Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Защо напуснахте Нова тв и избрахте именно ТВ7?
Андрей: Защото ТВ7 ни предложи възможността за дългосрочно и мащабно сътрудничество, с което да реализираме толкова големи проекти, за каквито в Нова телевизия не можехме и да мечтаем.
Въпросът е как си тръгваш, когато си тръгваш от -някъде, и смея да кажа, че ние, които сме работили
и в трите частни комерсиални телевизии,
за разлика от много наши колеги сме останали в добри отношения с тях. Така трябва да бъде между професионалисти.
Иван: Мисля, че потенциалът на ТВ7 за растеж е огромен. Ласкаем се от възможността да бъдем основна част от това израстване. По тази причина и предпочитам да живея в България, а не в Германия например.
- Не беше ли това рискован ход? Телевизията се обърна неочаквано срещу ГЕРБ - какво ще се случи, ако те се върнат на власт след изборите?
Андрей: Медийната политика на телевизиите не е моя работа. Но аз лично не смятам, че телевизията се е обърнала срещу която и да е политическа сила конкретно. Като страничен наблюдател ми изглежда, че телевизията се опитва да отразява балансирано случващото се и да даде думата и на хората, и на политическите партии.
Ситуацията в момента е толкова сложна, че едва ли някой би могъл да е 100 % сигурен, че анализира правилно и може да прогнозира на 100% какво ще се случи оттук нататък. Но ако ме питате като човек, който се интересува от политика, което е моето хоби от 20 г. насам, смятам, че ако някой в момента отписва ГЕРБ от политическия живот на България, е, меко казано, недалновиден.
Иван: Повечето ходове, които сме предприемали в кариерата си досега, са били малко или много рисковани. Слава Богу, по-голямата част от тях - успешни. Що се отнася до завръщането на ГЕРБ на власт, аз мисля две неща. Първо: абсолютно сигурно е, че ще се случи, и второ: предпочитам най-накрая в България една посока да се спазва малко по-дълго време. Не знам дали има друга страна в световен мащаб, в която
всичко, всеки път през четири години да започва от начало.
- Какво мислите за Николай Бареков?
Андрей: Мисля, и това е абсолютно искрено, че това е може би най-енергичният и издръжлив на работа и напрежение човек, когото познавам. Ако ме попита за съвет - ще му кажа да се фокусира и да избира къде да хвърля енергията си. Но за момента това не му е проблем, защото я има в излишък.
Иван: Мисля, че трябва малко повече да се пести, мисля, че се нагърбва с прекалено много работа. Човек трябва да отделя време и на себе си.
- Кое ви носи по-голямо удоволствие - продуценството или това да сте водещи?
Андрей: Това са две съвсем различни неща, но, от друга страна, се допълват. И двете ни носят голямо удоволствие, но едното ни носи повече приходи (смее се).
Иван: Воденето е много по-лесно.
- Телевизията наркотик ли е за вас?
Андрей: Телевизията е целият ми съзнателен живот и доколкото съм тотално свикнал с живота си, може да се приеме, че съм зависим от нея. Работата ни е такава, че ни кара да свикнем с това, че адреналинът в голяма част от времето ни е много висок,
особено в моментите, когато сме пред камера и пред публика. А определено има връзка между еуфорията от прожекторите и наркотичната зависимост.
Иван: Скоро се замислих, дали ще мога да спра да се занимавам с телевизия, без това да ме депресира по някакъв начин. Истината е, че не мога да отговоря на самия себе си. Надявам се да не съм пристрастен към работата си, каквато и да е тя. Може да ме попитате след тридесет години, тогава ще знам със сигурност.
- Разкажете ми за "Къртицата"?
Андрей: "Къртицата" досега направи много поразии и остави следа както в София, така и в цялата страна. Ние
не искаме да знаете прекалено много,
преди да е стартирало приключението. Целта е, когато седнете пред телевиорите на 26 март и изгледате първия епизод, да бъдете убедени, че през следващите 3 месеца нямате алтернатива за гледане.
Иван: Ще ви кажа, че съм водещ, продуцент, но аз не съм къртицата.
- Наистина ли Николета е взела хонорар от 200 000 лв. за участие в "Къртицата"?
Андрей: Според мен тези, които ще участват в "Къртицата", се съгласиха осново заради приключението и адреналина. Наистина ще бъде невиждано шоу.                                Иван: Няма да ви кажа колко пари е взела Николета. Може да я попитате, ако тя прецени, ще ви отговори.
- Продуценти сте на предаването "Всяка неделя". На какво ви научи Кеворкян? Лесно ли се работи с журналист като него?
Андрей: Ние приемаме точно като урок и училище работата си с Кеворк Кеворкян. Факт е, че научихме много от него и продължаваме да учим, но тези уроци са ценни точно заради това, че няма да разберете кое е най-важното, което сме научили от тях.
