Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Над 50 л/кв. м за час наводниха къщи, пропадна асфалт
  • Жълт код за силен вятър в Източна България днес

Наводнени къщи, хора без ток и паднали дървета оставиха след себе си обилните дъждове в Северозападна България в сряда вечерта.

Най-тежко е било положението във Видинско, където паднаха 52 литра на кв. м, а бреговската река Делейнска излезе от коритото си и наводни приземните етажи на околните къщи.

Коритото преляло към два часа през нощта, а местни жители разказват, че нивото на водата стигнало три метра и никога не са виждали реката толкова пълна.

Засегнати са били около десет имота, но пожарната е реагирала бързо с отводняването. Още в четвъртък на обяд водата вече се бе върнала в коритото си, а от социалното подпомагане към общината започнаха да правят опис на щетите. Съборено е лятно заведение в града.

И в село Делейна, и във Видин е имало спиране на тока в жилищни сгради. Видинчани пък заляха социалните мрежи със снимки на паднали дървета и наводнени улици.

Тежко е било положението и в Плевен, където в сряда вечерта за под час са паднали 38 литра дъжд на кв.м и градушка с размер на лешник. Според очевидци

градушката е продължила десетина минути въпреки изстреляните около 200 противоградни ракети

от полигона в Долни Дъбник. Заради градушката и потопа по някои от улиците на града е имало хора, блокирани в автомобилите си, като някои от тях са били евакуирани. От пожарната са реагирали на 35 сигнала за произшествия. Засегнати са били всички квартали на града, но най-тежко е било в центъра, понеже е по-ниско. Наводнил се е и гаражът на сградата на областната администрация, имало и сигнал за наводнен хипермаркет.

Спряно е било движението на тролейбусите.

Освен множеството снимки на наводнените улици и пропаднал асфалт плевенчани издирваха през социалните мрежи и изчезналите регистрационни номера на колите си.

70 литра на квадратен метър са се излели в сряда в Долна Митрополия между 19 и 20 часа.

В Плевен са паднали между 22 и 25 литра. В останалите райони валежите са били между 7 и 10 литра, каза шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Месечната норма е между 50 и 70 л/кв.м.

При това застрояване, унищожаване на зелените площи и непочистване на каналите дъждовете са си истинско бедствено положение

Водата не може да се поеме от канализацията, коментира Янков. По ВиК инструкциите канализацията трябва да поема около 5 пъти повече вода от средното месечно най-голямо количество валежи.

След като през последните 10 дни картата на страната редовно се оцветяваше с жълт и оранжев код за опасни валежи и гръмотевични бури, за петък синоптиците издадоха предупреждение за силен вятър.

Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.