Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЖАКПОТ: Трите шестици в огромнат сума ще зарадват някой щастливец.
ДЖАКПОТ: Трите шестици в огромнат сума ще зарадват някой щастливец.


ЧЕТИРИМА здрави мъжаги с ядосано изражение влизат в централата на тотото.
Първият тържествено носи кутия за обувки, другите вървят зад него в индианска нишка.
"Спечелих шестица. Искам си печалбата", строго отсича човекът с кутията. После внимателно отваря капака и вади оттам омачкана хартия от която се носи остра миризма.
"Преди да разбере, че късметът най-после го е споходил, човекът използвал фиша вместо тоалетна хартия в открития си клозет на село", разказва Мария Янева, директор на центъра за обработка на печалбите. Историята се разказва и до днес в коридорите на тотоцентралата. Известна е като "Осраната шестица". Този човек е имал късмет два пъти. Веднъж да познае печелившата комбинация и втори път, че е играл винаги с едни същи числа. След като се облекчил по голяма нужда и се избърсал с фиша, чул по новините изтеглените числа. Като разбрал, че печели започнало голямото ровене в тоалетната. За щастие търсенето било успешно. По това време максималната печалба е
20 000 лева
и цяла България мечтае да ги спечели.
За този човек, както и за всички други тотобогаташи, новият живот започва на една труднооткриваема софийска уличка. Мястото носи екзотичното име "Хайдушко изворче". Там се намира централата на тотото.
Във вътрешността на сградата, скрита зад дискретни тъмни стъкла, е кабинетът на единствения човек, който познава най-големите късметлии в България. Неговата анонимност се пази строго. Първо служителят посреща поредния щастливец и обработва фиша. После предлага да му изплати до 30 000 лева в брой. Останалата сума се превежда по банков път. Парите отиват по сметката още същия ден.
"След това късметлиите бързат да изчезнат. Никой не иска да си създава проблеми, като бие тъпана, че е спечелил. Ако има такъв, вярвайте, че ще уредим да се покаже по всички телевизии", казва Янева.
Понякога, както в случая с омазания фиш, шансът е споходен от неочаквани перипетии. В тотото идват мъже, които са успели да улучат печелившите комбинации, но не и да опазят фиша от стремежа към чистота на съпругите си. "Изпраните фишове са често срещано явление. Човекът си пуска комбинацията и я прибира в задния джоб. Вечерта хвърля панталоните, настанява се пред телевизора, а жена му се захваща да пере. Пада се голямата печалба. Идват двамата при нас и носят остатъци хартия", разказват стари служители от дирекцията за обработка на тиражите.
В такъв случай се правят сложни експертизи, понякога се стига и до съд. Ако се докаже, че това наистина е печелившият фиш, парите се изплащат на приносителя. Специалистите се виждат в чудо да определят знаците по хартии, омазани с мазнина от баница, залети с кола или кафе.
Експертите от дирекцията на тотото потвърждават истинността и на друга често срещана легенда. Едва ли има някой, който да не е чувал как едни и същи числа, пускани дълги години, излизат едно след друго точно когато човекът е забравил да попълни фиш. "Една дама ни се оплака, че е изпуснала голяма печалба, защото се разсеяла и не отишла до тотопункта. Проверихме в системата и наистина точно
тази комбинация
прилежно е била пускана в продължение на много години. Изпусна да вземе около 700 000 лева", казва Янева.
При раздаването на по-малките печалби също не липсват куриозни моменти. Има случаи, в които един и същи късметлия печели почти всяка седмица. Някои дори се мръщят на наградите и не си правят труда дори да ги приберат. Мъж, на когото се пада GSM от играта Втори тотошанс, не отива да си го вземе, защото вече си има модерен телефон. В следващия тираж печели още един. Най-запомнящият се случай е, когато младо семейство баровци се чудят дали им трябва нов автомобил. "Бяха спечелили "Форд Фиеста". Дойдоха дотук с някакво суперскъпо "Ауди". Мъжът казваше, че той никога няма да се качи на кола без особени екстри, каквато беше фордът. Съжаляваше, че се разкарал от Бургас. Жена му се запъна: "Няма да си плюем на късмета." Най-накрая се съгласиха да я приберат", разказват тотаджиите.
Всички служители не пропускат да пуснат фиша си всяка седмица, но засега никой не може да се похвали с голяма печалба. Близките им също не пропускат да се отбият в пункт. "Ако някой служител на тотото спечели голямата награда и реши да го обяви, а не да остане анонимен, сигурно ще стане страшно. Веднага ще излязат всякакви специалисти, които да го посочат с пръст и да кажат: "Работата е нагласена." Но това няма как да стане. Имаше наскоро два поредни тиража, в които се паднаха едни и същи числа. Наистина шансът да се случи такова нещо е нищожен. Но се оказа, че и на други места е имало такова повторение. Числата нямат памет. Най-грубо казано, те няма как да си спомнят, че миналия път са излизали и този път да решат да си стоят вътре в сферата. Има само едно сигурно нещо - всичко е късмет", убедена е Мария Янева.