Иван: Напълно съм съгласен с Андрей. Бих добавил само, че нашата работа по "Всяка неделя" е нещо като награда за
всички усилия, които
сме положили
през годините. Съгласете се, че е огромно признание за нас да бъдем разпознати от господин Кеворкян като единствените продуценти, с които той би искал да работи в този момент.
Нали не се съмнявате, че всички малки и големи продуцентски компании биха дали мило и драго да бъдат на наше място.
- А Любен Дилов-син?
Андрей: Много приятен събеседник и много креативен човек. Той е останал много по-свободен по отношение на графика и ежедневието си от нас, понеже е в много по-голяма степен свободен творец и в по-малка бизнесмен. От тази гледна точка е и много по-разпилян от нас. Ако в общуването ни с Кеворкян се налага той да ни дисциплинира и да ни учи на организираност, при Любо Дилов е по-скоро обратното.
Иван: Не знам, какво да ви кажа аз почти не му разбирам какво ми говори.
- Отново сте водещи на предаването "Сблъсък". Защо според Вас то след толкова години продължава да е рейтингов продукт?
Андрей: Честно казано, и ние не знаем! (смее се) Преди няколко години мислехме, че е изчерпало живота си и затова го спряхме. Сега го върнахме със страх, но се оказа, че то е истинска машина. Ние се чувстваме
добре, докато водим
и очевидно хората го усещат.
Защото резултатите надминаха и най-най-смелите ни очаквания. Мислехме след първия месец да извикаме нови водещи, защото сме адски натоварени, но когато един отбор върви - не се правят смени - златно правило във футбола! Затова - оставаме!
Иван: Все пак са минали само няколко броя от завръщането на "Сблъсък". Нека не го урочасваме, като го наричаме рейтингов продукт. Естествено се гордеем, че след дванадесет години все още е номер едно в рейтингите. За мен обаче по-важното е, че
малко хора могат
да се похвалят с измислянето,
а не с копирането на даден формат. Ние измислихме това предаване и то може би ще остане дълго време на екран под една или друга форма със или без нас.
- Кой определя темите му? Имате ли цензура?
Андрей: Изцяло наш екип, ние си определяме темите. Досега не са ни цензурирали.
Иван: По въпроса за цензурата обаче искам да внеса едно уточнение. Всяко предаване е длъжно да се съобразява с корпоративната политика на медията, в която се излъчва. В този смисъл и ние винаги сме били коректни с медиите, в които сме работили, понякога се налага да правим компромиси с някои теми именно заради това.
- Кой ще води "Сблъсък" след вас ?
Андрей: Ние, докато не започнем да се напикаваме.
Иван: След нас водещ на "Сблъсък" ще бъде професор Юлиан Вучков. След около петнадесет-двадесет години ще му отстъпим нашето място.
- Какъв е най-честият сблъсък помежду ви?
Иван: Аз предпочитам руската класическа литература, а Андрей харесва по-съвременните автори. Доста често спорим по този въпрос.
- Извинихте се на Яне Янев в ефир. Защо? Какво мислите за него?
Андрей: Ние, когато се шегуваме, понякога преминаваме границите на добрия тон и тъй като в случая той ни се сърдеше за нещо такова, беше справедливо да му се извиним. За него като политик не виждам защо да го коментирам. А като човек има прекрасно чувство за хумор!
Иван: За него аз смятам, че е доста открит и смел човек, а като политик - че спада към западния тип.
- Като цяло трябва ли да има цензура в телевизията?
Андрей: Трябва да има правила в журналистиката - това е различно от цензура и е толкова сложна тема, че не е мястото и особено времето сега да я разясняваме.
Иван: Принципно думата "трябва" не ми харесва. Мисля, че ако човек има вътрешна цензура и добра преценка за себе си и околните, всичко останало е излишно.
- Само вашата продуцентска къща не е стартирала тв сериал. Подготвяте ли подобен проект? Ако да, каква е историята?
Иван: Бих филмирал работата в нашия офис. Ще стане уникално смешен сериал.
- Остава ли ви време за почивка?
Андрей: Не ми остава никакво време за почивка и съм доста изморен. За разлика от Иван - тотално пренебрегвам личния си живот. Защото не мога да се изключвам, когато се прибера. Но просто съм такъв.
Иван: Уча се да ценя и да отстоявам личното си извънработно време. Дори понякога партньорите ми се сърдят за това. Все пак нали цялата работа трябва да бъде подчинена на спокойния личен живот, а не обратното?
- Андрей, има ли жена в живота ти в момента?
- Да, има, но няма да я коментирам. Правилото ми от няколко години е да не споделям нищо за личния си живот. Така се живее по-леко.