Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦЕНА: Въпреки че се смята за нереализиран художник, днес картини на Хитлер се продават за 130 хиляди евро.
ЦЕНА: Въпреки че се смята за нереализиран художник, днес картини на Хитлер се продават за 130 хиляди евро.

Дали световната история щеше да е по-малко кървава и жестока, ако някои от най-свирепите диктатори се бяха посветили на артистичните си заложби и хобитата?
Според едни изкуството би дало поле на изява на тези прекалено властни, нарцистични и крайни личности. А според други учени историята е можело и да се пренапише. Но едва ли щеше да е по-малко кървава. Защото дори един да не стане диктатор, винаги ще се намери друг, който да поведе тълпите в унищожителни войни.
Когато говорим за провалени артистични надежди и диктатори, няма как първата асоциация да не е Хитлер. Въпреки че е нереализиран художник, днес творбите му се продават за баснословни суми. Емблематичен пример е търгът, организиран в края на миналата година, на който акварел на Фюрера бе продаден за 130 000 евро.
Парадоксите около картината са много. Според някои критично настроени специалисти дори тази сума не е доказателство, че Хитлер е сносен художник.
Както и че произведенията му предизвикват интереса най-вероятно на неонацисти или други крайни личности.
Други подчертаха, че изкуството на конкретната личност не бива да се свързва с името и действията на този човек, а да се възприема само за себе си.
Теориите са много, но името няма как да е без значение особено когато става дума за Хитлер. Интересното е, че стартовата цена на акварела, озаглавен "Отдел "Гражданско състояние" и Старото кметство на Мюнхен", е 4500 евро. От аукционната къща Weidler предварително разкриват, че очакват цената да стигне най-много до 50 000 евро. В крайна сметка за картината на Хитлер са платени 130 000 евро.
За купувача, избрал да остане анонимен, е разкрито само, че е частно лице от Близкия изток. От аукционната къща споделят, че продавачите са обещали да дарят 10% от приходите за благотворителност.
Друг парадокс е, че търгът за продажбата на картината на Фюрера се провежда в Нюрнберг - същия този Нюрнберг, където Хитлер организира масови митинги и изнася пламенни речи като лидер на нацистката партия през 30-те години на ХХ век. В този град след края на войната започват и известните Нюрнбергски процеси, на които десетки нацисти са съдени за военни престъпления. Дали хората имат склонност да забравят, или изкуството е нещо различно от личността?
В случая има и друго противоречие. В германското законодателство изрично са описани условията, на които трябва да отговарят произведения, предмети и каквито и да е вещи от периода на Втората световна война. По тях
не бива да има никакъв намек за нацистката пропаганда
или да изобразяват забранена фашистка символика.
Според организаторите на търга продажбата на картина на самия Фюрер, за която се смята, че е рисувана през 1914 г., отговаря напълно на закона. Конкретният акварел изобразява с пастелни тонове две сгради в Мюнхен, празна улица и една самотна фигура. Картината с размери 28/22 см е в много добро състояние твърдят от аукционната къща, но арткритици поставят под въпрос реалната й художествена стойност.
От аукционната къща не коментират дали е редно, или не да се продават картини от нацисткия лидер. Те смятат, че са посредник, и прехвърлят моралната отговорност върху собствениците на творбата. А те са две сестри над 70-годишна възраст, чийто дядо купува картината през 1916 г. от галерия в Мюнхен.
Специалистите от аукционна къща Weidler подчертават, че това е и една от причините акварелът да е толкова скъп.
Сестрите са запазили оригиналната бележка за покупката от 1916 г.
и разполагат с лично написано удостоверение от Алберт Борман - брат на секретаря на Хитлер, че творбата е автентична и наистина е дело на лидера.
Според изкуствоведите Фюрера е автор на близо две хиляди творби, рисувани в периода между 1905 и 1920 г., но те рядко се появяват на търгове. Знае се, че е имало пет подобни разпродажби, но
предишните му произведения са били оценени на цени между
5000 и 80 000 евро.

Какво казват изкуствоведите за картините на диктатора, четете в печатното издание на в. "168 часа"