Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За мнозина туристи живописният остров е само в сънищата.
За мнозина туристи живописният остров е само в сънищата.
Няма я престъпността и мизерията зад оградата на доминиканските хотели, няма го мързела и безразличието на жителите на Сейшелите, няма забрана за внос на алкохол на Малдивите.
Това са островите Фиджи в Тихия океан. През 1966 г. френският дизайнер Ги Лароше създава първия си парфюм "Фиджи", който се превръща в класика и се продава до ден днешен.
Парфюмът излиза с мотото "Жената е остров, Фиджи е нейният парфюм. ". С името на този аромат Ги Ларош е подканил към бягство от съвременния живот на далечно, екзотично и уединено място. Днес подобна покана все още би била актуална.
Дори създателите на филма с Том Ханкс "Корабокрушенецът" избират един от островите на архипелага, за да заснемат филма. Това не е единственият сюжет, заснет там. Фиджи е декор за легендарния "Синята лагуна", "Контакт", екранизацията от 1932 година на "Робинзон Крузо", риалити шоуто "Сървайвър" и още много други.
Архипелагът Фиджи се състои от повече от 300 острова.
Най-големият е Вити Леву,
на който се намира столицата Сува
Сува е и най-големият град в Полинезия. Противно на очакванията островите Фиджи не са само малки приказни островчета с бял пясък и палми, но имат и своята богата история и култура.
Преди европейците да открият островите,
канибализмът е бил
широко разпространен
и се е славил с особена жестокост. Съществуват данни, че се е практикувал повече от 2500 години. Описват се ужасяващи сцени, как пленниците са били насилвани да изяждат дори собствените си отрязани части от тялото, а от костите им са изработвали украшения.
За щастие колонизаторите успяват да изкоренят тази традиция. Новите заселници вземат и интересното решение местното население да не работи на многобройните плантации сандалово дърво и памук. За целта се сключил договор с индийското правителство и над 60 хил. индийци били докарани да полагат робски труд на плантациите.
Като краен резултат от този внос на работна ръка, днес индийците са повече от местното население на Фиджи, като съставляват половината от 850-хилядното население на архипелага. Присъствието на индийската култура широко се забелязва на острова с множеество храмове и ресторанти.
Местното население обаче не отстъпва. Запазена е старинната система на селища, състоящи се от традиционните къщички "буре". "Буре" в превод от фиджийски означава дърво и слама, от което ясно може да се направи извод за вида на къщичките. Но местното население
най-много се слави
със своите прически
Главата е призната за най-святото нещо при фиджийците, поради което на прическата се отделя особено внимание, а професията на фризьора е на огромна почет. Първите колонизатори са били шокирани от факта, че фиджийките били с изрусени коси, а някои дори с оранжеви.
В днешно време местните се гонят и над своеобразни рекорди като например пухкава коса на мъж, достигаща височина 30 сантиметра, и обиколка метър и половина. Такава прическа се отглежда десет години. Най-голямото нещастие за един фиджиец е оплешивяването, като същото веднага се прикрива със специални перуки.
Местните масово спят на неудобни дървени възглавнички само да не си развалят сложната прическа, представляваща плетки и фигури. В миналото косата на врага се е
смятала за ценен трофей
Някои суетни процедури, практикувани от фиджийците от векове, за щастие са изоставени поради тяхната жестокост.
Всяка жена, навлизайки в пубертета, е трябвало да бъде плътно татуирана в областта на гениталиите. Процедурата по татуирането траела с месеци, като се използвали игли и заострени миди. Поради сърцераздирателните писъци на момичетата, татуирането се извършвало само денем, докато мъжете ги няма в селото. Чрез тези рисунки се смятало, че се увеличавало либидото на жените.
Въпреки древните ритуали на канибализъм и болезнено татуиране, както и военни преврати от по-новата история на Фиджи, местното население всъщностност е една изключително дружелюбна и гостоприемна общност. Не е за пренебрегване и че
фиджийците са красиви, винаги усмихнати, поздравяващи всеки чужденец с "була"
А за чужденците островите наистина са късче от рая. На практика големият остров Вити Леву няма плажове, с изключение на няколко малки, на които пясъкът прилича по- скоро на черна кал. Но на няколко минути с корабче се намират безброй островчета, класическа екзотична пощенска картичка. Между тях непрестанно кръстосват корабчета и е възможно дори на няколко часа да се сменя мястото, на което да се разпъне хавлията.
Повечето островчета предлагат и място за пренощуване, като тук много внимателно трябва да се избере къде да се отседне, защото всяко от тях е тематично и носят интересни имена като Баунти, Корабокрушенец, Острова на съкровищата, Плажа. Докато на един остров има денонощна дискотека с техно и транс музика и пияни младежи, друг предлага нечуван лукс и сървиз, с цени започващи от 2000 долара на вечер. На Фиджи има всичко за всеки, единственият проблем е, че е много далече.
ГОСТОПРИЕМСТВО: Жителите на острова посрещат с музика гостите.
ГОСТОПРИЕМСТВО: Жителите на острова посрещат с музика гостите.