор на белгийските АЕЦ, е
уволнила инженер, показал признаци на радикализация. Мъжът, чието име не се споменава в медиите, минал курс на обучение в компанията, за да стане оператор в централата „Дул”. Оказва се, че той е зет на Азедин Бир Бунекуб, екстремист, свързан с групировката Sharia4Belgium. Тя е вербувала мюсюлмани за ИДИЛ и ги е изпращала в Сирия. Бунекуб е воювал там и е призовавал за атентати в Белгия.
Координаторът на ЕС по антитерористичната дейност Жил дьо Керхов предупреди, че има опасност терористи да предприемат кибератаки срещу белгийските АЕЦ. Той призна, че „новите технологии позволяват дори на единични терористи да извършват мащабни терористични актове”.

Как още преди пет години е имало опити за проникване в системата за дистанционно наблюдение на АЕЦ в Белгия, четете в печатното издание на в. "168 часа"