Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАЙСТОР: Гунди открива головата ни сметка на световни.
МАЙСТОР: Гунди открива головата ни сметка на световни.

България постига първата си победа на световно първенство едва при шестото си участие. Преди това все нещо не достига на отбора. Най-болезненият шамар ни забива Перу на финалите в Мексико през 1970 г. Мачът се играе на 2 юни, деня, в който България се прекланя пред Христо Ботев. Два дни преди това Перу е ударен от жестоко земетресение, при което загиват 50 000 души. Делегацията трепери дали сред мъртвите няма техни близки. Нашите повеждат с 2:0 и се виждат победители. В крайна сметка губим с 3:2.

Проклятиет

Злокобна съдба преследва някои от най-големите ни футболисти от 60-те години. Гунди и Котков загиват заедно в автомобилна катастрофа, която разплака цяла България.
Христо Илиев-Патрата, който бележи знаменития гол на Франция през 1961 година, също намира смъртта си в катастрофа.
Великият вратар Георги Найденов умира още по-мистериозно. Той отива на турне в Сирия с клубния си отбор "Марица". Връща се в запечатан ковчег. Официалната версия е, че умира от инфаркт, но той никога не се е оплаквал от сърце. Тръгва мълвата, че е отровен там с чаша чай.

 

Първият гол
Първият гол за България на световно първенство бележи Георги Аспарухов-Гунди през 1962 г. в Чили. Но няма как да се зарадва на попадението. Българите падат с 1:6 от Унгария. Падаме и от Аржентина с 0:1. Записваме престижно равенство с англичаните - 0:0. Това е първата ни точка на световно. В състава на англичаните е Боби Чарлтън, който четири години по-късно ще вдигне Световната купа в Лондон.

Испания ни прави за смях
Испания ни нанася една от най-големите загуби на световни финали във Франция през 1998 г. Иберийците ни размазват с 6:1 в последния мач от предварителната група. Това е краят на приказката за четвъртите в света. Нашите не успяват да спечелят нито един мач. Губим от Нигерия с 0:1 и завършваме наравно с Парагвай - 0:0.
Нито един от следващите ни опити за класиране не завършва успешно. Остава ни надеждата за "Бразилия 2014"

Южна Корея ни препъва

България има страхотен отбор в квалификациите за Мексико 1986 г., но по стара традиция на финалите нещо се обърква. В една група сме със световния шампион Италия, Аржентина и Южна Корея. В мача на откриването правим 1:1 с италианците, но се вижда, че играта не ни върви. Всички се надяват, че срещу корейците най-после ще запишем успех. В страхотен дъжд Пламен Гетов открива резултата в началото на срещата.
След това нашите забавят темпото и Южна Корея стига до равенството - 1:1.

Жоро Найденов
Жоро Найденов
ФИЕСТА: Испанците ни съсипват от голове във Франция.
ФИЕСТА: Испанците ни съсипват от голове във Франция.
КАРЪК: Звездата Христо Бонев не успя да помогне в злополучния мач.
КАРЪК: Звездата Христо Бонев не успя да помогне в злополучния мач.