Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на първия ред на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Стара Загора, а в ляво до него е Мария Габриел СНИМКА: Стопкадър ГЕРБ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на първия ред на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Стара Загора, а в ляво до него е Мария Габриел СНИМКА: Стопкадър ГЕРБ

Кирил Петков пък видя резерв от още 7% гласове за ПП-ДБ

Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, който в последните три години се бе отказал от позицията на министър-председател, да е премиер за четвърти път.

Тази цел обяви в началото на предизборната кампания зам.-шефът на партията Даниел Митов. Самият той бе на два пъти издиган неуспешно за министър-председател от ГЕРБ в последните три години.

Правителството трябва да е от политически фигури и си представям Бойко Борисов като премиер, заяви Даниел Митов в студиото на Нова телевизия. Там зам.-председателят на ГЕРБ откри предизборните си участия преди вота на 9 юни.

"Ако резултатът от изборите е такъв, че имаме легитимност, правилото в демокрацията е лидерът на спечелилата партия да е кандидат за министър-председател", добави Митов.

С името на Борисов ГЕРБ стана първата партия, обявила своя кандидат за министър-председател след предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Досега той е бил начело на три правителства на ГЕРБ в периодите 2009-2013 г., 2014-2017 г. и 2017-2021 г. като само третият му мандат бе изпълнен изцяло. В последните години обаче самият Борисов реши да мине на втори план и да не е кандидат за министър-председател. На два пъти той издига като кандидат Даниел Митов и по веднъж проф. Николай Габровски и Мария Габриел.

Митов поиска да се изчакат резултатите от изборите преди да се говори за формула за бъдещо правителство. Защото, според него, резултатите били непредвидими. "Наблюдавам в момента свободно падане на ПП-ДБ и ръст на ГЕРБ-СДС", обясни Митов.

Резерв от поне 7% избиратели за ПП-ДБ видя обаче съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който също откри предизборната кампания в студиото на Нова телевизия. Тези гласове той добавя към предвижданите в момента от социолозите 17% за коалицията си. ПП-ДБ обаче били готови и да останат в опозиция след предсрочните избори, заяви Кирил Петков.