Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова празнуват победата на изборите.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова празнуват победата на изборите.

7 години след Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ пак ще определя политиката на Скопие

Северна Македония избра първата жена президент в своята история. А издигналата я националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ спечели безапелационно парламентарните избори. Дясната формация беше на власт за последен път през 2017-а. Година по-рано управлението на премиера Никола Груевски приключи на фона на корупционен скандал, който го принуди да отиде в изгнание в Унгария и получи задочна присъда от 7 години затвор.

Гордана Силяновска-Давкова - на 11 май навършва 71 години, е професор по право. В сряда тя спечели с близо 65% от гласовете на балотажа за президент, или

около 300 хил.

гласа повече

от кандидата на досега управляващата партия в страната Социалдемократическия съюз (СДСМ) - Стево Пендеровски.

Коментирайки победата си, Силяновска-Давкова подчерта важността на този крайъгълен камък за жените и обеща да се застъпва за реформи заедно с тях. В кампанията си тя не подкрепи реформа на конституцията. Каза обаче, че ако парламентът приеме текстовете, с които българите и още пет етнически малцинства трябва да станат част от македонския основен закон, тя ще уважи промените.

На изборите 2 в 1 в сряда коалицията “Вашата Македония”, водена от лидера на ВМРО-ДПМНЕ и вероятно бъдещ премиер Християн Мицкоски, спечели малко над 43%. Това ѝ даде 58 от 120-те места в парламента, три по-малко от абсолютното мнозинство, показаха официалните резултати. Очакваше се Мицкоски да започне да търси партньор в управлението още в четвъртък.

На парламентарните избори ръководената от социалдемократите коалиция, която беше на власт през последните седем години, се бореше да се задържи на второ място с едва 15,3% от гласовете, което ѝ дава 18 места в парламента – едно по-малко от група от партии, водени от формацията на етническото албанско малцинство ДСИ, която спечели 19 места. Друга опозиционна етническа албанска коалиция, водена от формацията ВЛЕН, спечели 13 места. Именно с ВЛЕН се очаква Мицкоски да направи коалиция.

Успехът на ВМРО-ДПМНЕ се дължи на недоволството на македонците заради корупцията, бавния път към ЕС и липсата на стабилен икономически растеж. По време на кампанията си Мицкоски обвини правителството в некадърност и унизителни компромиси в опитите му да разреши споровете със съседни държави.

В победната си реч пред привържениците си Мицкоски обяви, че борбата с корупцията ще е приоритет на неговото правителство.

“Всеки един човек, извършил престъпление и корупция, ще понесе отговорност. Хората дадоха на правителството най-важния си урок и спасиха страната си. ... Върнахме си надеждата и тази вечер имаме повод да празнуваме”, каза Мицкоски.

Големи надежди, че новото ръководство на страната ще вкара Северна Македония в ЕС, отбелязват експерти. Страната обикаля около 27-членния блок почти две десетилетия.

Въпреки че и ВМРО-ДПМНЕ, и СДСМ подкрепят интеграцията в ЕС, формациите се разминават относно исканията на България Скопие да признае в конституцията си българско етническо малцинство.

Докато социалдемократите и партиите на етническите албанци се съгласяват с промените в основния закон, ВМРО-ДПМНЕ казва, че няма да приеме “диктат на България”. Политици дори намекват, че може

да опитат

нови условия за

преговорите

за членство

След като Държавната избирателна комисия обяви окончателните официални резултати, новият президент ще встъпи в длъжност до 12 май, когато изтича мандатът на настоящия Стево Пендеровски. Веднага след това Гордана Силяновска-Давкова ще направи изявление пред народните представители от стария парламент, а новият трябва да застъпи до 20 дни.

Президентът е този, който трябва да даде официалния мандат на победителя в парламентарните избори за съставяне на правителство. Тази стъпка се извършва в рамките на 10 дни след обявяването на новия парламент, но преговорите между партийните лидери обикновено започват неофициално дни по-рано, веднага след изборите.