Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗВЕЗДЕН ДЕН: Иванов е надскочил руската защита, след миг топката ще е в мрежата.
ЗВЕЗДЕН ДЕН: Иванов е надскочил руската защита, след миг топката ще е в мрежата.

България прави уникална серия и се класира 4 пъти поред на световно първенство. В квалификациите за първенството в Германия през 1974 г. нашите играят със Северна Ирландия на Джордж Бест и Португалия на Еузебио.
Това са златните години на Христо Бонев. Пловдивчанинът е навсякъде. Българите завършват на първо място в групата. В София подчиняват португалците с 2:1 с голове на Бонев и Денев. Ирландците са разбити с 3:0, а "златната топка" Джордж Бест е изгонен с червен картон.

Платини е развенчан
На французите определено не им върви с България. На 2 май 1985 година "петлите" идват в София с ореола на европейски шампион начело с Мишел Платини. Стадион "Васил Левски" е претъпкан, целият е в национални знамена. Франция е буквално пометена. 1:0 Георги Димитров, 2:0 Сираков. "Петлите" няма какво да противопоставят на вдъхновените българи. Играч номер 1 в света Мишел Платини напуска терена с наведена глава. Същото се повтаря и години по-късно при загубите на Франция в квалификациите за "САЩ 1994". България бие в София с 2:0 и в Париж с 2:1.

Трифон уби Русия
Последното класиране на България на световно първенство е през 1998 г. във Франция.
Христо Бонев успява да класира трикольорите на финалите и като треньор, след като го прави през 70-те години като играч. Решаващият мач за френски визи се играе на "Васил Левски", при победа нашите отиват на световно. В състава се е завърнал Христо Стоичков, който преди това бойкотира националния отбор. Той е в конфликт с Трифон Иванов, който иронично го нарича Звезделин.
В средата на втората част именно Стоичков с невероятен пас слага топката на главата на Трифон и защитникът вкарва единствения гол в мача. Франция, здравей!

КОШМАР: Платини не обича да си спомня за мача на “Васил Левски”.
КОШМАР: Платини не обича да си спомня за мача на “Васил Левски”.