Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депресиращо е на какво е способен човек заради няколко лайка

Никой на Запад не е чел “Бай Ганьо”, но ако някой направи голяма простотия, току го изкарват българин. Точно така стана в сценката “Жена души лебед”, разиграла се на брега на Охридското езеро заради едното селфи.

Нова онлайн тенденция е проявата на жестокост към животни, изтръгването им от тяхната естествена среда с цел да се направи селфи. Това не само привлича вниманието на фейсбук приятелите, но и гарантира голям брой харесване и коментари.

Такива селфита обаче предизвикват порицание и силно възмущение на медиите, обществото и на организациите за защита на животните по света.

Оживяла скулптура

Последният случай бе в началото на март с “българската” туристка край Охридското езеро. Тя сграбчва за крилото един ранен лебед и започнва да го тегли от водата, за да се снима с него. Свидетели на грозната и жестока сцена разказват как жената изкрещяла на спътничката си да я снима с лебеда. Въпреки отчаяните опити на птицата да се освободи, тя продължила да я подмята за крилото и да я стиска за шията.

Точно такава сцена е увековечил от камък един български скулптор в градинката до Софийския университет. Изобразил е момче, което със садистична нежност обгръща с длан шията на лебед, а той се гърчи и сякаш е опулил очи.

Какъвто и да е бил творческият замисъл на скулптора или надписът на творбата му, хумористът от в. “Стършел” Михаил Вешим я нарече “Дете души лебед” и сред народа тя вече е непоклатимо известна така.

Жената край Охридското езеро, станала героиня в същата оживяла композиция, обаче се оказа албанка. Не българка!

От направените снимки се вижда как тя се усмихва към камерата въпреки мъките, които причинява на ранения лебед. След като решава, че е позирала достатъчно, захвърля птицата на брега. Според очевидци тя вече не помръдвала, защото била умъртвена. Според други обаче след известно време се добрала до водата и отплувала.

Тълпа разтерзава делфинче

Две седмици по-рано се разигра подобен сюжет. Бебе делфин бе извадено от водата, подмятано за селфи и убито на плаж в Аржентина при убийствен пек. Установено е, че делфинът от вида “Ла Плата” умира от тежка форма на дехидратация, но грубото подмятане от жадната за снимки тълпа също е оказало влияние.

Клип в YouTube показва как плажуващите в Санта Терезита, близо до Буенос Айрес, изваждат делфина от водата и го подават за групово селфи. Снимки показват трупа на животното, изоставен на пясъка, докато хората продължават да се снимат.

Арженстинският вестик “Кларин” изложи хипотезата, че делфинът може би е бил мъртъв още при изваждането му от водата. Но свидетелят Айлин Родригес твърди друго.

Дори и животното да е било мъртво, последното, което трябва да се прави с трупа му, е селфи. Организацията “Мундо марино” обясни, че такива животни най-вероятно са болни и контактът с тях е опасен за здравето. Освен това този вид делфини е застрашен и ще изчезне до 30 години. От него по света са останали само 30 000 екземпляра.

Ла Плата живеят до 20 г., имат дебела и мазна кожа, която осигурява топлина. Но ако са извън водата дори за кратко, бързо се обезводняват и умират. Особена опасност за тях произтича от факта, че обитават плитките крайбрежни води и често се заплитат в рибарски мрежи.

Пред арженстинска телевизия очевидецът Ернан Кория каза, че делфинът е бил мъртъв още преди да бъде изваден от морето. Причина за смъртта според него е, че в онзи ден водата била много гореща и пълна с медузи, следователно никой не влизал да се къпе.

Убийци на пауни

Имаше и трети подобен инцидент, този път в зоологическа градина в Китай. Там туристи залавят два разхождащи се пауна, за да си правят снимки.

Но красивите птици имат много ниска поносимост към стресови ситуации и ако изпаднат в тях, получават инфаркт.

Групата от шумни и груби посетители, надпреварващи се за селфи с паун, са докарали крехките птици до шок. Смята се, че той е причина за тяхната смърт.

Облечена видра

Видра в друга зоологическа градина е умряла, след като служители с неподходящо чувство за хумор решили да й обуят панталони. Платът се намокрил, натежал и видрата се удавила.

Международна вълна на възмущение се надигна и заради мъж във Флорида, който извади акула от океана и предложи на зяпачите на брега да си направят селфи с нея. Акулата била върната във водата навреме.

Не само животните обаче страдат от тази мания за селфита с диви създания. Мъж в Калифорния едва се е размина със смъртта, след като пробва селфи с гърмяща змия през август.

Същия месец бе затворен и зоопаркът в Денвър, защото прекалено много посетители се опитвали да си правят селфи с мечки.