Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феновете на българските сериали очакваха с нетърпение настъпването на 2016 г. Двете най-гледани частни телевизии обещаха да им предложат качествени продукции с участието на нови звезди и вече утвърдени имена в българското кино.

От Би Ти Ви удържаха на думата си и още на 1 януари излъчиха пилотката на българския сериал "Играчи". В първия епизод се появиха няколко млади момчета, които трябваше да се оплетат в сложни житейски ситуации и интриги. Очакваше се зрителите да се посмеят на младоците, които се учат по трудния начин да се справят с изпречилите им се ежедневни препятствия.

Каквито и комедийни сюжетни линии да са били подготвени от сценаристите, зрителите няма да имат шанса да ги проследят докрай. Дори и до средата няма да стигнат, след като Би Ти Ви тихомълком извади сериала от програмната си схема. Каква е причината ли? Нисък рейтинг, разбира се.

Зрителите със сигурност ще останат учудени как така един толкова амбициозен проект е спрян още в зародиш. В предишните години е имало и други неуспешни сериали и риалити продукции, които са били крепени на изкуствено дишане поне до края на първия сезон. Идеята е, че телевизията е платила на външния продуцент голяма сума пари и трябва да излъчи определен брой епизоди на неуспешната тв продукция само и само да си върне част от вложените пари с постъпленията от реклама.

Така беше преди години, но от известно време насам най-гледаните ни частни телевизии действат по американски образец. В САЩ сериал се спира още на втория епизод, ако резултатите на пилотката не са били задоволителни. Бизнесът е по-ожесточен от всякога и никой не може да си позволи да залага на продукция, която по никакъв начин не е завладяла емоциите на зрителската аудитория.

Точно това се случи и с "Играчи", въпреки че на проекта се залагаха големи надежди. Той беше в т.нар. стил мокюментъри - преплитане на документален филм с пародия. Актьорският колектив също беше добре подбран.

Млади и талантливи актьори като Христо Терзиев, Филип Гуляшки и Михаил Петров трябваше да си партнират с утвърдени имена като Калин Кирилов, Димитър Георгиев-Дими и Жана Яковлева. Очевидно спойката не им се е получила и шефовете на Би Ти Ви прецениха, че няма смисъл да се излъчват още от предварително заснетите епизоди.

"От актьорска гледна точка не е приятно да спрат сериала ти след първите няколко епизода. Минал си през кастовете, вложил си енергия в снимачния процес, надяваш се публиката да хареса играта ти. А после се оказва, че целият този труд е бил за едното нищо", оплаква се актьор, участвал в сериала "Отплата", който навремето се завъртя по "Нова", но също беше спрян без много обяснения заради нисък рейтинг. Там поне се излъчиха първите 10 епизода, докато "Играчи" спука гума още на старта.

Същата нерадостна съдба сполетя и риалити формата "България на три морета". В него бившата звезда от "Къртицата" Емил Каменов и Мис Джуки - Габриела Радославова, трябваше да опознават чудесата на Стария континент, след като никога преди това не бяха напускали пределите на своята татковина. Идеята беше покрай своите разходки в различни европейски столици Емо и Габи да изпадат в комични ситуации.

Навремето, или по-точно през 1991 г., филмът "Бай Ганьо тръгва из Европа" на режисьора Иван Ничев се беше зарадвал на страхотен зрителски интерес, но времената и нравите се менят. Риалити форматът "България на три морета" не успя да пожъне същия успех и беше свален от ефира още след пилотния си епизод. Екзекуцията му мина тихо и кротко. Ясно е, че частните телевизии нямат намерение да се оправдават, когато разкарват едно или друго предаване от програмната си схема.

По същата логика "Нова" се отърва от до болка втръсналото "Сделка или не". В интерес на истината шоуто се задържа рекордно дълго време на екран, при положение че в него нямаше никакъв смисъл. На мястото му тръгна вече познатото предаване "Семейни войни", което засега не успява да постигне добър рейтинг и също се движи по тънък лед.

От ефира си отиде завинаги и "Бездомното шоу на Башар Рахал". Идеята на предаването беше добра, но зрителите явно не оцениха възможностите на водещия да прави интересни интервюта със звездите от политиката, шоубизнеса и спорта. Добрата новина за Рахал е, че успя по най-бързия начин да се уреди с нова и доста привлекателна работа. Той замени Владо Карамазов като водещ на "Лотария България" по Би Ти Ви.

За предпочитанията на зрителите какво да гледат по телевизията четете в хартиеното издание на "168 часа"