Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившите коалиционни партньорки Мая Манолова и Татяна Дончева сега ще са конкурентки в столичния 23-и МИР.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Бившите коалиционни партньорки Мая Манолова и Татяна Дончева сега ще са конкурентки в столичния 23-и МИР. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат 

Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на “Солидарна България”.

Карло Луканов е под №12 в 23-и МИР като член на ръководството на “Обединена социалдемокрация”, която е партньор в коалицията “Солидарна България”. Той е завършил международни отношения, но преди няколко години се дипломира и като юрист. Основа фондация, която да се бори за повече права на бащите спрямо децата им след развод.

КАРЛО ЛУКАНОВ
КАРЛО ЛУКАНОВ

Разстрелът на Андрей Луканов през 1996 г. е единствено политическо убийство в най-новата ни история. Остана неразкрито, а според редица анализатори българският преход можеше да поеме в друга посока, ако Луканов не бе отстранен. Тогава последва голямата криза - Виденовата зима с хиперинфлация, рязко обедняване и банкови фалити, стопяване на дълговете на кредитните милионери, икономическият възход на силовите групировки.

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ

Любопитни сблъсъци ще има във всички столични райони, сочи преглед на листите на кандидатите за 50-ото НС.

Освен председателите на големите партии в лидерския 25-и МИР един срещу друг застават бившият главен прокурор Иван Гешев и Васил Божков. Именно под ръководството на Гешев през януари 2020 г. прокуратурата, МВР и ДАНС удариха Божков. Това се случи само два месеца след като Гешев стана главен прокурор.

ВАСИЛ БОЖКОВ
ВАСИЛ БОЖКОВ
После през лятото, когато избухнаха протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор, а Божков вече беше в Дубай, прокуратурата разследваше бизнесмена, че ги финансира. Доказателства обаче не бяха събрани и разследването беше прекратено.
АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ
АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ

Другият остър сблъсък в този район ще е между Корнелия Нинова и Ваня Григорова. Соцлидерката вече обяви, че не вижда конкуренция в лицето на синдикалистката, и я критикува, че не е постъпила коректно спрямо партньорите и хората, които са я подкрепили за кмет на София. Григорова ѝ върна с обвинението, че се е опитала да “счупи БСП”.

Ясно е, че двете ще се борят за един и същи електорат, след като на местните избори социалистите показаха, че харесват Григорова. Синдикалистката ще се сблъска в този регион остро и с Костадин Костадинов. Двамата вече кръстосаха шпаги във взаимни обвинения за отношенията с Делян Пеевски. А Григорова обвини лидера на “Възраждане”, че се опитал да я преметне на кметските избори.

Но има кой да ѝ пази гърба - последен в листата тук е партньорът ѝ в живота - журналистът Калин Първанов.

В 25-и МИР отново ще има битка между Бойко Борисов и Ицо Хазарта, спечелена през последните два предсрочни вота от рапъра, превърнал се в знаково лице на ПП-ДБ. Начело на ИТН застава лично лидерът Слави Трифонов (обикновено после се отказва от депутатското място), а към лидерите този път се присъединява и бившият парламентарен шеф и бивш председател на БСП Михаил Миков от името на “Левицата”.

Лена Бориславова се завръща в активната политика след майчинството от втората позиция в друг софийски МИР - 24-и, където водач е лидерът на ДБ Христо Иванов. Освен това тя е под фаталния №13 в 23-и, където водач е Кирил Петков. Бориславова вече заяви, че е готова да се откаже от имунитета си покрай скандала с отписването на Петков от сдружението “Корал”, за да стане той министър през 2021 г.

В листите на ПП-ДБ е и синът на актьора и преводач Харалампи Аничкин, който носи неговото име. Хари Аничкин - младши е кандидат от 24-и МИР. Той е икономист, маркетинг консултант, блогър, автор на детска литература.

Журналистката, автор и преводач Оля Ал-Ахмед пък ще се бори за място в парламента от “Български възход”. В листите на партията на Стефан Янев е отново и дъщерята на финансиста Любомир Дацов - Андрея.

Интересно и неочаквано е включването на певеца и музикален педагог Етиен Леви като водач също в 24-и район в София за партия “Величие”, чийто патос е русофилски и патриотичен.

Не са малко и отцепниците, които се впускат в битката за 50-ото НС.

Напусналият “Промяната” Александър Дунчев е първи от “Зелено движение” (което напусна ДБ) в София-област и в Благоевград. Той беше шеф на Изпълнителната агенция по горите, но бързо влезе в конфликти със своите, а малко преди парламентарния вот през 2023 г. си тръгна от “Промяната”, защото първото място в София-област се даде на ДБ.

От “Зелено движение” се включва и Мартин Заимов. През годините бе кандидат за кмет на София от СДС и ДСБ, след това - за общински съветник от РЗС. Бил е и зам.-министър в кабинета на Стефан Софиянски и подуправител на БНБ.

Отцепници от БСП пък се включват от листите на “Солидарна България” на Ваня Григорова. Водач в Сливен ще е Минчо Афузов, който игра като независим за кмет, след като “Позитано” отказа да уважи волята на местната структура, той е техният кандидат. БСП в Сливен се цепна, а Афузов беше изключен от нея.

Фолкпевицата Роксана - Антоанета Линкова, пък поведе листата на партията на Радостин Василев в Монтана. С него се включва и друг отцепник от Слави - проф. Николай Радулов, който ще е първи във Варна.

Лена Бориславова бе говорител на кабинета на Кирил Петков.
Лена Бориславова бе говорител на кабинета на Кирил Петков.