Огромните суми 

ДЖАКПОТ от 5 404 418 лв. подлуди България през август 1994 г. Огромната сума е спечелена с фиш за 1,90 лв. от 4 комбинации и един тотоджокер.
Натрупана сума от 3 469 237 лв. поделят двама души през миналата година. Щастливците никога не излизат от анонимност. Говори се за неколцина, които загубили злощастно спечелените пари. За прословутия ром от Хасково, който от продавач на семки станал господин за един ден с огромна печалба, служителите от тотото са категорични, че е менте. "Никога не е имало такъв джакпот в 6 от 42, играта, в която той твърди, че е спечелил", казват служители от дирекцията за обработка на тиражите.


Удар за €126 321 764!

ИСПАНЕЦЪТ Агустин Маркос се събужда като мултимилионер, след като печели колосалната сума от 126 321 764 евро в играта "Евромилиони". Тя се играе в 9 европейски страни - Австрия, Белгия, Великобритания, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия, Франция и Швейцария.
Най-голямата натрупана сума в "Евромилиони" е 183 573 077 евро. Тя е улучена от трима участници - португалец и двама французи. Те поделят по 61 191 026 евро.
Световният рекорд от печалба в игри на шанса е поставен в САЩ. 390 милиона долара в американското лото "Мегамилиони", спечелени през март 2007 г.

Стискай! 

ЖЕНИТЕ, които работят в тотопунктове, изживяват истински кошмар в горещите летни дни.
В истерията за джакпота дълги опашки се вият пред гишето, а в помещенията няма нито тоалетна, да не говорим за климатик, показа проверка на "168 часа". "Ужасно е. Хората искат да си пуснат фиша, а аз няма как да затворя, за да отида до тоалетната. Срам, не срам - уговорила съм се с колежки от съседен магазин да ходя при тях, когато съм много на зор. Когато няма толкова хора, все някак се оправям. Но сега с този джакпот е истински ад. Дано по-бързо някой го спечели, защото вече не се издържа", казва една от служителките, която работи на пункт в центъра на София.
От централата на Спортния тотализатор признаха за проблема, но все още не е ясно как ще решат казуса.


Най-невероятната история

НАЙ-НЕВЕРОЯТНИЯТ случай в историята на тотото още се разказва от уста на уста в централата, въпреки че действието се развива във времето на социализма.
"За съжаление достоверността є няма как да се докаже на сто процента, но случката наистина си я бива. Няколко колеги работници играели винаги заедно, но различни комбинации. Един от тях излиза командировка и след като се връща, другите си правят майтап с него.
Дават му фиш, в който са попълнили печелившите числа, и го пращат за зелен хайвер - да прибере печалбата.
По това време хора, които искат да узаконят по-големите си доходи, имат практика да купуват печеливши фишове от други късметлии и така узаконяват парите.
Точно на такъв попаднал и работникът с фиша.
Без да подозира, продал фалшивия фиш за 20 000 лева и изтърсил пачките пред погледа на изумените си колеги."

РЕТРО: Първата сфера се е въртяла ръчно.
РЕТРО: Първата сфера се е въртяла ръчно.
ШАНС: Тези сфери определят тотомилионерите.
ШАНС: Тези сфери определят тотомилионерите.